Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia neohumbertii

1. 7. 2007

                       Euphorbia neohumbertii Boiteau

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Housenka (Caterpillar)

2. Euphorbia neohumbertii

3. Stonek (Stem)

4. Listy (Leaves)

5. Semenáčky (Seedlings)

.......................................

Před lety jsem v nějaké knížce četla, že stonek E.neohumbertii připomíná pěkně štětinatou housenku. Autorovi musím dát za pravdu, protože když jsem loni fotoaparátem pronásledovala parádní žlutou housenku u nás na zahradě, hned jsem si na zajímavou podobnost vzpomněla. Tehdy jsem ještě netušila, že vám tu podobu předvedu v nějakém článku a vida: už je to tady. Aspoň na něco se mi fotky, vzniklé z půlhodinového pronásledování, budou hodit.

Euphorbia neohumbertii roste na západě Madagaskaru v pohoří Ankarana na vápencích.

Velice podobný pětižeberný štětinatý stonek se skvrnami po opadaných listech má i E.aureoviridiflora ze severu Madagaskaru, ta se však větví nízko nad zemí a cyathia má žlutozelená, jak koneckonců napovídá i její druhové jméno. Euphorbia neohumbertii se větví jen zřídka, vlastně jen když musí, stejně jako jedna z mých rostlin, které omrznul růstový vrchol při nečekaném nočním mrazíku. Dorůstá až 1 metru a listy si udržuje jen ve vlhké části roku. Spodní strana listů se může zbarvovat do červena, což ještě zvyšuje vzhlednost rostliny.

Zpravidla ještě před olistěním na začátku sezóny se na vrcholech začínají objevovat květy – červená protáhlá cyathia, z kterých vykukují nejdříve blizny a po nějaké době tyčinky. Pokud má euforbie květenství s cyathii více, mohou se vám sejít blizny s prašníky a povede se vám sprášení. Pak se nějakou dobu vyvíjejí semeníky a když se přiblíží čas jejich dozrání, ze dne na den se povystrčí na stopce ze zaschlých obalů. To je okamžik, kdy je záhodno políčit pasti na jinak do značných vzdáleností vystřelená semena. Většinou stačí chomáč vaty, jistější je gáza lehce zajištěná měkkou gumičkou. Tu semena zaručeně neprostřelí.

Euforbii stačí běžný substrát pro sukulenty, pozor si dávejte na nízké jarní a podzimní noční teploty. Stejně jako jiné madagaskarské kytky i E.neohumbertii zimujte v teplejších prostorách než mexické a africké sukulenty, například v pokoji za oknem. Pokud na podzim shodí listy, přes zimu ji nezalévejte a počkejte, až na jaře opět naraší a bude mít podmínky k růstu.

Až koncem léta potkáte na procházce chlupatou housenku, možná vám také připomene parádní E.neohumbertii, která už vám v té době bude třeba zdobit parapet okna ve vašem pokoji. R.

 

Summary:

Desription and experiences with growing of madagascan Euphorbia neohumbertii.

Fotografie 2:

1. Samičí cyathia (Female cyathias)

2. Rostlina s květy (Flowering plants)

3. Samčí i samičí cyathia (Male and female cyathias)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

euphorbie

(siska41, 2. 7. 2007 21:48)

moja srdcova zalezitost su euphorbie,nimi som zacinala,hlavne tymi z Madagaskaru....neohumbertii este nemam,ale vlastnim aureoviridifloru a prezila uz u mna tri zimy....hihihii...smejem sa,lebo moja starostlivost je povestna a prezije ju ozaj len odolny druh...hihihi...to tvrdi moja dcera,uz zije sama....hihihi... :o)))))