Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia gymnocalycioides - když se euforbie tváří jako kaktus

18. 8. 2008

Euphorbia gymnocalycioides M.G.Gilbert & S.Carter (1984) – když se euforbie tváří jako kaktus

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Euphorbia gymnocalycioides

2. Vrchol rostliny (Top of plant)

................................................

Tahle krásná, polokulovitá euforbie se uvádí jako příklad konvergence naprosto nepříbuzných rostlin. Pokud jste se s tímto termínem dosud nesetkali, vězte, že se jedná o určitou vzájemnou podobnost některých nepříbuzných druhů, vzniklou díky nutnosti přizpůsobit se podobným podmínkám k životu, i když třeba na opačné straně světa. V tomto případě to byla nutnost omezit plochu těla na nejnutnější rozměr, aby se docílilo co nejmenšího odpařování tak cenné vody. Proto se tedy tahle euforbie dá velice snadno splést s některými kaktusy a druhové jméno napovídá, o jaké kaktusy se jedná – podobně rostlé rostliny z jihoamerického rodu Gymnocalycium. Gymnům, jak se jim mezi kaktusáři zkráceně říká, přebývají jen různě rostlé trny, jinak je podoba skutečně překvapivá.

Ale vraťme se k naší E.gymnocalycioides. Byla popsaná relativně nedávno – v roce 1984 ( publikace Bradleya). Díky své schopnosti dobře splynout s prostředím (roste v akáciovém porostu na vápencových půdách a ze substrátu jí koukají jen vrchní hrbolky – tuberkule) a také těžké dostupnosti krajiny, odkud pochází (jižní Etiopie) asi tak dlouho unikala pozornosti cestovatelů a sběratelů. Samotný povrch těla kromě nevysokých hrbolků se zbytky zakrnělých listů na temeni zdobí ještě zajímavá kresba – jakési bílozelené panašování. To, že se nejedná o shluk kamínků, ale o zajímavou euforbii se pravděpodobně nejsnáz prozradí v době květu rostlin. Ve věnečku kolem temene (podobně jako u rodu Mammillaria – a jsme zase u kaktusů) se na nízkých stopkách (do třičtvrtě centimetru) objeví množství řídkých květenství (2- 6 cyathií). Ty se drží zvláštní strategie. Nejdříve se na květech hromadně objevují blizny a po jejich zániku se z květu vysunou tyčinky. Jakoby o jedno patro výše se vše může ještě jednou postupně zopakovat. Vyplývá z toho, že na pohodlné sprášení potřebujeme 2 rostliny a ještě k tomu se nám na nich musejí vzájemně sejít tyčinky a blizny. Pokud se to podaří, je už dál vše jednoduché. Na rostlině se vytvoří drobné plody s drobnými semeny, ty postačí ohlídat v okamžiku dozrávání – vystřelování (stačí přiložit vatu), a pak správně vysít. Rostliny semen dávají docela slušné množství, semenáčky pak také dobře klíčí, ale je trochu uměním drobné potomstvo udržet do staršího věku. Kritické je hlavně klidové období zimy a předjaří, kdy už váháme, zda by nebylo vhodné na sucho držené rostliny zalít. U větších rostlin určitě počkejte až na teplejší dny, u drobotě je to otázka, ale lepší je asi mírné seschnutí, než nějaká náhlá hniloba z důvodu kombinace přemokření a nižších teplot.

Jinak jsou E.gymnocalycioides celkem nenáročné a pěstují se podobně, jako třeba E.obesa. Vystačí si s nárazovitou zálivkou a normálním, dobře propustným substrátem.  Jen bych to pro jistotu nepřeháněla s dlouhodobými, nízkými zimními teplotami, přeci jen druh pochází z teplé východní Afriky (i když s dost vysokých poloh). U nás je plato s rostlinami z této oblasti v dosahu radiátoru ve skleníku, takže část dne na euforbie a monadenia proudí ventilátorem hnaný teplý vzduch. Určitě se dá říct, že je tento druh více odolnější, než její nevyzpytatelné geofytní příbuzné ze stejné oblasti (E.monadenoides, E.brunellii, E.rubella, E.cryptocaulis, E.charleswilsoniana atd.). U těch se mi zdá, že se na ně stačí špatně podívat a už se s nimi člověk loučí. Je ale možné, že až se tyhle vzácné rostliny dostanou více do sbírek, přibyde zkušeností s jejich pěstováním a nalezne se nějaký vhodný recept na to, aby byly u pěstitelů dlouhodobě spokojené.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of east- African Euphorbia gymnocalycioides.

Fotografie 2:

1. Cyathia (Cyathias)

2. Rostlina se samčími květy (Plant with male flowers)

3. Rostlina se samičími květy (Plant with female flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář