Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia gottlebei

13. 10. 2008

Euphorbia gottlebei Rauh (1992)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.+ 2. Cyathia (Cyathias)

3.+ 4. Rostliny E.gottlebei (Plants E.gottlebei)

.....................................................................

Všimli jste si ? Už jsme nebyli dlouho na Madagaskaru, což je třeba napravit, protože i madagaskarských rostlin máme početnou skupinu. Ze všech zajímavých rostlin vybírám poměrně nedávno (1992) Rauhem popsanou E.gottlebei, rostlinu, pocházející z trnitého opadavého buše na jihozápadě ostrova. Zde ji západně od Sakahara v údolí Fiheranana sbíral v roce 1990 G.Gottlebe a asi snadno uhádnete, že na jeho počest byla také pojmenovaná. Jak už jsem párkrát psala, panují zde často pekelné podmínky (což platí i doslova  kvůli vypalování tamní vegetace místními obyvateli), kdy nezaprší třeba 10 měsíců v roce a během těch krátkých zbylých dvou se musejí rostliny stihnout olistit a vykvést. V našich podmínkách rostlině té vody dopřejeme pochopitelně trochu více, takže stihne za letní sezónu vyhnat docela dost květenství a s trochou pomoci třeba i vytvořit semena a nějaké potomstvo.

Rostlin tohoto druhu máme ve sbírce více, sešly se moje kousky s jedním parádním z Jirkovy sbírky. Všechny jsou vysoké do deseti centimetrů a do výšky přirůstají opravdu velice váhavě. V přírodě však může být E.gottlebei vysoká třeba až 1,5 metru, což (doufám) u nás dlouho nenastane. Rostlina se brzy a ochotně větví, stonek je hustě pokrytý až 1,5cm dlouhými trny, u báze docela širokými. Na začátku vlhčí sezóny se mezi trny začínají objevovat čárkovité listy, dlouhé třeba až 6cm. Na krátkých větvičkách - brachyblastech, které se rovněž objevují na stonku mezi trny jsou tyto listy kratší (do 3cm).

Pod vrcholem delších větví se brzy začínají objevovat na krátkých stopkách květenství jasně červených, nevelkých cyathií (může jich být 4 - 16) s klasickou strategií – nejdříve se samičími orgány – nepatrnými semeníky a bliznami na krátké čnělce, které později nahrazují samčí tyčinky s pylem na krátkých prašnících. Pokud byl květ sprášený, než zaschne, začne  pod tyčinkami prosvítat zelený plod – trojboká tobolka se třemi nevelkými kulatými semeny, která se po dozrání v teplých dnech vystřelují do okolí. Blížící se vystřelení poznáte podle náhlého mírného prodloužení napřímené stopečky.

Ze stejného regionu, z kterého pochází E.gottlebei, je známá ještě jedna nedostatečně popsaná podobná euforbie – E.leandriana. Je klidně možné, že se jedná o tu samou rostlinu, které byla udělena dvě rozdílná jména. Alespoň tak to uvádí Eggliho encyklopedie, vydaná před několika lety. Jak je to v současnosti, nevím, jediné, co mohu říct, že v zahraniční odborné literatuře přibývají nově objevené madagaskarské rostliny jako houby po dešti (přehnaně řečeno), takže se snad setkáme s nejedním překvapením a doufejme, že se to stihne dřív, než na tomto přebohatém ostrově člověk definitivně neslavně zvítězí nad podivuhodnou přírodou plnou zvláštností a unikátů.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Euphorbia gottlebei from Madagascar.

Fotografie 2:

1. Rostlina na konci sezóny (Plant in the end of growing seassion)

2. Pěkně rozvětvená Jirkova rostlina (¨Dense branching plant from Jirka´s collection)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář