Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia susannae

6. 1. 2008

                                      Euphorbia susannae Marloth

Obrazek

 

Vzpomínám si, že zhruba před Obrazekdeseti lety byla tato Euphorbia mezi amatérskými pěstiteli sukulentů ještě docela málo rozšířená, což se časem zlepšilo a dnes už je celkem dostupná na všech významnějších sukulentních burzách, aspoň tedy já ji tam často vidím k prodeji.

Díky svému ostře hrbolatému tělu patří mezi nepřehlédnutelné sbírkové kousky. Pokud se o ní chcete dočíst pár informací navíc, můžete vzít zavděk následujícím článečkem.

V Západním Kapsku, jedné z provincií Jihoafrické republiky můžete občas narazit na zvláštní ježatý zakrslý Obrazekkeříček. Hlavní, původně kulatý, postupem času cylindrický hlavní stonek se už v mladém věku začne obklopovat bočními větvemi, jejichž tvar se proměňuje podobně jako tvar hlavního stonku – v mládí jsou kulaté, později okurkovitě protáhlé. Větví je 12 – 16 a jsou rovněž pokryté zašpičatělými výběžky se žlábky mezi nimi. Barva rostliny, jak už jsem jednou řekla, je trávově zelená, jen starší rostliny mohou začít od báze hnědě korkovatět, což naštěstí bývá ukryto pod odnožemi. Je to podobné jako u kaktusů a souvisí to asi s přirozeným  stárnutím pokožky rostliny.

Rostlina je brzy schopná vykvést, Obrazekčasto ještě před začátkem odnožování. Přiznám se, že jako kulovitá „ježovka“ bez odnoží se mi E.susannae líbí nejvíc, ovšem když se v mládí nezdeformuje nedostatkem světla a odnože jí narostou pravidelně kolem dokola, je také velice vzhledná. Násada květů jí ještě přidá na kráse. Rostlina je dvoudomá, rostliny jsou buď jen se samčími či jen se samičími květy – cyathii, z čehož plyne, že pokud máte jen jednu rostlinu, nikdy neuděláte semena. V kulturních podmínkách musíme tedy uměle napomoci sprášení, doufat v pomoc nějakého pracovitého hmyzu by bylo velice nespolehlivé. Semena ve zralých semenících je třeba nějak důmyslně lapnout (vata, silonka, prázdné akvárium), jinak se Obrazekvám rozletí do nenávratna. K „rozstřelu“ semen dochází při dostatku tepla, takže hlavně při slunečných dnech. Semena jsou tmavá, kulatá a čerstvá dobře klíčí.

I když je mezi dlouholetými sukulentáři E.susannae dnes už maličko přehlížená, pokud se vám naskytne příležitost, neváhejte. Substrát stačí obyčejný jako pro další sukulenty, pochopitelně s drenáží na dně nádoby. Zimu snáší úplně nasucho a v době vegetace taktéž nepotřebuje přehnaně vody. Jediným zádrhelem je riziko zdeformování původně symetrické rostliny v bytových podmínkách. V době vegetace (jaro – podzim) potřebuje hodně světla, nejlépe horního (balkón, zahrada), jinak se z ní stane nehezká šiška. Ale to už asi znáte třeba u kaktusů či dalšíchObrazek kulatých sukulentů, takže se určitě sami zařídíte podle zdravého rozumu.   R.

Fotografie:

1.Euphorbia susannae - mladá samčí rostlina

2.Samčí rostlina s odnožemi

3.Samčí květy

4.Samičí rostlina s odnožemi

5.Samičí květy

6.Pohled na rostlinu shora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Krajová specialita

(Honza Gratias, 25. 1. 2009 15:06)

Před deseti lety byla tato rostlina ve sbírkách sukulentů na seberu Moravy (Ostrava, Orlová, Opava) rozmnožená jako plevel a každý jejich majitel rád rozádval návštěvníkum semenáčky. Když jste však popojeli blíže k Olomouci, K Brnou a nedejbože do českých krajů, tak tam to byla výjimečná vzácnost, kterou by každý rád koupil. Dnes je situace opravdu jiná, ale podobných krajových případů znám několik desítek.

euphorbie

(Bibina, 1. 7. 2008 16:03)

Opět vás zdravím a děkuji za odpověď k Euphorbii Rosii.Vaše Euphorbie susannae - já té mojí říkám důvěrně "sjúzn" - je moc krásná,ta moje,asi proto,že nemá dostatek světla shora,mám ji na okně,je hodně vytáhlá a zatím žádnou odnož nemá.Tak snad se polepší anebo se budu muset smířit s tím,že přece jen na oknech nejsou ty kytičky ve správném tvaru. Ale samozřejmě mě to neodrazuje od pěstování.A ještě,doufám pevně,že ta svíčka zapálená v lednu k prvnímu výročí Zel.listů není poslední!!Stránky jsou moc pěkné a pravidelně je navštěvuji.Moc zdravím.Bibi