Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jedna Tricho-Delo aneb malá záhada nikdy neškodí

3. 7. 2014

 

Jedna Tricho-Delo aneb malá záhada nikdy neškodí

signalberg-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Záhada, Signalberg

2. Detail konců listů

........................................................

Docela si myslím, že musíme některými našimi články, názory nebo aspoň některými postupy či závěry v nich jistou skupinu našich čtenářů pěkně štvát. Jistojistě musíme občas (možná i vždy) působit přechytřele, nafoukaně či aspoň jako párek superinteligentních delfínů. Jestli tak na vás opravdu někdy působíme, omlouváme se a nezbývá než otevřeně přiznat, že kromě pěstovacích úspěchů, určovacích dedukcí, objevů a dalších průlomových výsledků ve světě sukulentů (o kterých tak rádi píšeme) jsme také úspěšní hubiči, sušiči, zapomínači a hlavně bezradní neurčovači (o čemž se nám z pochopitelných důvodů už píše hůř). Například když nám někdo občas pošle fotku nějaké svojí bezejmené záhady, málokdy zabodujeme.

Drobným příkladem, jak je nám někdy veškeré naše sukulentní moudro málo platné, je tato dnešní rostlina. Dostali jsme ji před lety jako dárek od hýskovského Jardy Hušnera, který nás již dlouho zásobuje nádhernými kousky aloí, pelargónií, krasulovitých a též i mesembů. Někdy s kompletní jmenovkou a jindy také bez jména (ale pečlivě s lokalitou). Někdy se zadaří něco dourčit a jindy zase ne. Na jmenovce u tohoto miniaturního keříčku s kaudexíkem a válcovitými lístky bylo |Delosperma sp. ?, Signalberg Namibia.

Kytky stačilo trochu obdělat, přesadit, sestříhat a zvyknout na naše tvrdé podmínky. Vyplatilo se a už druhým rokem oba keříčky bohatě obráží květy. To mě lákalo už loni o nich napsat, ale veškeré určovací pátrání vyšlo do ztracena. Letos je květů na obou rostlinách ještě víc než loni, beru to jako výzvu a tak jsem se k tomu tématu vrátil. Mám dovolenou, splněný stavební plán a chuť se v tom chvilku porýpat.

První věc je lokalita: Signalberg Namibia. Je jich v této zemi několik, ale tenhle je určitě ten nejjižnější, pod Keetmanshoop, kousek od hranic s JAR. Je to oblast v pohoří Karas, která je vyhlášená výskytem excelentních sukulentů, například z rodů Lithops, Conophytum, Adromischus, Crassula, Aloe a dalších. Z této lokality tedy pochází i dnešní kytička s otazníkem. Samotný Jarda Hušner ji u sebe na webu zařazuje jako Delosperma sp. nova, na internetu (přesněji na e-bayi) lze najít naprosto totožnou rostlinu pod označením Trichodiadema sp. W. off Grunau/Signalberg.

Já tedy upřímně opravdu nevím – Delosperma nebo Trichodiadema? Je to sice na jednu stranu úplně jedno, protože rostlinka je to excelentní i bez jména, na druhou stranu je to ale k vzteku takhle si vylámat zuby na takové zdánlivé klasice. Nejlepší bude to přiznat a vyčkat. Na nějakou novou informaci, nebo nějaký střípek, detail a taky víc samotnou kytku pečlivěji sledovat. Určitě by víc napověděly plody a semena (taky by neškodilo zkusit ji vysít).

Některé detaily ukazují víc na delospermu, jiné na trichodiademu. Oba rody okrajově v Namibii rostou, ale zatím žádný mně známý druh se jim neblíží. Legrace by byla, kdyby se z toho nakonec vyklubal nějaký jiný rod. Než začít spekulovat o novém druhu bylo by správnější nejdřív vyřešit aspoň ten rod. Takže na závěr – tentokrát NEVÍME a obrňujeme se trpělivostí. Třeba je některý ze čtenářů ohledně této kytky dál a poradí..... J.

Fotografie 2:

1. Květy

2. Detail listů

signalberg-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Máte štěstí,že dnes není fotbal

(Emerson, 3. 7. 2014 22:50)

...volal mi ten ňouma. Prý si nevíte rady. Štětky má, je to trichoška

Delphinus ridibundus

(Otík, 3. 7. 2014 22:48)

Ahoj delfíni, právě jsem dokončil přípravu na přednášku na potlach. Jmenuje se TEST 25. A jak koukám, včas jste přišli s alibismem. Zavolám joudovi na telefonu...