Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monanthes brachycaulos

27. 2. 2009

Monanthes brachycaulos (Webb & Berthelod) Lowe (1869)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Ztloustlá báze (Small caudex)

2. Květní stvoly (Branches with flowers)

3. Monanthes brachycaulos, Canary Islands, GC, near Tenteniguada

........................................................................................................

Tak se mi to líbí. Když už se Jirka nedávno "hrabal" s těmi různými rostlinami rodu Eriospermum a nakonec se mu podařilo najít jméno i pro jedno bezejmenné (určitě vám ho v nejbližší době představí, podobně jako dnes E.dregei), rozhodla jsem se, že nebudu lenošit a zkusím také zrušit další pohodlné sp. na jmenovce u nějakého necibulového a nehlíznatého sukulentu. Nemusela jsem dlouho hledat, volba nakonec padla na další rostlinku rodu Monanthes, která nepochází kupodivu jen z ostrova Tenerife, ale roste i na další neméně významné součásti Kanárských ostrovů - na ostrově Gran Canaria.

Vzájemně podobných rostlin rodu Monanthes zas až tolik není, takže by v tom byl čert, aby se mi nepodařilo najít jméno. Eggliho encyklopedie uvádí 9 druhů tohoto rodu, přičemž na Gran Canaria rostou druhy jen 3, vám již snad ze stránek ZL známý M.polyphylla, keříčkový M.laxiflora a růžicovitý M.brachycaulos. Pokud tedy znáte původ rostliny, je určování o mnoho snazší. Jako tajenka dalšího rébusu tím pádem docela snadno vychází M.brachycaulos - tedy volně přeloženo monanthes s krátkým stonkem. Tento druh vytváří drobné zploštělé růžice velikosti 7-35mm s přibližně 60 úzkými zašpičatělými listy, více či méně nahloučenými. Základ růžice je docela obstojně ztloustlý, což bude snad alespoň trošku zřetelné na detailní fotografii. Listy jsou u báze mírně papilózní.Květenství se objevuje několik, vyrůstají mezi listy rostliny. Samotné zhruba čtyřmilimetrové květy jsou 6-7četné, celková barva je taková neurčitá žlutohnědá. Rostlina je samosprašná, stačí si dát trochu práce se sprašováním z květu na květ a dostanete alespoň nějaká semena. Vysetá (doporučuji jako u dalších Crassulaceae s výsevy dlouho neotálet) klíčí za pár dní, semenáčky jsou zprvu hodně drobné.

Dlouhá řada synonym a různých neplatných forem svědčí o variabilitě rostliny, její vzhled závisí na místě, na kterém roste. V přistínění a s větším množstvím vody se listové růžice rozvolňují a mírně vytahují, na exponovaném místě pak M.brachycaulos vypadá úhledně a kompaktně. Naší rostlinu jsem dlouho držela přistíněnou mezi ostatními rostlinami, až v poslední době dostala důstojnější místo, a tak očekávám, že se vzhled změní k lepšímu.

Přiznám se vám, že jsem rostlinám rodu Monanthes nikdy nevěnovala nějakou větší pozornost, když se však k nám do sbírky v poslední době náhodou dostalo několik rostlin tohoto rodu, začala jsem si více všímat nenápadné krásy jejich listů a zvláštních květů. Ta vynikne až při podrobnějším pohledu. I když zrovna M.brachycaulos nepatří mezi největší krasavce rostlin tohoto rodu v naší sbírce, zájem o něj měl alespoň opět za následek přiřazení pravděpodobně správného jména. R.

Summary:

Determination and experiences with growing of Monanthes brachycaulos from Gran Canaria.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květy (Plant with flowers)

2.+ 3. Květ (Flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář