Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monadenium ritchiei

10. 8. 2007

               Monadenium ritchiei P.R.O.Bally


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Monadenium ritchiei ssp.ritchiei

2. Vrchol stonku (Top of the stem)

3. M.ritchiei ssp.nyambense

....................................................


Abych některým rodům v naší sbírce nepřála víc než těm ostatním, zabloudím tentokrát do skupiny monadenií. Pokud vám název Monadenium nic neříká, tak vězte, že jde o převážně africký rod z čeledi Euphorbiaceae. Většina druhů roste ve východní Africe (Tanzania, Kenya, Somalia, Etiopia), jen několik zástupců lze najít v dalších afrických zemích (Angola, Zaire, Zimbabwe, Malawi, Mozambik, Zambie, RSA atd.). Samotný název je složeninou dvou řeckých slov: předpony mono-, což znamená jedno- a dalšího slova aden, což je žláza. Tato nektarová žláza, vytvarovaná jako koňská podkova se vytváří spojením 4 žláz. Mezi monadenii najdete stonkové sukulenty i kaudexy, naprostá většina rostlin nemá trny, nebo jsou velmi redukovány. Stejně jako euforbie i monadenia mají jedovatý latex.

Monadenium ritchiei pochází z Keni. Sukulentní trávovitě zelený stonek s oblými zhruba 1-2 centimetrovými bradavkami může v přírodě dorůst až do 40 centimetrů. Bývá většinou rozvětvený a na vrcholech má přisedlé sukulentní opakvejčité listy třícentimetrové velikosti.

V období sucha listy zasychají a opadávají.

Rostlina je jednodomá (smačí i samiččí pohlavní orgány jsou na jedné rostlině), narůžovělé květy- cyathia se objevují kolem vrcholů stonků. Uvnitř cyathia vyčnívá blizna a později se objevují tyčinky. Obojí se většinou nesejde v jeden moment a sprášení ještě komplikuje nektar uvnitř cyathia. Pokud se podaří pyl přenést na nějakou bliznu, začne se tvořit trojboký semeník, oproti euforbiím více protažený do délky.

Po dobu zrání bývá svěšený dolů, těsně před vymrštěním zralých semen se napřímí. Semena jsou šedohnědá a opět spíše oválná.

Monadenium ritchiei má kromě základního druhu ještě dva poddruhy: M.ritchiei ssp.nyambense, které je tmavě zelené, má menší bradavky a kratší stonky (do 15cm) a M.ritchiei ssp.marsabitense, které středně zelené stonky do 25cm délky a nejmenší bradavky z celého druhu.

S monadenii je třeba zacházet s trochou opatrnosti, substrát by měl být propustný, já osobně míchám pemzu s pískem a kompostovkou a podle druhu měním jednotlivé poměry přísad. Rostliny by neměly být delší dobu přemokřelé, jinak mohou přijít o kořeny. Přes zimu držím M.ritchiei nasucho a vzhledem k východoafrickému původu i docela v teple – buď v bytě nebo ve skleníku poblíž radiátoru, aby se aspoň občas rostlina „ohřála“.

Protože pěstování monadenií není úplně jednoduché, myslím si, že teprve čekají na větší rozšíření do sukulentních sbírek. Přesto to s nimi zkuste, určitě nebudete litovat. R.

 

Summary:

Description and experiences with the growing of Kenyan Monadenium ritchei from family Euphorbiaceae.

Fotografie 2:

1. M.ritchiei ssp.nyambense

2. Cyathium

3. M.ritchiei ssp.marsabitense

4. Detail stonku (Detail od stem)

Obrazek



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Comments on Monadenium ritchei

(Neng Wei, 28. 7. 2019 1:13)

Nice article! But I have to corret your several minor mistakes. Eg. "shaped like a horseshoe, is formed by joining 4 glands" should be "shaped like a ring (horseshoe was applied in Synadenium), is formed by fusing 5 glands actually". Recently, there are more new Monadenium species was been discovered and named in Zambia, and the total number of Zambia is up to around 16.
And I collected M.ritchiei ssp.marsabitense in Kenya last year, in my part, it should not like pictures you shown above.

Monadenia

(Sváťa, 14. 1. 2009 14:24)

A co teprve Monadenium arborescens!_ Není třeba se bát názvu, řezem je lze udržet ve tvaru, který nás nevyžene ze skleníku či bytu. Řadím ho vvedle M. spectabile mezi nejkrásnější.

Monadenia

(Radka, 10. 8. 2007 20:59)

To se ale máte, u nás na tržnici prodávají jenom zeleninu (kelráby - jak mi radí Jirka):-). Ale teď vážně. Vypadá to, že nemáte jen taj lecjaký balkón, když tam máte takové vzácnosti, jako je pro mě asi nejhezčí M.spectabile.Ale teď vás asi zarmoutím, M.globosum jsem viděla nedávno u Petra Pavelky v Praze, ale vypadalo, že už se mu do života moc nechce. Třeba se mýlím a dobře to dopadlo. Jirka je trochu smutný, že mu nikdo nepochválil Raphionacme, ale utěšuju ho, že máte asi podobný vkus jako já a líbí se Vám i kytky ne tak okatě atraktivní. Díky, ať se Vám i kytičkám daří... Radka

monadenia

(siska41, 10. 8. 2007 20:46)

je to dalsia skupina rastlin,ktore ma fascinuju od prvej chvile,ako som ich zbadala predavat u nas na trznici...tento druh prave nemam,ale vsetky ostatne,bezne dostupne ano....brusim si zuby na M.globosum u Specka ho maju...nikdy som tieto rastlinky nepovazovala za narocne,nadherne sa vetvia,kvitnu,v zime su uplne nasucho pri teplote okolo 16 stupnov a na svetle,nepripustala som si ziadne problemy pri pestovani....svata nevedomost...hihihihi...ale ziju vsetky a su nadherne...bola som stastna,ked som mohla poslat fotku kvitnuceho M.spectabile Bogovi...ved sa treba pochvalit... :o))))....Katka