Jdi na obsah Jdi na menu
 


Grahamia kurtzii

9. 9. 2007

Grahamia kurtzii (Bacigalupo) G.D.Rowley


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Listy a semeník (Leaves and dry fruit)

2. Semenáčky (Seedlings)

3. Rostlina na začátku růstové sezóny (Plant on start of growing seassion)

4. Grahamia kurtzii, Cienaga, Jujuy, Argentina

5. Grahamia kurtzii, Bolivia

.............................................................................................................


Jak to vlastně všechno začalo? Vzpomínám si, jak jsme kdysi na návštěvě u Petra Pavelky objevili zvláštní rostlinku, která se nedala dost dobře někam zařadit. Bylo to něco mezi anakampserosem, talinem a portulakou. Dole zjevný kaudexík, pak tenký stonek, porostlý bílými chlupy a nehoře několik malých sukulentních listů barvy khaki Petr tehdy říkal, že je to horká novinka z jižní Ameriky a je to jakýsi americký anakampseros. Podoba s anakampserosem byla hodně vzdálená, protože rostlina zrovna nekvetla. Tehdy jsme vyloudili pár rostlinek, které mi bohužel nepřežily zimu na okně v panelákovém bytě. Dnes už vím proč, v mé okýnkářské minulosti jsem rostlinám nemohla dopřát zdravé přezimování, protože okno nad rozpáleným topením pro rostlinu v zimním klidu není to pravé. Vše jsem pustila z hlavy, aby se to po mnoha letech znovu vrátilo na jiné návštěvě, kde jsem opět zahlédla ztracené rostlinky. Asi jsem měla hodně štěstí, protože to nebyly „sbírkovky“, ale rovnou celý výsev. Regulérně jsem zakoupila 2 rostliny s názvem Anacampseros, Bolivia.

Tentokrát už byly podmínky pro kytky příznivější, takže oba „anakampserosy“ přežily první zimu, přičemž se stihly zdatně rozmnožit. Drobné, bílé květy skutečně připomínaly anakampseros (otvírají se vždy jen na chvíli), stejně jako papírové, podélně se rozpadajícísemeníky, plné drobných semen.

Pak už vzaly věci rychlý spád. V jedné německé pěstírně jsem objevila bohatou nabídku rostlin rodu Portulacaceae i s fotografiemi a úplně na konci byl onen anakampseros, tentokrát z Argentiny pod názvem Grahamia kurtzii. Že mě to nenapadlo dřív! Ano, je to ten rod Grahamia, o kterém se ve své publikaci z roku 1998 podrobně rozepsal G.D.Rowley. Geneticky blízce příbuzný rodům Anacampseros a Avonia, jen původ je odlišný: Amerika a Austrálie. Druhů není mnoho, mám jich ve sbírce jen polovinu, takže nebude problém vám je postupně představit s tím, že se pokusím tyhle málo známé, leč zajímavé miniatury postupně dokompletovat. Drobným problémem může být to, že se v nabídkách vyskytují pod různými synonymi (Talinaria, Talinopsis, Anacampseros), ale pokud se s nimi seznámíte, snadno si to opravíte.

Když si ohlídáte několik rizikových momentů v sezóně, G.kurtzii je naprosto nenáročná na pěstování. Od podzimu do jara sucho i za cenu ztráty listů, propustný substrát s drenáží dole, v sezóně to příliš nepřehánět s vodou a dopřát rostlině hodně světla. Jen tak bude kompaktní a vzhledná. Pokud se stonky příliš vytáhnou, jdou zaštípnout tak, aby mohly ještě obrůst. V přírodě jsou na to asi zvyklé a vlastně to jen podporuje tloustnutí kaudexu.

Jste- li příznivci netradičních miniatur, vřele vám americký anakampseros doporučuji, nezabere mnoho místa a vypadá skutečně hodně nevšedně.  R.


Summary:

Description and experiences with growing of Southamerican Grahamia kurtzii from family Portulacaceae.



Fotografie 2:

1.+ 3. Květy (Flowers)

2. Semeník (Dry fruit)

Obrazek
 



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:o))))

(siska41, 10. 9. 2007 17:47)

krasne rastlinka,zapacila sa mi na prvy pohlad,takze presne viem,co mi pribudne do zbierky....hihihi...len kam to uz dam,to neviem...ale urcite si miestocko najdem a idem hned prezerat ponuky,ci niekde tuto rastlinku nenajdem...dakujem za vyborny tip...srdecne pozdravy z Bratislavy.. Katka