Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gongora galeata

18. 8. 2013

 

Gongora galeata (Lindley) Rchb.f.

gongora-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Gongora galeata

2. Poupata

.................................................

Pěstitelský život jde v takových zvláštních vlnách, jednou takovou loni byla vlna orchidejová. Z jejích přílivových nánosů pochází i dnešní rostlina – mexická orchidej Gongora galeata. Byl to nákup na chrudimské burze, až úplně ke konci, kdy většina prodávajících už balila neprodané zbytky a já měl konečně chvíli čas obejít pár známých a kamarádů. A právě u Honzy Stodůlky jsem objevil ten květináč s orchidejí, která mi padla do oka, krásný velký trs pahlíz se zajímavými jakoby nakrepovanými listy. Instinktivně jsem si řekl – Mexiko, to bude držák – postavil jsem ji do skleníku co nejvíc na světlo a nechal jí zimnímu osudu.

No, přežila to, sice dost listů jí opadalo, ale říkal jsem si, že se to na jaře spraví. Ale ani zvýšené teploty a tím i možnost zvýšené zálivky ji nějak zvlášť neprospívalo. To už jsem věděl, že bude potřeba něco vymyslet. Jakmile se ranní teploty přehouply přes nebezpečné mrazíkové období, vystěhoval jsem v podstatě celou orchidejovou rodinku pod přístřešek u domu, který je orientován na východ a ještě je chráněn stínovkou. Tam bylo rychle znát, že většina mých orchidejí (a v podstatě i trs Gongora galeata) opravdu ožila a reagovala na každou zálivku spokojeným růstem.

Když jsem si pak našel čas přečíst si, jaké asi podmínky by gongoře ulahodily, byl jsem hned víc doma. Gongora galeata je totiž epifyt (vyjímečně litofyt) rostoucí v korunách stromů v teplém prostředí horských mexických pralesů v nadmořské výšce 600-1800 m.n.m. Takže ideální je dostatek rozptýleného světla, žádný úpal, vzdušné umístění například v orchidejovém košíku (závěsná kultura), časté rosení a pochopitelně k tomu nějaký ten přirozený pohyb vzduchu. Takže i takovéto české venkovní letnění někde v polostínu pod stromem nebo pod pergolou je to pravé ořechové.

Představu o vzhledu této orchideje si uděláte nejlépe z fotografií, velikostně jsou pahlízy 4-5cm vysoké, hluboce rýhované a hruškovitého tvaru, kořeny jsou slabé průměrem ale poměrně silné svojí únosností. Nařasené špičaté listy jsou kolem 25cm a květenství ve tvaru převislého hroznu nese květy 4-5cm v průměru. Tyto květy dokonce voní exotickou vůní a mají existovat ve dvou barevných varietách – skořicově hnědé a citrónově žluté. Já mám evidentně tu první.

Mám z tohoto přírůstku radost, dopřeji mu určitě tříramenný plastový úchyt pro zavěšení a možná časem, při přesazování i ten správný orchidejový košíček. Nejde sice o typickou sukulentní orchidej, ale je určitě dostatečně odolná i vůči přehmatům, přežije chladnější zimování a hlavně hodně excelentně kvete. J.

Fotografie 2:

1. Květ

2. Květenství

gorgona-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář