Jdi na obsah Jdi na menu
 


Faucaria cradockensis

14. 12. 2007

Faucaria cradockensis L.Bolus

Obrazek

 

Název Faucaria pochází z latinského slova faux, což v překladu znamená čelist, tlama. Podle tohoto významuObrazek dostaly faukárie i své lidové jméno „tygří tlamičky“. Pokud jste začátečníci, už vám asi svítá a vzpomínáte si, že jste něco jako otevřené tlamičky někde v obchodním domě či na některé prodejní výstavě už určitě zahlédli a možná si i koupili. Dobře jste udělali, protože faukárie jsou naprosto nenáročné na pěstování, vystačí si s normálním propustným substrátem a nádobou, přizpůsobenou počtu odnoží. Když ještě zmírníte zálivku Obrazekv zimních a letních měsících a dopřejete rostlině dostatek světla, aby se nezdravě nevytahovala, odmění se vám atraktivním vzhledem a pravděpodobně i násadou nádherných střapatých květů, které na rostlině vydrží několik dnů. Takže by se asi slušelo si o této zajímavé rostlině povědět i něco botanického.

Rod Faucaria z oblasti provincie Východní Kapsko patří v čeledi Aizoaceae do skupiny rostlin se zubatými listy a krátkými stonky, a ta v sobě zahrnuje 9 rodů a necelou stovku druhů. Největší počet druhů obsahuje Obrazekrod Stomatium, dále právě rod Faucaria a pak zbývají rody, které si rozdělily zbylý nevelký počet druhů: Acrodon, Carruanthus, Chasmatophyllum, Hammeria, Odontophorus, Orthopterum a Vanheerdea. Vrátíme se k faukáriím, kterým je věnovaný tento článek. Je zajímavé, že většina druhů tohoto rodu kvete žlutým až oranžovočerveným květem, který se otevírá odpoledne a zavírá až během pozdního večera, což je přesně to, co vzhledem k dopolednímu zaměstnání potřebujete, když to chcete stihnout vidět na vlastní oči. Jen několik druhů má květ bílý (např. F.candida). Po sprášení se Obrazekvytvářejí pětidílné dřevnaté tobolky, které přetrvávají na rostlině poměrně dlouhou dobu.

Naše F.cradockensis je naprosto nenáročný sukulent, kterého si mezi ostatními rostlinami čeledi Aizoaceae všimnete hlavně v okamžiku, kdy otevře hodně nápadný, veliký roztřepený žlutý květ. V tom okamžiku ho nejde přehlédnout, je to skoro, jako by se otevřelo malé slunce. Květ zůstává otevřený i po setmění a ráno ho najdete uzavřený, aby se odpoledne znovu otevřel dokořán. Jinak se F.cradockensis od dalších faukárií nijak zvlášť neliší, snad jen trochu jinak ozubenými listy.

Je známo, že se faukárie pěstují v ObrazekEvropě už téměř 300 let, což znamená, že to byly sukulenty atraktivní už pro naše prapředky. Jak vidíte, ze své krásy za ty stovky let nic neztratily. R.

Fotografie:

1.Faucaria cradockensis

2.Listy

3.Detail listu

4.Květ

5.Tyčinky

6.F.cradockensis s 3 květy



 

Summary:

Description and experiences with growing of south-african Faucaria cradockensis from family Aizonaceae.

Photographies:

1.Faucaria cradockensis

2.Leaves

3.Detail of the leaves

4.Flower

5.Stamens

6.F.cradockensis with 3 flowers

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář