Jdi na obsah Jdi na menu
 


Graptopetalum mendozae

13. 2. 2010

Graptopetalum mendozae Glass &  Chazaro (1997)


Obrazek

 


  

Fotografie 1:

1.+ 2. Graptopetalum mendozae

3. Rostlina s květenstvím (Plant in flower)

.................................................................


Vloni zjara jsme dostali zásilku nových, lépe řečeno dosud v naší sbírce nepřítomných druhů rodů Echeveria, Pachyphytum, Sedum, Orostachys a Graptopetalum. Druhy sice pro někoho běžnější, ale pro nás zajímavé a některé i nečekaně pěkné. Ne, že bychom o ně záměrně usilovali, zkrátka nečekaně proběhla jedna mezinárodní výměna druhů těchto rodů s jedním holandským pěstitelem, zaměřeným na rod Crassulaceae. Letošní podzim po trochu drsnějším vyletnění pod přístřeškem začaly nové rostliny dávat o sobě víc vědět, několik z nich nasadilo květenství a v těchto dnech už některé nesměle kvetou.

Zrovna dnešní Graptopetalum mendozae je umístěné v blízkosti zábradlí u schodiště do skleníku. Je sice pěkně na očích, ale bohužel také na ráně. Tím, že stonek, nesoucí růžici těžkých šedozelených ojíněných listů je docela křehký, povedlo se mi ho nedávno ulomit. Růžici o průměru kolem 3cm i se zbytkem stonku jsem jen tak posadila zpátky ke zbytku rostliny a nechala osudu. Rostlina se chovala, jako by se nechumelilo (letošní zimu tedy poměrně často…), začala vytvářet květenství a poslední týdny otvírá jeden květ za druhým. Vrcholičnaté květenství (délka 4-10cm) statečného graptopetala nese malý počet drobnějších bílých květů.   

G.mendozae pochází z východu Mexika, ze severních oblastí státu Veracruz, kde roste v nížinných oblastech (100- 200 m.n.m.) na vulkanických vyvřelinách.  Areál rozšíření zdánlivě podobného Graptopetalum paraguayense ssp.bernalense se může s naším G.mendozae téměř prolínat - roste hlavně ve státě Tamaulipas (jehož jižní hranice sousedí právě se státem Veracruz), kde se vyskytuje o trochu výš, ve výškách 800- 900 m.n.m.. Od G.mendozae se liší i větší velikostí zdánlivě podobných růžic (až 6cm), trochu jiným tvarem listů, kratší délkou květenství (2cm), skvrnkami na petalách, větší schopností odnožovat a jiným počtem chromozómů. Než jsem se o tomto dočetla, říkala jsem si, že se stal asi omyl a G.mendozae nám přišlo dvakrát pod jiným jménem, protože rozdíly mezi oběma rostlinami opravdu nejsou až tak velké. 

Znám sice o trochu hezčí graptopetala, ale pokud k rostlině tak trochu přijdete jako slepý k houslím, je to celkem jedno. Je tady a navíc je to rostlina absolutně nenáročná, v létě zalévaná tak jednou týdně a v zimě naprosto minimálně, tak 2- 3x za zimu. Když uvážím, že rostlina vykvetla jako vrcholový řízek bez kořenů, asi skutečně k životu nepotřebuje být přehnaně hýčkaná. Stačí klasické pěstitelské trio: propustný substrát + střídmá zálivka + dostatek světla a máte kytku, kterou jen tak něco nerozhodí a která vás ještě koncem zimy, kdy se už všichni nemohou dočkat jara, potěší květy. R. 


Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Graptopetalum mendozae from family Crassulaceae.


Fotografie 2:

1. Detail květu (Detail of a flower)

2. Graptopetalum paraguayense ssp.bernalense

Obrazek

                                                    

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář