Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gasteria bicolor

4. 4. 2010

Gasteria bicolor Haw. (1825)


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Gasteria bicolor, Oakhill, RSA

2. Gasteria bicolor var. liliputana, Table hill, Grahamstown

3. Květy (The flowers)

.............................................................................................


Možná tento ve sbírkách poměrně rozšířený druh znáte pod zavedeným synonymem G.maculata. I já jsem kdysi měla jednu bezlokalitní vzrostlou rostlinu tohoto jména, později jsem ji v nemístné pěstitelské pýše někomu přenechala, protože se mi zdála příliš obyčejná. Dnes už vím, že žádná rostlina nikdy není obyčejná, proto se nám tento druh vrátil do sbírky, nejdřív v podobě skladnější a dle mého mínění i maličko vzhlednější variety liliputana, kterou jsem před mnoha lety dostala na plzeňské výstavě. Tak dlouho jsem okolo vystavené rostliny mlsně chodila, až to její majitel Zdeněk Zíka nevydržel, hrábl zezadu do slušného trsíku a dal mi s úsměvem jednu odnož. Po několika letech se po její bok přidala vzhledem trochu jiná, lokalitní G.bicolor var. liliputana, sbíraná v okolí Grahamstownu.

Typovou G.bicolor s pečlivě uvedenou lokalitou nám až teprve vloni přinesl jako dárek jeden z největších tuzemských odborníků na rody Haworthia a Gasteria – Jakub Jilemický. Po roce je z ní docela pěkná rostlinka, o které už se sluší najít si nějaké informace.

I když G.bicolor patří mezi slušně variabilní rostliny, celkem snadno ji rozpoznáte podle listy porostlého stonku, ve stáří dlouhého až 20cm. Zaměnitelná G.brachyphylla je bezstonková, podobně jako G.excelsa, která má v dospělém věku zřetelně jiný tvar listů. V mládí by šla G.bicolor ještě zaměnit s G.baylissiana, ta má však na listech zřetelné vystouplé hrbolky. Listy G.bicolor až 40cm dlouhé jsou v mládí rozložené do vějíře, později se začínají vytáčet do spirály. Rostlina ochotně odnožuje, takže je jasné, že odlamování odnoží patří mezi nejoblíbenější způsob rozmnožování těchto rostlin. Na horní straně listů vystupuje podél okraje výrazný podélný hrbolatý lem a po celé ploše také bílé skvrny. Nakonec je to dobře vidět na detailní fotografii listu var. liliputana. Konce listů jsou zaoblené s drobounkou špičičkou úplně na konci.

Květenství je v dospělosti až 1,5 m vysoké, je většinou rozvětvené, zvonečkovité růžové květy se zeleným zúženým koncem nejsou ničím nápadné. Jinak je tomu u v.liliputana, kdy je báze květů více „nafouklá“. U této variety se hroznovité květenství nevětví. Plodem je dřevnatá tobolka, která po dozrání uschne a vzpřímí se, aby ve finále na konci pukla a začala sypat hnědavá hranatá semena.

G.bicolor (neboli dvoubarevná) roste v jihoafrické provincii Východní Kapsko (Eastern Cape) na pobřežních pláních, v říčních údolích či v hornatějších místech (do výšky 800m.n.m.) jako součást hustého trnitého porostu. V létě je zde velmi horko, zimy jsou mírné s občasnými lehkými mrazíky. Srážky přicházejí jak v zimě, tak v létě (300- 600mm ročně, což není žádný zázrak).

V naší sbírce v zimě s vodou u gasterií docela šetříme, jen drobnějším druhům spolu s větší G. rawlinsonii občas dáme trošku vody, aby se příliš nesesychaly. Drátovité, až 3mm silné kořeny chce čas od času prohlédnout a přesadit do větší nádoby, u typové G. bicolor kvůli zvětšování velikosti rostliny, u miniaturní v.liliputana kvůli čilému přirůstání odnoží.

Už jsme psali, že dnes nedělá problém pořídit si úplnou sbírku všech druhů, poddruhů a variet rodu Gasteria, protože novinky se vyskytují poskrovnu a většina déle známých druhů se prodává za velmi rozumné ceny. Gasterie jsou navíc rostliny vděčné, vyžadující minimum péče a nemile reagují jen na ty nejzásadnější pěstitelské přehmaty. V zimě je můžete nechat na chladnějším světlejším místě bez kapky vody a začátkem jara najdete rostliny maximálně s odschnutými nejstaršími listy. Určitě je lepší drobné druhy párkrát ve vhodnou dobu zalít, ale pokud to není možné, nedojde k žádné fatální zkáze. My jsme měli naše gasterie jednu zimu z nouze i u sklepního okénka s jednoduchým sklem (bez vody) takže na tomto místě muselo za mrazů být jen maličko nad nulou. K žádným ztrátám nedošlo, takže tyto statečné rostlinky přežijí asi leccos. Už jen proto si zaslouží náš pěstitelský obdiv. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Gasteria bicolor from Eastern Cape in RSA.


Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (A plant with an inflorescence)

2. Gasteria bicolor var. liliputana

3. Detail listu (Detail of a leaf)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář