Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jatropha cathartica nebo také lapalapa pupa

16. 9. 2009

Jatropha cathartica Terán & Berlandier (1832) nebo také lapalapa pupa


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Jatropha cathartica

2. Samičí květ (The female flower)

3. Detail povrchu kaudexu (Detail of the caudex)

...........................................................................


Zmíněné domorodé jméno pochází z Nigérie, což vás může trochu zmást, protože původní domovinou této rostliny je sever Mexika a údolí řeky Rio Grande v americkém Texasu. Dnes se však pěstuje i v jiných teplejších krajích, dokonce zabloudila až do africké Nigérie, kde ji mají vysazenou i třeba jako šikovný živý plot. Přestože je původní pseudonym této rostliny něco jako „Berlandierův kohoutí pařát“, více se mi líbila ta africká. No posuďte sami z titulku článku…

Pokud vám latinské jméno této jatrofy nic neřekne, zkusím naznačit použitím staršího a dnes již neplatného jména rostliny – Jatropha berlandieri. Snad už se vám vybaví pěkný, většinou kulovitý kaudex do 20cm v průměru  a sezónní, zajímavě olistěné stonky.

Před několika lety jsme tenhle kaudexní skvost z jihu severoamerického kontinentu  několikrát obdivovali ve zdejším OBI, kde bylo ke koupi několik různě velikých kaudexů bez zelených částí. Zprvu jsme tipovali, zda se jedná o nějaký Pterodiscus nebo právě o J.cathartica. O koupi jsme neuvažovali, protože v té době ji mělo v nabídce několik tuzemských prodejců. Kaudexy z prodejny postupně mizely, až tam nezbyl ani jeden, což nás tehdy zase příliš netrápilo.

V situaci nastal obrat, když jsme v létě loňského roku navštívili jednoho severomoravského pěstitele, který nám prozradil, že našel způsob, jak „přinutit“ ke klíčení semena J.cathartica. Pro informaci dodávám, že jsem v té době měla za sebou výsevy mnoha desítek semen tohoto druhu bez jediného úspěchu a v dotazech u dalších pěstitelů jsem zjistila, že jsou na tom podobně neutěšeně. Když jsme se vraceli z Moravy, telefonovali jsme do Sibřiny, zda zde jsou ještě nějaké rostliny tohoto druhu v prodeji. Já jsem sice v minulosti už pár rostlin J.cathartica nějakou dobu pěstovala, ale v poslední době jsme ve sbírce neměli ani jednu. Na přímý dotaz přímá odpověď, bylo nám řečeno, že v onom okamžiku v prodeji žádná není a není ani v pěstírnách v celé Evropě. V tu chvíli nás zamrzelo, že jsme rok dva předtím pohrdli rostlinami v hobbymarketu. Naděje svitla o měsíc později, kdy jsme se dozvěděli, že v jedné pěstírně se přeci jen pár urostlých jedinců J.cathartica našlo někde na záhoně, takže svitla naděje nějakou zakoupit do sbírky. Povedlo se, na konci září jsme si domů vezli 2 hnědé koule o velikosti grepu a nebyly kupodivu ani přehnaně drahé.

Kaudexy neputovaly do substrátu, jak by se dalo čekat, protože jsme na nich objevili nevítané hosty – vlnatky/kořenovky (kdo se v tom má vyznat). Protože rostliny měly procházet vegetačním klidem, nechtěla jsem použít chemii a kaudexy jsem tedy nechala nasucho pod pravidelnou kontrolou a s pravidelným odstraňováním šedavých hladových potvůrek. Objevovaly se ve všech možných škvírách na kaudexu, na kořenech i na náznacích růstových pupenů u vrcholu. Prozkoumávání podobných míst se stalo takovým mým pravidelným rituálem, který se do jara neminul s účinkem: jedna a posléze i druhá rostlina zůstaly bez „breberek“ a koncem jara už vyhnaly zelené stonky s několika hluboce laločnatými listy. Každá z rostlin má listy o trochu jiné, jedna má okraje laloků zvlněné, druhá hladké.

Pak přišlo na řadu květenství. U jatrof je to většinou tak, že se na stonku objeví květenství, ve kterém se nejdříve otevře centrální samičí květ a po jeho odkvětu nakvítají jeden po druhém okolní samčí květy. Vyplývá z toho, že na sprášení buď musí být květenstvích víc (rostlina je samosprašná), nebo ještě lépe aby kvetly dvě rostliny postupně po sobě. V současnosti se na jedné z našich rostlin objevují červenavé samčí květy (samičí už je odkvetlý) a jsem zvědavá, zda vydrží do okamžiku, kdy na druhé kytce rozkvete jako první květ samičí (květenství je teprve ve vývinu). Když se vše zadaří, vznikají klasické plody- suché dřevnaté tobolky se 3 velkými nahnědlými semeny fazolovitého tvaru, které se za teplého počasí zprudka vystřelují do dalekého okolí od mateční rostliny (každá z komor tobolky je uzpůsobena tak, aby zaschnutím změnila svůj tvar a vymrštila semeno ven). Pro zajímavost uvádím, že v poslední době probíhají analýzy obsahu semen této rostliny. Zjistilo se totiž, že mají hodně vysokou nutriční hodnotu a jsou bohaté na řadu minerálů. Vzhledem k tomu, že dospělá rostlina plodí až 40 let (!), bylo by o výživu v teplejších končinách postaráno. Stačí oloupat, usušit, rozemlít a použít…

Semena ještě nemáme, ale pokud budou, určitě vyzkoušíme to, co jsme si o usnadnění jejich klíčení zapamatovali (moc toho není, ale to by bylo, abychom na to nepřišli). Jinak rostliny vypadají hodně spokojeně, jednou týdně dostávají dávku vody a až odkvetou, necháme je nasucho, až dokud na jaře samy nenaraší. Substrát je hodně propustný s přídavkem velkého množství pemzy a pro zachování přirozeného tvaru rostliny bych doporučila maximum slunce.

Snad vám tato propletená historie příliš nezamotala hlavu, což by se vám však mohlo stát při pohledu na obě rostliny- krasavice, které jsou v současné době v plné kráse. Budiž vám také ponaučením, že kdo hledá, ten najde, stačí si počkat na vhodný okamžik a stanete se majiteli podobných kaudexů z říše snů, podobně jako se to podařilo nám. R.


Summary:

Description and experiences with growing of caudiciform Jatropha cathartica from family Euphorbiaceae.


Fotografie 2:

1. Jatropha cathartica - 2.rostlina (The second plant)

2. Samčí květ (The male flower)

3. Detail povrchu kaudexu (Detail of the caudex)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Semena - co s nimi

(JanaN, 19. 7. 2020 19:30)

Právě očekávám tři semena. Je vůbec možnost, jak v domácích podmínkách úspěšně odchovat semenáčky? Nejsem žádný velkopěstitel, abych rostliny prodávala, spíš jsem hrozně zvědavá, zda se to může povést. Jatrophy podagricy pěstuji už druhým rokem ze semen, ale od J. berlandieri budu mít první (a nejspíš poslední) semínka. Moc díky!

Re: Semena - co s nimi

(Jirka, 20. 7. 2020 14:23)

Při troše (možná raději větší troše) šikovnosti a štěstí to určitě možné je. Jenom může být menším zklamáním, že báze semenáčků není v prvních letech kulovitá, ale spíš mrkvovitá. Koneckonců pěstování sukulentů a jejich výsevy jsou především hrou, která by nás měla bavit, takže přeju hodně úspěchů!!! Jinak berlandierky se občas dají koupit už velké a kulovité, za rozumný peníz (jenom se nás neptejte kde). Kdo hledá - najde.

Zaujem o rastlinu

(Lucia Kubekova, 17. 1. 2015 15:41)

Dobry den.
Mam zaujem o tuto rastlinu. Nikde v E shope som ju nenasla. Prosim mohli by ste mi poradit ako sa k nej dostat. Dakujem.
luciakubekova@azet.sk

Re: Zaujem o rastlinu

(kajmii, 4. 3. 2015 12:41)

Mají ji v kakteen.cz, dneska jsem si tam pro ní byla.

Zaujem o rastlinu

(Lucia Kubekova, 17. 1. 2015 15:41)

Dobry den.
Mam zaujem o tuto rastlinu. Nikde v E shope som ju nenasla. Prosim mohli by ste mi poradit ako sa k nej dostat. Dakujem.
luciakubekova@azet.sk

Vaření polívky z ničeho

(Martin, 14. 9. 2012 17:08)

Jinak se to nedá nazvat. Takové články mám nejradši, buď píšu o něčem co vím nebo raději nic.
Skarifikace mechanická, předleptání peroxidem, či předbobtnání semen ve vodě na 48 hodin. Vodu měnit co 12 hodin přidat stimulátor auxinový, aby se odblokovaly cytokininy v semeni. Potom výsev na sterilní substrát s kapkou rovralu...
www.cactusmnineral.wbs.cz

Hodně štěstí !

Fígle

(Jirka, 28. 8. 2012 11:20)

Cílem našich stránek je propagovat pěstování sukulentů a hlavně k nim přivést nové pěstitele. Vysévání obtížně klíčivých druhů a rodů sukulentů je trochu jiná a složitější záležitost. Tyhle věci jsou spíše k nějaké diskusi na specializovaném fóru, kdo co vyzkoušel a s jakým výsledkem. Že by se někdo přerazil ochotou rozdávat nějaké svoje přesné postupy ohledně rozmnožování atraktivních sukulentů, o tom bohužel nevím.
I nám tehdy bylo spíše jen naznačeno, jakou cestou se při pokusech s výsevy jatrof vydat a dokladem úspěšnosti byly 2-3 semenáčky. Od té doby jsme semena ani semenáčky u nikoho (pochopitelně ani u nás) neviděli.
Nezlobte se, ale radit nevyzkoušené nebudeme. A na skutečné fígle s pěstováním si nakonec každý musí přijít sám.

Klíčenie

(František Halama, 28. 8. 2012 10:56)

Napriek niekoľkonásobnému pozornému prečítaniu článku mi nejako unikol spomínaný návod na klíčenie semien... :-)))

Tož nijak

(Jirka, 5. 6. 2012 7:19)

Semena nakonec nebyly a rostliny momentálně také ne. Inu člověk míní - příroda mění. Je to škoda, těhle kytek je pořád málo.

Tož jak nakonec dopadlo to klíčení novou methódou...? ;-)

(MB, 4. 6. 2012 16:23)

Semena

(Radka, 20. 9. 2009 11:18)

To jste na to kápnul :-). Ne, vážně, nejdřív to musíme vyzkoušet, jestli jsme si to dobře zapamatovali, abychom nevypouštěli nějaké bludy a pak se rádi podělíme (nehledejte v tom žádné zištné důvody :-) ). Jakmile nám vyklíčí první semínko (ještě žádné nemáme), dopisujeme P.S. pod článek.

Postup

(Punch, 20. 9. 2009 10:18)

Nějak v článku postrádám onen 2x zmiňovaný postup jak přinutit semena klíčit. Nebo je to tajemství, které má zůstat veřejnosti neznámé??