Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ipomoea sp., Argentina, Jujuy, Iruya

31. 10. 2008

Ipomoea sp., Argentina, Jujuy, Iruya

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Kaudex (Caudex)

2.+ 3. Nové stonky (New stems)

..................................................

Taková krásná kytka to je a přesto jsem tak dlouho odkládala článek o ní…Důvod je jednoduchý. Doufala jsem, že nakonec přece jen s troškou štěstí objevím její druhové jméno (o což jsem se už v létě jednou pokusila), ale hledání bylo opět marné. Dopadlo to nakonec přesně jako u mých mexických rostlin rodu Ipomoea, u kterých by zase nějaké názvy byly, ale rostliny mi dosud nekvetly, tudíž je nějaké odhadování názvu bezpředmětné. Snad mi tedy odpustíte, že po nějaké době předvedu rostlinu v rubrice werbář s tajenkou, protože je tak hezká, že si to zaslouží.

Drobná rostlinka, jako stvořená pro obdivovatele miniatur, pochází ze severoargentinské provincie Jujuy (ta sousedí s Bolivií na severu, s Chile na západě a na východě a jihu přiléhá další argentinská provincie Salta). Už jen to je dobré vědět, protože když si dáte práci, po chvíli objevíte argentinskou podobu encyklopedie Wikipedia, v které mimo jiné naleznete výčet všech známých argentinských rostlinných druhů i s výčtem provincií, ve kterých se vyskytují. Asi tušíte, jak jsem postupovala. Vylučovací metodou jsem našla všechny druhy rodu Ipomoea, rostoucí v této oblasti. Našla jsem zhruba dvacítku druhů, což mi mnoho optimismu nedodalo. Následovalo prohledávání obrázků těchto druhů, dostupných na webu. Tím se vyloučila zhruba část z nich, neodpovídala tvarem listů ani barvou květu. Víc než polovina druhů je však stále moc, zvlášť, když k nim nemáte obrázky. Nastoupilo zkoumání významů druhových jmen. Je pravděpodobné, že fialově kvetoucí rostlinka asi nebude rubriflora, kališní listy nemá vlasaté, takže odpadl druh crinicalyx (s vlasatým kalichem), listy a další nadzemní části jsou hladké, nepravděpodobný je tedy druh plummerae (péřovitá). Zbyly na výběr druhy amnicola, argentinica, cheirophylla, jujuyensis, marginisepalla, schulziana a volcanensis. Snad vám bude stačit, že asi jedna z nich to bude.

Když se zadíváte na kaudexík rostliny i zvláštní tvar nedlouhých, sezónních, poléhavých stonků, které brzy ozdobily vzhledem k rostlině docela velké trubkovité květy, určitě pochopíte mou snahu o pojmenování krásné nenáročné kytky. Ráno se otevírající květy (v angličtině se ipomoeím říká Morning Glory – Ranní nádhera) po odkvětu vypadaly nadějně, protože neopadaly a začal se vyvíjet plod – trojpouzdrá tobolka s docela velkými semeny, tak typickými pro tento rod. Zajímavým znakem rostliny je zvláštní lemování kališních lístků, což by trochu ukazovalo na druh marginisepalla (což je přibližně se zvláštně lemovanými kališními lístky). Ale jsou to jen mé spekulace.

Jestli dumáte nad tím, proč si dávám takovou práci s hledáním názvu, nedumejte. Mám totiž ještě jeden miniaturní druh ze stejné oblasti, který se liší jen laločnatě vykrajovanými listy a trochu delšími stonky. I když kvetl, nepodařilo se mi u něj včas nafotit otevřený květ (jsem spíš noční můra, než ranní ptáče), mám tedy zvěčněný jen plod a následně semenáčky. Zde tedy musím počkat, až příští rok nakvete znovu a pak vám o něm také napíšu. V této době jsou už oba druhy bez zelených částí a jako holé kaudexíky čekají v suchu na to, až se na jaře znovu zazelenají. Většinou naraší bez vnějšího přičinění, zalévám tedy až v okamžiku, kdy se na temeni kaudexu objeví špičky nových stonků. Držte mi tedy palce, abych za rok byla při hledání druhového názvu alespoň o trochu víc úspěšnější. R.

Summary:

Determination and experiences with growing of no name Ipomoea sp. from Jujuy Province in Argentina.

Fotografie 2:

1. Poupě (Bud)

2.+ 3. Květ (Flower)

4. Plod - tobolka (Fruit - capsule)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář