Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nápadná Sinningia conspicua

Nápadná Sinningia conspicua (Seem.) G. Nicholson

s.-conspicua-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Jiný pohled na květ S. conspicua

2. Sinningia conspicua

..............................................................

Z mnoha desítek druhů siningií jsem si vždy vybírala většinou jen ty, které snášejí hlavně plné slunce, ať už to vybírání bylo ve formě semen v jedné zámořské pěstírně, nebo hotových rostlin od přátel a na republikových burzách. Občas jsem k tomuto kritériu přidala také jinou než nejběžnější jasně červenou barvu květů.

Aby se daly tyto dvě podmínky ohlídat, bylo dobré si požadavky a vlastnosti siningií předem nastudovat. Ne vždy však na to byl čas a pak se musel člověk rozhodovat naslepo. Takto se ke mně dostalo i několik stínomilnějších druhů (ty poslední například na loňské burze v Chrudimi), pro které se naštěstí našlo místo pod velkou policí, kde si užijí slunce jen brzy ráno a pozdě odpoledne. Rostliny zde také tak rychle nevysychají a zdá se, že některé jsou docela spokojené. Díky tomu čas od času objevím nečekaně poupata, jako tomu bylo v případě druhu Sinningia conspicua. Neměla jsem čas hledat, jaké květy mám čekat a tak mě moc potěšilo, že první květ měl barvu světle žlutou, uvnitř květu dokonce tmavší proužky a tečky. Květ nebude sám, vedle prvního květu jsou nachystaná další 2 poupata.

Takto rozkvetlá rostlina mi připomněla jiný druh naší sbírky- Sinningia eumorpha, který však má listy tmavší a květy zvenku téměř čistě bílé. Sinningia conspicua pochází z jižní části atlantického pobřeží Brazílie (státy Santa Catarina a Parana – oba západní částí své hranice sousedí s Argentinou). Rostlina roste v humózním substrátu či mezi skalami v částečném polostínu. Tyto podmínky jsem bezděčně splnila umístěním pod polici a zasazením do subtrátu ve složení kompostovka, rašelina, písek. Teď v sezóně hodně zalévám, v zimě jsem rostlinu měla pod zářivkami a vodu dodávala v delších intervalech.

Jak jsem se dočetla, S. conspicua byla a asi i je díky své barvě často využívaná na hybridizaci s ostatními druhy, což jde tak trochu mimo mě, protože hybridy nevyhledávám. A pokud by vás zajímalo, co znamená latinské jméno rostliny, mrkněte na titulek smiley. R.

Fotografie 2:

1.+ 2. Květ Sinningia conspicua

s.-conspicua-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář