Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia obesa se svými poddruhy aneb E.obesa versus E.symmetrica

4. 4. 2008

Euphorbia obesa Hooker se svými poddruhy aneb E.obesa versus E.symmetrica

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. E.obesa - samičí rostlina (E.obesa - female plant)

2. Samičí cyathia (Female cyathias)

3. Semeníky (Ovaries)

4. E.obesa - samec (E.obesa - male plant)

5. Samčí cyathia (Male cyathias)

..............................................................................

Každý, kdo někdy zatouží po nějaké rostlině rodu Euphorbia, jednoho dne dospěje i ke  krásně kulaťoučké E.obesa. Je to druh v dnešních sbírkách už docela běžný právě díky početnému zastoupení v kolekcích pěstitelů a tedy i snadnější možnosti vytvářet nové potomstvo. Právě ke sprašování potřebujete 2 nepříbuzné rostliny a ještě se musíte trefit do správného pohlaví, E.obesa je totiž rostlina dvoudomá, rostliny jsou výhradně samci či samice. Na rozdíl od E.hedyotoides, o které jsem již na ZL psala, E.obesa své pohlaví nemění.

Tato euforbie z hraničních oblastí provincií Západní a Východní Kapsko má své dva poddruhy – obesa a symmetrica. A to je kámen úrazu, protože mezi pěstiteli dodnes dochází ke sporům, co je ještě obesa a co už je symetrica. Mám na to svůj vlastní názor, ale raději se podržím toho, co uvádí zatím nejnovější encyklopedie Dicotyledons od U.Eggliho.

E.obesa ssp.obesa pochází ze západní oblasti Východního Kapska (okolí Graaff-Reinet). Její stonek je soliterní, neodnožující, polokulovitého, později až cylindrického tvaru do 9cm šířky a 20cm výšky. Na tmavězeleném těle bývá většinou 8 žeber (výjimečně najdete jedince s jiným počtem žeber – od 7 do 10), vystupujících mírně nad povrch zaobleného těla. Na žebrech ještě vystupují drobounké hrbolky. Květy – cyathia v blízkosti temene rostliny rostou jednotlivě nebo v jednoduchých vrcholících. Stopky cyathií jsou dlouhé přibližně do 2mm a občas mívají několik krátkých větví s dalšími cyathii.

E.obesa ssp.symmetrica, někdy také pro zjednodušení zkracovaná na nesprávné E.symmetrica, se liší od své větší příbuzné menším stonkem do 6cm šířky a 7cm výšky, má zploštělé temeno a cyathia, která mohou růst i 2-3 společně na ploše okolo temene stonku. Žebra vůbec nevystupují nad povrch těla. Pokud tedy chcete téměř dokonale kulatou rostlinu, je jasné, že se rozhodnete pro poddruh symmetrica, který i ve stáří (za příznivých světelných podmínek) zůstane pěkně kulaťoučký a nezmění se v baňatou šišku.

Pěstování je docela snadné, pokud dodržíte přísný zálivkový půst od podzimu do jara (i u menších semenáčků), protože jinak se vám může hýčkaná rostlina změnit v lepším případě v ošklivou nesymetrickou syrovou bramboru (poroste i v zimě při nedostatku světla a tím pádem se ošklivě zdeformuje), nebo v bramboru rozvařenou (napadne ji hniloba a rostlina vás nadobro opustí). Substrát stačí propustný (kompostovka – písek), další přísady (pemza, antuka) už jsou nepovinné, ale rozhodně ne na závadu. Nádoba stačí jen o kousíček větší, než je průměr rostliny. Jak vidíte, rostlině by nevadilo růst spolu s kaktusy, protože má stejné životní nároky. Jen ji na zimu nesklízejte do úplné tmy, asi to přežije, ale příliš ji tím nepotěšíte. Pokud se vám podaří vytvořit si skupinku se samicí a samcem, můžete vesele sprašovat a pokud chcete i potomstvo, ohlídejte si zralé semeníky, aby vám při teplých dnech nevystřílely všechnu „munici“ (stačí vata, která vám zadrží 80% semen, nebo se přetahuje přes rostlinu silonová punčocha – účinnost 100%), ale šikovné české ručičky si určitě nějak poradí. Výsevy hlídejte před plísněmi a po vytvoření „bambulek“ ve vrchní části semenáčků už můžete rozsazovat do samostatných květináčků.

Vzhledem k tomu, že semenáčky jsou už druhým rokem květuschopné, není dnes problém sehnat hlavně běžnější E.obesa na kdejaké výstavě či burze rostlin. E.obesa, stejně jako kulaté kaktusy se nehodí příliš jinam, než co nejblíže sklu slunečného okna bytu, ale nejlépe jí bude na balkóně, terase či ve skleníku, tedy na místech, kde bude mít dostatek horního světla. Jen tak se nezdeformuje a bude stále pěkně symetrická. Nebo obézní? J     R.

Summary:

Deccription and different between southafrican E.obesa ssp.obesa and E.obesa. ssp.symmetrica

Fotografie 2:

1. E.obesa ssp.symmetrica - samičí rostlina (Female plant)

2. Samičí cyathia (Female cyathias)

3. Samčí cyathia (Male cyathias)

4. Mladé semenáčky (Young seedlings)

5. E.obesa ssp.symmetrica - samčí rostlina (Male plant)

6. Starší semenáčky (Older seedlings)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář