Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monadenium spectabile

22. 10. 2007

Monadenium spectabile S.Carter



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. Monadenium spectabile

2. Detail stonku starší rostliny (Detail of stem)

................................................


O jednom z monadenií jsem vám už napsala, takže už snad máte aspoň trochu povědomost o tom, že to jsou převážně východoafrické kaudexní či pachykaulní sukulenty, patřící do stejné čeledi (Euphorbiaceae) jako známé euforbie. A tak, jako má naše dobrá známá Katka z Bratislavy vytoužené Monadenium globosum (mimochodem taky moooc pěkný kousek), já vždycky měla jako sen Monadenium spectabile. Pravda, M.spectabile je poměrně statnější kousek oproti geofytnímu M.globosum, v přírodě ( Tanzánie, provincie Iringa) dorůstá až 3m výšky. Světle zelené, v průměru pěticentimetrové stonky s lehce voskovým povrchem rostou jednotlivě, k větvení dochází na bázi rostliny, nebo v případě požkození růstového vrcholu. Toho se využívá při vegetativním množení. Dlouhý stonek se nařeže na kratší části (kolem 15cm) a po nastimulování se nejlépe v pemze počká, až vytvoří kořeny a z nějakého pupene vyžene nový stonek. Ten lze pak po čase odříznout a znovu zakořenit. Vznikne nová vzhledná rostlina, na které se na první pohled nepozná, že je to řízek. Sama jsem to nikdy nezkoušela, protože mi chyběla důležitá součást procesu: mateční rostlina. Od doktora Ryby jsem však obdržela část stonku, kterou jsem možná nevhodnými podmínkami „nedonutila“ obrůst, takže sice už druhým rokem vesele vegetuje, ale jinak nic nedělá. Panu Rybovi se mně zželelo a při poslední návštěvě mi dal maličký semenáček, ke kterému jsem na burze v Chrudimi přikoupila dospělou lokalitní rostlinu (aby „prckovi“ nebylo smutno J). Posledně jmenované M.spectabile je nádherný kousek se zřetelným kaudexem dole a stonkem s do spirály rostlými tuberkulemi s hnědými trníky, krásně zřetelnými na sivozeleném těle.

Přisedlé listy jsou u M.spectabile opakvejčitého tvaru s jemně zvlněnými okraji, u mojí rostliny navíc s jemně sametovým povrchem vrchní strany. Většinou rostou kýlovitě prohnuté dolů. Při nedostatku vláhy postupně listy zasychají a opadají, takže část roku rostlina přečkává v bezlistém stavu. Pokud je v sezóně monadenium spokojené, objeví se na vrcholech známky rodícího se květenství. Složité květy v řídkém květenství rostou na různě dlouhých a různě větvených stopkách, které mají rovněž mírně otrněný povrch. Celé to dohromady dává rostlině nádherně strašidelný nepřehlédnutelný vzhled, kterého si díky vertikálnímu růstu rostliny nejde mezi ostatními nevšimnout.

Pěstování není úplně jednoduché. Rostlina pochází z východní Afriky a to znamená, že nemá ráda dlouhodobé nízké teploty, obzvlášť spojené s velkou vhkostí. Pachykaulní stonek rostlině poskytuje dostatečnou zásobárnu pro u nás zimní období klidu, které přečkává v bezlistém stavu. Monadenia jsou u nás ve „skleníku“ spolu s dalšími východoafrickými rostlinami v blízkosti radiátoru, takže pokud je pod mrakem, alespoň nějakou část dne mají možnost mírného ohřátí. U monadenií se mi osvědčil hodně pemzový substrát s občasným letním přihnojením.

Když jsem M.spectabile viděla v cizích sbírkách, vždy jsem ho nepokrytě obdivovala. Teď ho mám konečně i já a budu se snažit, aby u mě co nejdéle vydrželo bez újmy na zdraví. R.


Summary:

Description and experiences with growing od east-African Monadenium spectabile from family Euphorbiaceae.

Fotografie 2:
1.+ 2. Listy (Leaves)
3. Květenství (inflorescence)
Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Monadenium spectabile

(Neng Wei, 28. 7. 2019 1:22)

A woody shrub monadenium endemic to Tazania. Morphologically, it is most closed to M. magnificum and M. arboresence.