Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ficus abutilifolia

24. 8. 2008

Ficus abutilifolia Miq.

Obrazek


Fotografie 1:

1.+ 2. Rostlina na začátku sezóny (Plant on start of growing session)

3. Mladá rostlina (Young plant)

......................................................................................................

Tak se zase ukázalo, jak se vyplatí najít si o určité rostlině nějaké informace. Stačilo si zadat heslo Ficus soldanella a po chvíli jsem pochopila, že je to vlastně synonymum pro známý Ficus abutilifolia. Vzrostlý a pěkně baculatý Ficus soldanella se ocitl v naší sbírce šťastnou náhodou, když ho vloni Jirka objevil téměř „za hubičku“ na jedné sukulentní burze. Jak už jsem psala o F.arnottiana, dodnes ho mrzí, že mi ho věnoval, ale už je pozdě honit bycha. Už mnohem dříve jsem si však sehnala semenáče tohoto druhu (dnes je nabízí skoro každý větší prodejce sukulentů). Už jen podle tvaru listů mě mohlo napadnout, že název F.soldanella je vlastně synonymem pro F.abutilifolia.

Tato asi letitá bonsaj, která se vejde do dvaceticentimetrové misky, v přírodě roste v puklinách skal jako až patnáctimetrový strom na území jižní, jihovýchodní a východní Afriky. Lidově se mu proto říká „divoký skalní fíkus“ nebo také „velkolistý skalní fíkus“. 15m výšky je extrém, většinou mívá kolem 10 m a u základny průměr ztloustlé báze až třičtvrtě metru. Tato zásobárna je pro něj dost důležitá, po opadání listů (částečném či až úplném) mu pomáhá přežít období sucha. Kůra stromu je bělavá či okrová. Na koncích větví se objevují poměrně velké široce srdčité listy, které v sezóně zakrývají celý kmínek rostliny. Ta jsou hladké z obou stran, jen u semenáčů jsem si všimla řídkého porostu chlupů. Měla jsem obavy, jak tato stará rostlina přežije v zimě nové podmínky našeho skleníku. Konce tří větví se hodně seschly a rostlině dlouho trvalo, než se probrala ze zimního spánku (přerušením zálivky jsme ji nechali shodit všechny listy). Mladé větve nakonec uschly až k hlavnímu kmeni a po zahájení zálivky na jaře se vytvořilo 5 větví nových, čímž rostlina dostala ještě košatější tvar. Malé semenáčky mají už slušnou bázi a zatím se nijak nevětví. Starý fíkus i jeho dorost bez nějakého reptání snášely po část dne poklesy teplot až na 6 stupňů, podle literatury díky prostředí, ze kterého pocházejí, snesou i krátkodobé teploty kolem bodu mrazu (průměrná výška výskytu druhu je kolem 1000m.n.m.). Plody jsou drobné, kulovité a hodují na nich nejen lidé, ale i spousta druhů divokých zvířat. Sprašování uzavřených fíků není jednoduché, v přírodě ho provádí určitý druh drobných vosiček, které jediné jsou schopné vlézt do plodu nepatrným otvorem. Semena uvnitř fíku jsou docela drobná, po vysetí začínají po týdnu klíčit (někdy si však dají na čas až několik měsíců, tak neztrácejte trpělivost). Podobně jako u dalších skalních fíkusů (F.cordata, F.glumosa. F.ilicina, F.ingens) je už u několikaměsíčních semenáčů patrné ztloustnutí základny bez jakéhokoliv vnějšího přičinění. To samé jsem pozorovala u dalších afrických druhů (F.verruculosa, F.natalensis, F. thoningii).

Při přesazování uděláte fíkusům dobře přidáním podílu rašeliny do substrátu, nádoba stačí nevelká (fíkus si poradí a umí složit své kořeny na nejneuvěřitelnějších místech). Dospělý F.abutilifolia máme vyletněný na zahradě na místě, kde na něj prší. Na vodu je docela náročný, podobně, jako třeba oxalisy dostává příděl pravidelně obden a věřte mi, misku dokáže „vycucnout“ hodně rychle. Není divu, spoustu vody musí odpařit značnou plochou svých „obrlistů“. Jako další druhy fíkusů netrpí nijak zvlášť na nějaké škůdce, jen při přemnožení svilušek ve skleníku může nedobrovolně těmto potvůrkám poskytnout chutné útočiště. Venku na dešti mu pochopitelně něco podobného nehrozí, svilušky přeci jen nemají rády, když jim zatíká do domečku (tedy do listí). O preventivní ochraně kořenů nemluvím, alespoň jedna systematická zálivka proti škůdcům v růstovém období (u nás ke konci sezóny) nám ušetří několik vrásek na čele při objevení případných voskových škůdců (vlnatka, kořenovka) v zimním – suchém období. Ale o tom asi netřeba mluvit, jako ve všem je nejlepší prevence, jen tak vám podobné krásné rostliny, jako jsou bonsajové fíkusy, budou dělat jenom radost. R.

Summary:

Description and experiences with growing of African Ficus abutilifolia from family Moraceae.

Fotografie 2:

1. Ficus abutilifolia

2. Rostlina před rokem (Plant 1 year ago)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

South East England

(David Antill, 11. 8. 2010 20:11)

Great Photos

Díky

(Romča, 25. 8. 2008 21:21)

moc za radu, co bych pro ty naše zelené miláčky neudělala. V sobotu jsme byli na Floře Olomouc, tak se nám sbírka rozrostla o dalších pár (13;o) kousků) a nerada bych o ně přišla. Taky sem konečně našla odvahu a pokouším se řízkovat, tak snad se zadaří.
Díky za všechny články, jste mou velkou inspirací a poradnou ;o)

Zálivka

(Radka, 25. 8. 2008 20:45)

Zaléváme Confidorem (snad jsem to napsala správně),nesmrdí a funguje. Občas ho nabízí někdo z našeho spolku. Vloni jsme ho nakoupili v Pískové Lhotě a mám dojem, že ho nabízí i Chrudimský kaktusář (bez záruky).Doporučuji i přes pracnost zálivku provést, kdysi mi v zimě kaktusovou sbírku napadla vlnatka a na jaře to byl moc smutný pohled. Lhota zdraví Brno, ať se daří.

...

(Romča, 24. 8. 2008 22:56)

díky za článek o mých oblíbených (tento dokonce vlastníme v naší minisbírce...)Radko, chtěla jsem poprosit o tip, čím preventivně zaléváte proti škůdcům před zimováním? Díky, Brno zdraví Lhotu ;o)