Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mirabilis jalapa – zázrak z Peru a také z oslavy

19. 7. 2014

 

Mirabilis jalapa L. – zázrak z Peru a také z oslavy

m.-jalapa-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Výsev M. jalapa

2. Semenáčky

3. + 4. Mirabilis jalapa

...................................................

V encyklopedii sukulentů ji nehledejte, protože M. jalapa z čeledi Nyctaginaceae sukulentem v pravém slova smyslu není. I kaudexofilové ji ne vždy považují za to pravé ořechové do sbírky kaudexů. Přesto se dá pěstovat jako jakýkoliv jiný kaudex, od jara do podzimu po započetí zálivky vystartují z adventivních pupenů na hodně ztloustlém kořenu nové stonky, které se prodlouží podle intenzity zalévání a asi i hnojiva do stonků o délce od několika centimetrů až po stonky více jak půlmetrové. Rostou poslušně – vzpřímeně, protože vstřícně postavené bylinné listy je příliš nezatíží. Květy se objevují na vrcholu stonků, jsou dlouze trubkovité a hlavně vesele barevné, často se objevuje i více barev na jednom květu.

Nám, tedy pravděpodobně asi Jirkovi coby oslavenci dvě rostliny M. jalapa přinesl jeden z účastníků letošního potlachu. Ulehčil nám snahu, obě rostliny již byly připravené ke kvetení, takže po celý týden vždy v pozdně odpoledních hodinách a během noci (odtud české jméno nocenka) porůznu vystrkují žluté či karmínově růžové květy, po kterých druhý den zbyde jen zavadlá trubka a později i jedno velké zelené, postupně černající semeno (buď zapracují lišajové, nebo je rostlina samosprašná). Všechna ta nádhera, když ji ovšem uzaléváte (je to slušný pijan), na podzim zežloutne a zaschne. Vy máte dvě možnosti, buď si rostlinu příští rok znovu vysejete, nebo si schováte ztloustlý kořen a uložíte jej k dalším spícím hroudám a hroudičkám. Jestli hádám správně, zvolíte druhou možnost.

Nebylo by správné psát o rostlinách, které máme pouhý týden. Já jsem však několik rostlin M. jalapa pěstovala již v minulosti. Když jsem vysela několik velkých semen se jménem Impatiens tuberosa, netušila jsem, že má mít semena podstatně drobnější. Semenáče rychle přirůstaly a madagaskarskému I. tuberosa se vůbec nepodobaly. Nedalo mi velkou práci najít, že se jedná o M. jalapa původem z jižní Ameriky. Pár kousků jsem porozdávala, 4 rostliny zůstaly u nás, ale spokojené nebyly a nikdy nekvetly. Dnes už vím, že chtěly větší květináč a v sezóně ještě větší dávky vody.

Zajímavostí je, že zelené části M. jalapa obsahují několik látek, zajímavých pro medicínu, což potvrzují studie světových odborníků (antivirové účinky). Odpradávna ji využívaly domorodé kmeny v jižní Americe a později i v dalších oblastech tropického pásma, kam se postupně rostlina docela rychle rozšiřovala (Mexiko, Indie, Austrálie, Nový Zéland, pacifické ostrovy, rovníková Afrika atd.). Právě v oblastech Keni, Ugandy a Tanzánie začíná svým snadným postupem do volné přírody jako nepůvodní druh dělat vrásky místním botanikům (nepříjemně konkuruje místním druhům), k čemuž přispívá i to, že její zelené části a semena jsou při normálním požití jedovatá. Svědčí to o vitalitě a přizpůsobivosti rostliny. My se naštěstí bát nemusíme, mráz rostlinu spolehlivě ničí... R.

Fotografie 2 - M. jalapa se žlutým květem

m.-jalapa-2s.jpg

 

 

 

Fotografie 3:

1. Tvořící se semena

2. + 3. M. jalapa s růžovým květem

m.-jalapa-3s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

potvora

(Eva Egertova, 24. 7. 2014 14:43)

Zjara jsem dostala nocenku a vsadili jsme ji do pareniste vedle rajcete, kteremu hrave konkuruje. Nebudu ji schovavat, jeji barva je řvavá, ale podivam se,co je vespod. Mozna to tam necham, letos nam v obili kvetou brambory, co nezmrzly pres zimu.