Jdi na obsah Jdi na menu
 


Huernia macrocarpa

14. 3. 2015

 

Huernia macrocarpa (A. Richard) Sprenger (1892)

h.-macrocarpa-1s.jpg

 

 

Fotografie 1:

1. Květ H. macrocarpa

2. Huernia macrocarpa

.........................................

Asi bych už odradila i ty pomýlené vytrvalé nadšence, kteří nás ještě čtou, zkusím tedy protentokrát změnit téma a zalovit v úplně jiné čeledi, než je Portulacaceae. Co byste řekli nějaké asklépce? Není to sice zrovna jedna z nejatraktivnějších, ale hezká je, nebojte.

Jak na ZL přibývá představených druhů a Jirkovi se díky nedostatku času už dlouho nedaří dopisovat index, musíme se oba docela často před psaním přesvědčit, zda jsme o té konkrétní rostlině již nepsali. Pro jistotu jsem tak učinila i tentokrát. Dnešní Huernia macrocarpa na ZL skutečně ještě není a tak se mohu pustit do krátkého představení.

Překvapení pro mne bylo, odkud tento druh pochází. Neměl by to být žádný otužilec, protože jeho domovinou jsou teplé oblasti východní Afriky a Arábie (vyjmenovala bych je, ale hlavně ty africké se dnes oproti 15 let staré encyklopedii mohou jmenovat už úplně jinak, takže se nebudu zamotávat do politických reálií). Hlavně vzhled stonků a velikost květů odlišuje tento druh od vzhledem a barvou květu mírně podobné H. pendula. 4 – 5 žeberné stonky rostou nejdříve vzpřímeně, později po zvětšení trsu mohou krátce polehnout a pak se zase na okrajích vzpřímit. Hrbolky na žebrech výrazně vystupují nad povrch stonků (mohou být vysoké až 1 cm), barva pokožky stonků je sivě zelená. Korola zvonkovitého tvaru je zvenku nevýrazně narůžovělá (napadlo mne srovnání s barvou neopálené lidské pokožky), uvnitř hnědočervená a jako by dostala vyrážku, cípy s tmavšími bradavičkami na povrchu se mírně ohýbají ven. Korona (úkryt pro pohlavní orgány uprostřed květu) má hnědou či černopurpurovou barvu. Encyklopedie připouští variabilitu ve velikosti a zbarvení květu. Latinské jméno macrocarpa pak odkazuje na velikost plodu (známého rohatého lusku) – znamená velkoplodá.

Legrace je, že rostlina sice takto v létě kvetla, ale já už dnes netuším, kde ji zrovna teď máme. Budu doufat, že se zase brzo květem prozradí a já včas zvládnu dopsat na jmenovku správné jméno. R.

Fotografie 2 - Detaily květu H. macrocarpa

h.-macrocarpa-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář