Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kalanchoe lateritia - krátkosrstá kolopejka

4. 4. 2010

Kalanchoe lateritia  Engler – krátkosrstá kolopejka

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Kalanchoe lateritia

2. Listy (The leaves of K.lateritia)

...................................................................


Někdy se říká, že jsou psi podobní svým pánům, nebo naopak páni svým psům. Nevím co je na tom pravdy, ale mám takové podezření, že to někdy lze tvrdit i o pěstovaných kytkách, v našem případě sukulentech. Proto moje záliba v chlupatých sukulentech má možná základ i ve zbytcích původního primátího ochlupení, které se mi vyskytuje různě po těle.

Ale dost bylo humoru, přestože je tato kalanchoe u nás celkem běžná, dlouho unikala mým očím. A tak když jsem ji loni uviděl jako mlaďoučký semenáč v jedné německé pěstírně, úplně jsem se do ní zamiloval. Asi jsme už všechna přirovnání pro tyto chlupáče a plstnáče vyčerpali, takže jen suše – je to pohledná zelenosemišová rostlina elegantního střihu.

Pochází z centrální až východní Afriky, s potvrzenými výskyty v Malawi, Mozambiku Tanzánii, Keni, Zimbabwe a zasahuje až do Zambie a Rwandy (v této oblasti se vyhýbá pouze vlhké Ugandě). Roste tam pochopitelně v různých podmínkách a zřejmě se u ní projevuje jistá variace vnějších znaků. To logicky vedlo ke spoustě jmen, které byly časem připojena jako synonyma ke Kalanchoe lateritia. Ze synonym je nejznámější a nejpoužívanější K. zimbabwensis. Vyhledává chráněnější stanoviště – trávovitou buš či řídký les na písčitém či skalnatém podloží v nadmořských výškách od 0 do 1800 m.n.m. Fotky z přírody ji ukazují i na hodně exponovaných slunečných stanovištích.

Je to vzpřímená trvalka celkem nízkého vzrůstu, která se protáhne do výšky v době kvetení. Literatura uvádí až 150cm výšky s květenstvím. Větví se minimálně, spíše odnožuje na bázi rostliny do trsu. Zajímavá je barva listů, pokud se pěstuje v polostínu nebo odvrácená od slunce, dostává tmavozelenou barvu, a pokud se jí slunce dopřeje dostatek (až přebytek), zvládá i takovou kulturu, barva listů zesvětlá a dokonce chloupky začnou mít stříbřitý nádech. Je možné, že na tyto změny barvy listů mají vliv i různé lokalitní formy.

Hlavní ozdobou jsou pohledně tvarované a hlavně ochlupené (až osrstěné), robustnější, vstřícně rostoucí listy. Mají dekorativní okraj a na horní straně prolomený povrch do žlábku. Co chloupků týká, je jimi rostlina pokrytá v podstatě celá, včetně ještě nerozvitého květenství.

Mladou rostlinu jsem v zájmu karantény a jistého otužení pěstoval celé léto pod přístřeškem na plném slunci, kde vypadala veskrze spokojeně a přírůstala i tloustla. Zůstávala však v podstatě stále nízká, ani nejstarší listy ji nijak neodesychaly. Tím byla v podstatě stále pohlednější. Na podzim šupajdila da skleníku, kde se jí dostávalo sucha, chladu a občasného zimního sluníčka. Někdy po vánocích se začala dost nevzhledně protahovat, což jsem nesl zpočátku nelibě, dokud jsem nezjistil, že příčinou není nedostatek světla, ale příprava na kvetení. Vše bylo jak v hodně zpomaleném filmu. To co má jiná kytka hotovo za týden, s tím se tahle chlupatka párala přes měsíc. Když už konečně na vrcholu protaženého stonku vznikla chlupatá koule s miniaturními pidikvítky, které mně nijak nenadchly (ale i to se někdy stává), už jsem se chystal na článek o této kalanchoi. Když jsem se zorientoval v literatuře, zjistil jsem, že květy mají mít větší rozměr a hlavně hrají výraznou červenavou, oranžovou až žlutou barvou. Takže další měsíc čekání, než se objevil první kvítek ve své skutečné kráse. Pak už to šlo rychle – přibylo jarního slunce, a pak se otevíral už květ za květem. Květenství se z původní koule otevřelo do rozvolněnějšího chocholíku. Barva květů naší rostliny mi připomíná ony kýčovité západy (a východy) slunce ve východní Africe, které jsem tak fascinovaně pozoroval před dávnými lety. Ach jo…

Lze předpokládat, aspoň podle jiných kalanchoí, že i tato bude samosprašná a bude mít smysl se pokoušel o opylení. Jenom to budeme muset dělat h..o..d..n..ě p…o…m…a…l…u, aby to bylo v tom správném rytmu této svérázné kytky. J.


Summary:

Description and experiences with growing of  Kalanchoe lateritia from family Crassulaceae.


Fotografie 2:

1. - 4. Květenství (An inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář