Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monadenium yattanum - krátce o jedné rostlině - osobnosti

 

Monadenium yattanum P. R. O. Bally (1959) – krátce o jedné rostlině - osobnosti

m.-yattanum-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 3. Monadenium yattanum, Athi River, Kenya

2. Cyathia a tobolky

.....................................................................................................

Vím, nemělo by se psát o rostlinách, které máme ve sbírce jen krátce, protože pak mohou chybět dlouhodobější zkušenosti s pěstováním. U dnešního monadenia mě snad omluví skutečnost, že tento druh je v mnohém podobný dalším druhům typu M. trinerve, M. ellenbeckii, možná i M. schubei či M. lugardiae apod.., které ve sbírce máme, nebo jsme (v horším případě) měli. Habitus je obdobný: slušně ztloustlé kořeny, přecházející v sukulentní stonek či stonky různé šířky (v případě dnešního M. yattanum do 1,5 cm), pokryté hrbolky různých tvartů a velikostí. M.yattanum má hrbolky (tuberkule) seseklé, veliké od 5 do 15 mm. Stonky se většinou nevětví, vypadají jako hádkové, vykukující ze společného hnízda. Na koncích stonků najdete několik přisedlých ztloustlých listů.

V blízkosti vrcholů se v určitý čas objeví několik květů – cyathií, tvarem typických pro rod Monadenium. Cyathofyla jsou zeleně žíhaná, kornoutovitá, vyčnívají z nich postupně pohlavní orgány – tyčinky (samčí) či pestíky (samičí). Typická je i bohatá přítomnost nektaru, produkovaného nektarovými žlázkami. Pokud dojde ke sprášení z cyathia na jiné cyathium, vzniká plod – trojboká tobolka tvaru, který se dá přirovnat k bombónům Tic Tac (u euforbií je tento tvar více či méně kulovitý). Rovněž oválná semena jsou vystřelovaná po dozrání a napřímení plodů do okolí rostliny.

Pokud byste chtěli pozorovat M. yattanum v přírodě, museli byste za ním až do východoafrické Keni, a to na travnaté savany či na skaliska až do výšky 1200 m. n. m.. V kultuře určitě není obvyklé, objevilo se ve větší míře až právě poslední rok. Tímto druhem se dnes může kochat každý, kdo si této neobvyklé rostliny všimnul v jarní nabídce firmy Specks Exotica či Palkowitschia. Protože mám pro některá monadenia docela slabost, neodolala jsem a vybrala si jednoho „doširoka rozkročeného“ jedince se dvěma stonky, sklánějícími se k jedné straně. Takovouto rostlinu – osobnost nelze nekoupit. Celý začátek léta přesazená rostlina strávila venku pod stříškou, jedno období dokonce stála několik dnů v napršené vodě, přesto jí to asi nijak neuškodilo a před několika týdny nakvetla. Po umístění do skleníku jsem to už s vodou nepřeháněla, zálivka proběhla asi tak 1x za 14 dní. Nyní již hlídám několik plodů, v kterých mohou být s trochou štěstí semena (monadenia občas vytvářejí plody s „hluchými“ semeny – vše se ukáže až po vystřelení). Doufám, že letošní neobvyklé září přinese ještě pár teplotně nadprůměrných dnů, potřebných pro vystřelení semen z plodů. Jen tak si pozdějším výsevem tuto rostlinu – osobnost pojistím do budoucna. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Monadenium yattanum from Kenya.

Fotografie 2:

1. Detail stonku

2. + 3. Monadenium yattanum koncem jara a nyní

m.-yattanum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář