Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia nortieri - druh s osobitými květy

29. 5. 2011

Haworthia nortieri G. G. Sm. – druh s osobitými květy

 h.-nortieri-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1. Haworthia nortieri, Giftberg, RSA

2. H. nortieri - semenáčky (seedlings)

3. Haworthia nortieri, Ouberg, RSA

4. Haworthia nortieri, Ouberg, RSA - květenství (inflorescence)

...........................................................................................................

Mezi skupinkou měkkolistých havorcií typu H. arachnoidea či H. bolusii mám již několik let nenápadné rostlinky druhu H. nortieri. Člověk by si jich ani nevšiml, nebýt toho, že právě v těchto dnech otevírají nápadně žlutá hrdla svých jinak nenápadných bělavých květů. Ta žlutá nejde přehlédnout a přestože lze tuto barvu v různých tónech pozorovat i u několika dalších druhů, u H. nortieri jsou nejnápadnější. Ve stejnou dobu kvetou rostliny ze dvou lokalit (Ouberg, Giftberg), všechny rostliny nakvetly jako na povel a nyní se pokouším o sprášení květů. Několik málo semen mám vyseto z loňské velmi skromné sklizně.

H. nortieri, objevená v r. 1982 mezi jihoafrickými lokalitami Clanwilliam a Vanrhynsdorp, je pojmenovaná podle Dr. Nortiera. Na první pohled se podobá na příbuzný druh H. arachnoidea, má několik desítek měkkých polovzpřímených listů s drobnými trníky na okrajích a spodním kýlu. Zajímavostí jsou drobná průsvitná políčka na listech. Celý dnes známý areál rozšíření zasahuje na jih provincie Severní Kapsko a sever provincie Západní Kapsko (oblast Namaqualandu). Tento areál se prolíná s areálem rozšíření H. arachnoidea, takže to ještě více komplikuje rozlišování obou podobných druhů.

Naštěstí jednoznačně odlišitelné od základního druhu H. nortieri v. nortieri jsou dvě další variety: H. nortieri v. globosiflora a H. nortieri v. pehlemannii, a to hlavně v době květu. Jak vidíte na fotografiích, květy jsou naprosto typické s hnědým hrdlem, přičemž v. globosiflora má ještě k tomu nezaměnitelně kulovitou bázi květní trubky (odtud jméno variety – globosiflora znamená se zakulacenými květy). V. globosiflora má také o poznání širší listy, než základní H. nortieri, na listech nechybí průsvitná minipolíčka. Vyskytuje se v provincii Západní Kapsko. Třetí varieta pehlemannii (pojmenovaná podle Inge Pehlemann) je nejvíce podobná H. arachnoidea, chybí jí na šedozelených listech ona průsvitná minipolíčka. Vyskytuje se v Západním Kapsku v oblasti města Laingsburg.

Všechny arachnoidní havorcie jsou malinko „hajsavé“, občas mohou najednou přijít o všechny staré kořeny, aniž by měly připraveny kořeny nové. Se zálivkou proto opatrně, jak s množstvím (zalévat po werichovsku přiměřeně), tak se způsobem zálivky (snažím se zalévat pod rostlinu, ne mezi listy). Substrát obsahuje značné množství pemzy, z čehož vyplývá potřeba častějšího přihnojení. Rostliny zalévám i mimo jarní a podzimní sezónu, dávám však pozor na množství a četnost (od všeho o poznání méně, než v hlavním růstovém období). Zrovna H. nortieri mám trochu stranou od ostatních rostlin, takže zálivku občas úplně vynechám. Stejně jako u  všech rostlin s dužnatými kořeny, které se každoročně obměňují, je třeba častěji odumřelé zbytky odstraňovat, v květináčcích nám chybí organismy, které se o to starají ve volné půdě.

Tak, ještě poběžím vyfotit letošní semenáčky H. nortieri (snad ještě nějaké jsou) a mohu mít dobrý pocit, že jsem vám sice amatérsky ale s nadšením představila další druh z tak obsáhlého a hlavně zajímavého rodu, jakým jsou rostliny rodu Haworthia.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Haworthia nortieri.

Fotografie 2:

1. + 3. Haworthia nortieri v. pehlemannii, JDV 91 - 47, N of Laingsburg, RSA

2. H. nortieri v. pehlemannii - květenství (inflorescence)

h.-nortieri-v.-pehlemannii-2s.jpg

Fotografie 3:

1. Haworthia nortieri v. globosiflora, W of Sutherland, RSA

2. H. nortieri v. globosiflora - květenství (inflorescence)

3. Haworthia nortieri v. globosiflora

h.-nortieri-v.-globosiflora-3s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář