Jdi na obsah Jdi na menu
 


Monadenium orobanchoides

2. 5. 2008

        Monadenium orobanchoides P.R.O.Bally (1959)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Cyathia minulý rok (Cyathias in last seassion)

3. Cyathia letos (Cyathias in this seassion)

.......................................................................

Je zajímavé, že většina geofytních monadenií byla popsaná až v druhé půlce minulého století. Stejně tak tomu bylo v případě M.orobanchoides, nalezeného v Tanzánii v padesátých letech. Neroste jen tam, areál jeho rozšíření zahrnuje jih zmiňované Tanzánie, Malawi a sever Zambie, kde roste ukryté v trávě v docela slušných nadmořských výškách (od 1000 do 2400m.n.m.). O něco později autor popisu objevil v Angole další varietu tohoto druhu (v.calycinum), která se liší mírně odlišnou stavbou květu – cyathia. Protože u naší rostliny M.orobanchoides bylo uvedeno, že se jedná pravděpodobně o M.orobanchoides, budu se držet popisu základního druhu. Koneckonců stavba květu monadenií je natolik složitá, že bych vás popisováním nějakých jemných detailů pravděpodobně brzy totálně uspala a to není rozhodně cílem tohoto článečku J.

M.orobanchoides jsme nakoupili vloni v jedné známé německé (exotické) pěstírně. V tu dobu jsme už druhou sezónu úspěšně pěstovali další geofytní monadenium, které bohužel na své alespoň přibližné určení teprve čeká. Jelikož bylo rok od roku krásnější, řekli jsme si, že znovu zhřešíme a pořídíme našemu věrnému Monadenium sp., Tanzania nějakého druha s podobnou strategií růstu. Vůbec jsme nezalitovali, vloni takové neslané nemastné monadenium s třemi květy letos na jaře vykvetlo parádním chomáčem cyathií, barevně odlišných od květů tanzánského kolegy. Listy teprve budou následovat, ty loňské byly sytě zelené, masité, tvarem široce oválné, na konci zakulacené. Stonek byl krátký, kolem 5cm. Pod substrátem vykukuje vrchol kaudexu, velký přibližně 3cm v průměru.

Celý kaudex je zasazený v hlubokém květináči s čistou pemzou. Poté, co na podzim zežloutnou a následně zaschnou všechny nadzemní části, přestávám zalévat a rostlinu držím striktně nasucho v blízkosti radiátoru a ventilátoru v našem polykarbonátovníku. To znamená, že má denní střídání teplot od 7° v noci do 20 – 30° přes den (u radiátoru je pěkně teploučko) při pohybu vzduchu alespoň po část dne. Zrovna tak by rostlinu šlo zimovat v teple bytu, tam je však v zimě na můj vkus nedostatek proudícího vzduchu a chybí přirozené střídání teplot. Na jaře monadenium samo ukáže cyathia, což je také signálem k začátku opatrné zálivky. Říkám si, že letos v případě více stonků zkusím nějaký opatrně odříznout a znovu zakořenit. U některých dalších geofytních monadenií to jde (M.erubescens), tak snad to půjde i u M.orobanchoides a budu jen doufat, že se za to na mě rostlina nebude moc zlobit.

Těžko říct, zda se skutečně jedná o M.orobanchoides, na potvrzení či změnu popisu by bylo potřeba mít dostatek fotografického materiálu a tím internet, natož literatura v případě geofytních monadenií příliš neoplývají. Ale ono to nakonec není až tolik důležité, parádní kytka je parádní kytka a může se jmenovat, jak chce. R.

Summary:

Description and experience with growing of Monadenium aff.orobanchoides from Central Africa.

Fotografie 2:

1.+ 3. Cyathia (Cyathias)

2. Detail cyathií (Detail of cyathias)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Monadenium orobanchoides

(Neng Wei, 28. 7. 2019 0:50)

Another charming geophyte monadenium. Did you success in propogating by cuting the stalks? I am studying on taxonomy of Monadenium. Can you discuss with me your collection of Monadenium?