Jdi na obsah Jdi na menu
 


Huernia zebrina

13. 10. 2007

Huernia zebrina N.E.Brown


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Květ z boku a zezadu (Flower from the side view and back view)

3. Rostlina v květu (Flowering plant)

............................................................................................................


Matně si vzpomínám, že s fotografiemi nakvetlé H.zebrina jsem se už setkala v několika publikacích o sukulentech. Dalo by se říct, že dnes je to rostlina když ne běžná, tedy alespoň hodně rozšířená.  Nakonec doputovala i do naší sbírky jako dar od jednoho plzeňského pěstitele (Luboši, díky J). Protože určovat „smrdutky“ podle tvaru těla je poněkud ošidné, nejlepší možností k přesnějšímu určení je okamžik objevení květu. Podobně tomu bylo i u nás, zkrátka počkali jsme si, až se nám předvede v plné kráse. Ten skutečně stál za to a okamžitě vyvolal vzpomínky na něco, co jsme v minulosti viděli někde v literatuře. Tak atraktivní zvířecí vzor mnoho huernií nemá: temně červenohnědý střed květu, lemovaný okraji s nezaměnitelnou kresbou srsti africké zebry. Stačilo chvilku hledat a vše bylo jasné - Huernia zebrina.

V tuto chvíli přijde na pomoc literatura (Asclepiadaceae od pana Eggliho). H.zebrina roste na rozsáhlém území jihu Afriky, které zahrnuje několik zemí (Namibii, Botswanu, Zimbabwe, Mozambik, Jihoafrickou republiku a Svazijsko). Základní druh je znám už skoro století, v poměrně nedávné době byl od základního druhu vyčleněn poddruh Huernia zebrina ssp.magniflora, který se liší delšími, robustnějšími, většinou čtyřžebernými stonky, rostoucími v mnohačetných skupinách. Květy jsou hodně variabilní ve velikosti (do 8,5 cm) a barvě. Nikdy nechybí zebří motiv, rozdílný je však jeho přechod k jednobarevnému středu. Někdy je ostře ohraničený, někdy přechází pozvolna. H.zebrina ssp.zebrina má stonky pěti či šestižeberné.

Pokud by vás zajímalo, jak rostlinu pěstovat, měla bych asi uvést několik stručných zásad. Substrát hodně propustný, neškodí příměs pemzy, pochopitelně nezbytná drenáž na dně nádoby. Doporučuji prevenci před jedním z úhlavních nepřátel stapeliovitých: kořenovkou. Alespoň jednou za sezónu prolijte substrát některým z moderních přípravků (Confidor, Actara, atd.), jinak si voskové bílé potvůrky budou dávat kořeny rostliny jako každodenní dezert, dokud je z valné části nezlikvidují a neotevřou volný průchod hnilobě, znamenající zkázu celé kytky.

Jak jsem naznačila v úvodu, rostlina jde bez problémů řízkovat, brzy si vytvoří nové kořeny a nenechá se dlouho přemlouvat k tomu, aby vykvetla. Dopřejte jí za to mírný odpočinek v zimním období, kdy je na místě šetřit s vodou a rostlinu umístit na místo s nižší teplotou. Pokud jí to dopřejete, odmění se vám další sezónu nepřehlédnutelným a hodně fotogenickým květem. R.


Summary:

Description and experiences with growing of African Huernia zebrina.



Fotografie 2:

1. Detail květu (Detail of flower)

2. Květ (Flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář