Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia longiana

10. 7. 2007

                     Haworthia longiana V.Poelln.


Obrazek

 


Fotografie 1:

1. Haworthia longiana

2. Detail listu (Detail of leaf)

3. Stará rostlina (Old plant)

4. Rozvětvené květenství (Branched inflorescence)

............................................................................


Na jednu z mých prvních havorcií si už delší dobu brousím zuby. Nechci ji pochopitelně ochutnat, vlastně ani nevím, zda bych ochutnávku přežila, ale asi ano, protože si vzpomínám, že to vloni na podzim vyzkoušel náš pes Ferda, když mi z foliovníku ukradl jinou havorcii, parádní H.marginata a okousanou ji nechal ležet na zahradě. To by až zas tak nevadilo, kytka by to asi za čas spravila, ale na zahradě zůstala i přes noc, kdy mrzlo, takže už bohužel nedostala šanci Ferdovo ochutnávací aktivitu rozdýchat. Zato Ferda přežil a tvářil se naprosto nevinně, netušíc, že mi právě zrušil lokalitní rostlinu za pár stokorun. Zachránily ho jen ty psí oči…

Ale zpět k H.longiana. Tu vám chci jen ukázat v následujícím článečku jako prvního konkrétního zástupce části stolu, kde jsou vyskládané havorcie jedna vedle druhé (a že jich dnes je!). Skoro před deseti lety jsem si ji přivezla ze zájezdu na severní Moravu. Přesně si vybavuji návštěvu tehdy pro mě ohromující sbírky Oty Potyky a můj neskrývaný obdiv k jeho velké havorciové sbírce. Po mém nesmělém dotazu na závěr naší návštěvy, zda by neměl nějaké přebytečné havorcie, máchl rukou někam pod stůl, ať si tam vyberu, co chci. Vybírala jsem opatrně, protože peníze docházely a o to větší bylo moje překvapení, že všechny vybrané havorcie byly jen za korunu za květináčky. Pro začátečníka není lepší start. Hawothia longiana, jedna z onehdy darovaných havorcií, měla trochu oschlé konce listů, ale u báze obrůstala novými odnožemi, byla tedy naděje na nové vzhledné rostliny. Odnože u báze matečné rostliny si brzy vytvářejí vlastní kořeny a jdou bez problémů odsadit. Tak jsem učinila i já a čekala, co se z mé nové havorcie vyklube. U rostliny byla jmenovka H.longifolia, takže jsem později, kdy už byla po ruce literatura, musela trochu pátrat, jak se rostlina vlastně správně jmenuje.

H.longiana, jak zní její správné jméno, patří do skupiny Hexangulares spolu s např. H.coarctata, fasciata, glauca, limifolia, nigra atd. V přírodě se vyskytuje v jižních oblastech provincie Eastern Cape. V délce listů ji předčí podle mě už jen H.blacburniae v.graminifolia, listy H.longiana jsou však tužší, o hodně silnější. Povrch listů je jemně krupičkovatý; jsou formy, které mají bílé krupičky i výrazněji vystouplé.  Rostlině dělá dobře hluboký květináč, je nenáročná na substrát, stačí jen klasický sukulentní (kompostovka – písek).

Snad Otu Potyku potěší, že se spolupodílel na založení mé sbírečky havorcií a jeho rostlina mi dodnes dělá radost. R.


Summary:

Description and experience with growing of Haworthia longiana from south- african province Eastern Cape.


Fotografie:

1. Mladá rostlina (Young plant)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Nové rostliny u báze H.longiana (New plants on base of H.longiana)

4. Květy (Flowers)


Obrazek


 




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář