Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ipomoea tuberculata

4. 11. 2012

 

Ipomoea tuberculata Ker Gawl. (1816)

i.-tuberculata-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Ipomoea tuberculata

2. Chlupatá semena

................................................................

Vlastně by ani na stránky o sukulentech a cibulovinách neměla patřit. Vždyť to žádný sukulent není – ať jsem hrabala, jak jsem hrabala, pod zemí nemá tato rostlina nic, jen klasické kořeny, které má kdejaká rostlina na záhonu či skalce. Ale nedá mi to, protože si to zaslouží. Vy si stejně už asi pomalu zvykáte, že vám čas od času představíme i nějaký 'nesukulent'.

Když ve spěchu a většinou na poslední chvíli objednávám semena z nejrůznějších nabídek, nemám čas kontrolovat, co z některých může vylézt. Nechám se zlákat třeba zajímavým jménem nebo příslušností k nějakému pro mě zajímavému rodu. Tak tomu bylo i v případě Ipomoea tuberculata. Velká chlupatá semena špatně klíčila, výsledkem jarního výsevu tedy byla jedna jediná rostlina se stonkem do 3 mm šířky, nesoucím množství dlanitě vykrajovaných listů. Když se stonek pod tíhou listů začal hodně ohýbat, vyžádal si nějakou oporu. I. tuberculata putovala k bočnímu pletivu ve skleníku, což uvítala a brzy se začala pnout do výšky. Důkazem toho, že to s její sukulencí nebude nikterak slavné, svědčilo množství vody, které vyžadovala.

V létě se začaly objevovat poupata. Dlouho trvalo, než jsem vystihla okamžik jejich otevření (květy rostlin Ipomoea se ve většině případů otevírají brzy ráno – což se příliš neslučuje s povinností ranního odchodu do práce či mou nechutí časně vstávat o víkendu). Vlastně to byl až asi šestý květ, předchozí byly buď odvetlé, nebo dokonce už ve stádiu zeleného plodu. Přivstat si stálo za to, květ byl na rozdíl od všech ostatních našich kaudexních svlačců s fialovorůžovými květy barevně odlišný - žlutý s fialovým středem, což je celkem neobvyklá barevná kombinace.

Dnes už je rostlina zaschlá, stejně jako několik velkých hrbolatých plodů (možná podle nich vzniklo druhové jméno rostliny), ze kterých jsem vyndala velká ochlupená semena. Napadlo mě nakouknout do internetových encyklopedií pro nějaké informace o tomto druhu. Zde se toho moc nedozvíte, jen pravděpodobně pochází z Afriky, i když se dnes díky ozdobnosti svých květů a nabídce různých pěstíren zahradních rostlin pěstuje i jinde ve světě.

Občas vás pátrání po této rostlině může zavést do slepé uličky, protože existuje stejně vypadající ovíjivá rostlina jen s jinou – středně fialovou barvou květu. Tu kdysi autoři J. J. Roemer a J. A. Schultes pojmenovali také jako I. tuberculata, ale dnes už platí původní jméno Ipomoea cairica (L.) Sweet. Ta má růst v oblasti severu afrického kontinentu, na Arabském poloostrově a Kapverdských ostrovech (druhové jméno cairica může souviset s egyptskou Káhirou – ale nemám to ověřené). Takže vězte, že se jedná o dvě odlišné rostliny, přičemž I. cairica je asi běžnější a rozšířenější.  R.

Fotografie 2:

1. + 2. Květy Ipomoea tuberculata

3. Zavřený květ

i.-tuberculata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář