Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jatropha podagrica – žlutokvětý klenot pod holandskou taktovkou

10. 6. 2012

 

Jatropha podagrica Hook – žlutokvětý klenot pod holandskou taktovkou

j.-podagrica-1s.jpg

    

Fotografie 1 - žlutokvětá Jatropha podagrica

........................................................................................

Tím, jak nestíháme psát o kytkách ve sbírce nových, nevracíme se ani k rostlinám a článkům už jednou na ZL publikovaným. Náš prapůvodní záměr určitých aktualizací a doplňků se neosvědčil a zcela zkrachoval. A tak jen výjimečně (vlastně si ani nepamatuji kdy?) se vracíme k těmže tématům. Dnes tomu podle mne snad takový výjimečný důvod je – přibyla nám do sbírky jedna pěknůstka, o které na ZL byla už jednou řeč v klasické červenokvěté podobě, tentokrát ovšem ve variantě žlutokvěté.

O existenci „žluté podagricy“ jsme věděli už hezkých pár let, ale přesto, že nám byla nabízena, připadla nám vždy nějaká zbytná (a trošku drahá, i když to je zrovna celkem relativní). Letošní rok je ve znamení velké invaze tohoto žluťáska právě z holandských velkopěstíren, stejně jako před časem (asi 10-12 lety) obdobně nasytili Evropu invazí základní J. podagrica. Poprvé jsem letos J. podagrica „yellow flower“ zaregistroval v nějakém zásilkovém velkobchodě, pak se objevily i v květinových obchodech a my jsem si ji přivezli z letošního otevírání sezóny za naprosto dumpingovou cenu.

Trochu problém u mladých exemplářů této jatrofy je v tom, že jsou takové doutníkovité a dlouho nepřipomínají ten svůj typický vzhled s větší nadzemní bambulí, ze které vyráží jedna či několik robustních klackovitých výhonů. I tento nový přírůstek byl mlaďounký, ve velikosti průměrného „havana“ a ač zcela bezlistý, statečně žlutě kvetl. Bylo nutno okamžitě přesazovat, rašelina byla zcela vyžitá a odmítala přijmout znovu vodu, takže kontrola kořenů dopadla dobře a pak už jen výběr květináče a „okometrické“ namíchání toho pravého substrátu. Zvolil jsem vůči stávající rostlině nepřiměřeně velký květník s cílem vyzkoušet onu „barelovou“ metodu, kterou v poslední době ověřují s velkým úspěchem naši kamarádi. Vzhledem k tomu že kořeny naší jatrofy byly v kondici a připraveny se okamžitě rozjet, jsem to považoval za dobrý základ experimentu. Od přesazení je to nyní teprve 3 týdny, na kytce je přesazení už velmi vidět. Kořeny fungují a pumpují energii do stonku i nových velkých listů. Nakoupená J. podagrica je k nepoznání (viz foto). Uvidíme na podzim, jestli se začne tvořit i kýžená spodní bambule.

Co napsat na závěr, když už většinu pěstitelských věcí pořešil první článek od Radky? Třeba jen pogratulovat holandským kouzelníkům k jednomu opravdu velmi dobrému kouzlu a záslužnému namnožení opravdu velmi pěkné sukulentní pokojovky. Mám jen obavu, s čím asi přijdou za dalších cca 10 let a jak si třeba „upraví“ klasickou Jatropha podagrica, aby bylo zase co prodávat. Ještě přidám pár obchodních jmen, se kterými jde právě J. podagrica, bez ohledu na barvu květů, do boje o zákazníka: Buddha Belly Plant, Bottle Plant, Nettlespurge, Gout Stick, Gout Plant, Goutystalk, Tartogo, Guatemala Rhubarb….. a to by asi stačilo. J.

Fotografie 2:

1. Klasické červené květy J. podagrica

2. Žluté květy i s pilným opylovačem

j.-podagrica-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář