Jdi na obsah Jdi na menu
 


Haworthia emelyae

24. 3. 2008

                   Haworthia emelyae von Poellnitz

Obrazek 

Fotografie 1:

1. H.emelyae v.emelyae.

2. Detail listů H.emelyae (Detail of leaves of H.emelyae).

3. H.emelyae v.comptoniana.

4. Detail listů H.emelyae v.comptoniana (Detail of leaves of H.emelyae v.comptoniana)

...........................................

Dostávám se k další „okýnkové“ havorcii, po které jsem dlouho toužila a od které se mi nakonec během posledních několika let sešly všechny oficiální variety. Vzhledem k tomu, že mi minulý měsíc jako na povel všechny variety „emelky“ bohatě nakvetly, řekly si vlastně samy o zápis do našich Zel(e)ných listů.

Dostáváme se na území Jihoafrické republiky a její provincie Západní Kapsko. Zde lze rostliny objevit v oblasti od města Uniondale přes malé Karoo až k místům západně od města Ladismith. Rostliny mají mají velice krátké prohnuté listy s ploškami – okýnky obvykle s růžovými tečkami. Formy z oblasti východně od Oudtshoornu mají obvykle zakulacený konec okýnek a jejich povrch je zdrsnělý. Druh H.emelyae má několik variet, které se vám s pomocí Eggliho encyklopedie pokusím nějak rozlišit:

Základní H.emelyae v.emelyae (někdy také pod synonymem H.picta) vytváří růžice listů do 10 cm v průměru, málokdy odnožuje a má listy otupělé, tečkované, skoro průhledné, tmavězelené, s rozptýlenými, prodlouženými malými skvrnami a drobnými hrbolky a červenohnědými liniemi. H.emelyae v.comptoniana roste v o něco větších růžicích (12 cm v průměru) a okýnka jsou jemně a výrazně mřížkovaná. H.emelyae v.major (dříve pod synonymy H.maraisii v.major nebo H.magnifica v.major) má listy zašpičatělé a hrbolky jsou na vrcholu špičaté. H.emelyae v.multifolia (uváděná též zkráceně jako H.multifolia) má už podle názvu o něco víc vzpřímených listů (25 – 30 oproti 15 – 20 u základní H.emelyae), je tedy snadno rozpoznatelná od základního druhu.

Květy H.emelyae mají bílé okvětní lístky s hnědavými, růžovými nebo zelenožlutými středovými proužky. Konce lístků jsou vyhnuté směrem ven. Po sprášení květů vznikají dřevnaté semeníky, které po dozrání od vrcholu pukají a sypou tmavá nevelká semena.

Pěstování je velice snadné, pokud dodržíme (berte to už jako takovou sukulentářskou mantru) propustný substrát, já osobně míchám v poměru 1:1:1 pemzu, kompostovku a bílý písek. H.emelyae má tlusté dužnaté kořeny a potřebuje pro ně dostatek místa. Pokud jsou kořeny v pořádku a rostlina má dostatek světla, vyklube se z ní nádherná, kompaktní kytka s růžicí barevně tečkovaných či proužkovaných listů. Pokud kořeny z nejrůznějších příčin nefungují, listy jsou scvrklé a rostlina celkově víc a víc chřadne. Hlavní růstové období havorcií je na jaře a na podzim, v tu dobu můžeme zalévat pravidelně a občas rostlinám dopřát i hnojivo. V létě se mohou některým havorciím měnit kořeny, zálivku tedy raději nepřeháníme (pro pemzový substrát to tak úplně neplatí – v něm se havorciím kořeny mění průběžně bez nějaké výrazné vlny). V zimě to chce dávat vodu s rozvahou, jen pokud může substrát zase dobře vyschnout. Na chladnějších místech (nevytápěné chodby, kaktusové skleníky) bych s vodou velmi váhala, možná ji i raději vynechala.

H.emelyae odnožuje spíš výjimečně, nezbyde tedy, než si zakoupit buď hotovou rostlinu, nebo ještě lépe semena a vypěstovat si do několika let kytku, zvyklou na naše zacházení a podmínky, které ji můžeme poskytnout. Myslím si, že H.emelyae patří k nejatraktivnějším okýnkovým havorciím a je příjemné, že dnes už ztratila pověst téměř nesehnatelného druhu.    R.

Summary:

Description and experiences with growing of Haworthia emelyae from Western Cape in RSA.

Fotografie 2:

1. H.emelyae v.major

2. Květy H.emelyae (Flowers of H.emelyae).

3. H.emelyae v.multifolia

4. Květenství H.emelyae (Inflorescence of H.emelyae).

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ta je nadherna

(Ivet, 17. 10. 2014 11:13)

... myslela som si ze su najkrajsie haworthie pygmaea, ale myslim, ze tato je porovnatelna s nimi ;-) ... dufam, ze aj tuto tiez niekdy ziskam do zbierky.