Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monanthes pallens

29. 11. 2008

Monanthes pallens (Webb) Christ

Obrazek


Fotografie 1:

1. Detail listů (Detail of leaves)

2. Květní stonky (Flowering stems)

3. Monanthes aff.pallens, Tenerife, San Isidro

.......................................................................

Dobře se mi vybavuje scénka z jarního sympozia pražského kaktusářského a sukulentářského klubu. Kromě jiných tam prodával krásné rostlinky R.Mayer z Holandska. Když jsem si mohla prohlédnout jaké, tušila jsem, že jsem ztracena. Peperomie, echeverie, tylekodony atd..Já s omezeným rozpočtem jsem vždy, když se na okamžik uvolnilo u stolu s rostlinami místo, koupila nějakou rostlinu, o které jsem věděla, že je v tuzemsku nedostupná. Za chvíli mi to nedalo a už jsem šla pro další. Pokud by mě někdo pozoroval, myslel by si, že jsem se nadobro zbláznila, já jsem ovšem tušila, že takřka za babku nakupuji sukulentní poklady a i tehdy brblající Jirka mi to po čase schválil, když viděl, jaké nám přibyly do sbírky krasavice a krasavci. Takto jsem postupně nakoupila několik nádherných peperomií, tylekodony a nakonec i jeden neurčený Monanthes z Kanárských ostrovů, konkrétně z ostrova Tenerife. Ten se dost lišil od druhů tohoto rodu, které jsme už v té době měli ve sbírce.

Zvláštní byl plochou, ve středu vmáčklou růžicí velkého počtu hustě uspořádaných listů na krátkém stonku. Listy měly obvejčitý, dlouze zúžený tvar s tupými konci. I jejich barva vypadala zajímavě - vnitřní vzpřímené listy byly bledě zelené a na střednězelených krajních listech se dalo rozeznat červené tečkování. Při pohledu zblízka vynikl zvláštní papilózní povrch listů. Hustě vlasaté až žláznaté květní výhonky vyrůstají z úžlabí spodních listů. Květy samotné nejsou ničím zvláštní, podobají se květům většiny ostatních druhů, i když při podrobnějším zkoumání by se rozdíly určitě našly. Proti keříčkovému M.muralis či M.polyphylla s nevysokými hustě olistěnými stonky ve tvaru válečků - dosavadním rostlinám z naší sbírky - to zase bylo něco jiného, navíc docela atraktivního.

Rostlina byla navíc lokalitní, na jmenovce měla místo nálezu San Isidro, což je v jižní části ostrova. Druhové jméno uvedené nebylo, nezbylo tedy, než zahájit námi tak oblíbené pátrání po správném názvu. Podle poslední encyklopedie existuje 9 druhů v rámci rodu Monanthes: M.anagensis, M.brachycaulos, M.icterica, M.laxiflora, M.lowei, M.minima, M.muralis, M.polyphylla (s poddruhy polyphylla a amydros) a právě M.pallens, někdy také uváděný pod synonymem M.silensis. Druhy s plochou růžicí z ostrova Tenerife jsou jen tři: M.brachycaulos, M.minima a M.pallens. Náš neznámý Monanthes (opět se omlouvám, správně by se mělo o rodu Monanthes mluvit v ženském rodu, ale podobně jako u rodu Oxalis se mi to nějak nedaří) je zvláštní vysokým počtem listů v růžici, vylučovací metodou tedy zůstane jen M.pallens, i když ten by měl růst na západní části ostrova. Ale to už jsou jen detaily, porovnáním dostupných obrázků na internetu se název M.pallens (pallens znamená bledý, blednoucí či vybledlý) pravděpodobně potvrdil.

Pěstování u kanárských rostlin není jednoduché. Přes naše léto všechny rostliny rodů Aeonium (+ bývalá Greenovia) a Umbilicus spaly, stejně tak, jako Jirkovy cibuloviny, pocházející z této oblasti. Vše se začlo samovolně probouzet koncem srpna a v září, nyní jsou tyto rostliny v plném a spokojeném růstu. Rostliny rodu Monanthes jsem měla zastrčené mezi jinými rostlinami, takže pravděpodobně dostaly trochu vody i v létě, ale jelikož jsou všechny v malých nádobách, rychle vyschly a nijak netrpěly. Nyní již zase začínají nakvétat. Vyžaduje to pochopitelně dostatek světla, aby nevypadaly nepřirozeně. Je možné, že by zrovna rostliny rodu Monanthes šly převést na letní režim, ale v tomhle já nerada experimentuji, protože to kytky můžou nějakou dobu vydržet, ale je otázkou, zda "neskřípou zubama". O malých nádobách jsem už mluvila a propustný substrát už asi nemusím zdůrazňovat.

Ruku do ohně za to, že jsem tenerifský Monanthes určila správně, nedám, ale viděla bych to tak na 80 procent.Nakonec je to jedno, rostlina by se mi líbila, i kdyby dál měla na jmenovce Monanthes sp., Tenerife, San Isidro. R.

Summary:

Determination and experiences with growing of Monanthes pallens from Tenerife (Canary).

Fotografie 2:

1. Mladší a starší květ (Younger and older flower)

2. Monanthes aff.pallens, Tenerife, San Isidro

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

ano

(J.Janda, 2. 12. 2008 11:18)

S klasifikací rostlin r. Monanthes je to těžké, není příliš podle čeho, ale v tomto případě je to trefa. Alespoň si to myslím, protože jsem podobné rostliny viděl na mnoha místech Tenerife, a podobnou vylučovací metodou mi z toho vyšel stejný výsledek. M.pallens se v přírodě dá splést s M.polyphylla, ale jen pokud nekvetou, u tohoto květní stvoly vyrůstají z boku, u polyphylla ze středu. Taky se dají rozeznat docela dobře na dotek, protože růžice pallens je tuhá i v zimě, zatímco u polyphylla měkká i v zataženém stavu. Konečně něco nového z rodu Monanthes ve stojatých vodách českých sbírek. J.J.