Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria strictiflora

12. 7. 2009

Echeveria strictiflora A.Gray (1852)


Obrazek

 


  

Fotografie 1:

1. + 2. Semenáčky (Seedlings)

3. Echeveria strictiflora, Ramos Arispe, Mexico

...........................................................................


Možná jste to také někdy zažili: vlastníte nějakou věc, o které nemáte valné mínění, a pak přijde nějaká návštěva a sdělí vám, že stolek, na který jste bez ladu a skladu odkládali nepotřebné věci, je vlastně převzácná starožitnost, hrneček s obrázky, do kterého jste si dělali ranní kakao, je z míšeňského porcelánu, či mince, kterou si podkládáte klávesnici od počítače je keltská duhovka…Teď jsem trochu přeháněla, ale něco podobného se vám může stát i u vašich kytiček.

Před více než rokem mě zaujala jedna z nabízených echeverií v seznamu semen jedné zámořské pěstírny, zaměřené hlavně na distribuci velmi kvalitních semen kaktusů a sukulentů. Echeveria měla jméno, ale u něj stálo ono kouzelné „sp. nova“, což je pro mě jako hozená rukavice (už to mám jako frázi, ale stále to platí). Došlá semínka jsem vysela, ta vzápětí téměř stoprocentně vyklíčila a za pár měsíců už semenáčky putovaly do samostatných květináčků, i když velikostí zatím nijak neohromovaly. Jejich hlavním poznávacím znakem, zřetelným už „od plenek“, byly červené lemy zvláštně tvarovaných - kosočtverečných listů. Čtyři největší a nejhezčí rostliny jsem si vybrala do sbírky, ostatní putovaly mezi ostatní namnožené rostliny do foliovníku, aby posloužily jako docela vzhledné dárečky pro všechny známé, o kterých bylo známo, že jim lokalitní Echeveria udělá radost. Rozdávala jsem, rozdávala, až mi zbyly jen asi tři přebytečné rostliny. V ten okamžik jsem si na sbírkových E.strictiflora (ty tři zbylé ve foliovníku byly naprosto v pohodě)všimla divného povlaku na nejmladších, sivě ojíněných listech. Byla to jakási zvláštní plíseň, která nějak nechtěla sama zmizet. Nakonec nezbylo, než namíchat chemii a všechny čtyři rostliny E. strictiflora ošetřit prostředkem na plísně (Baycor).

Zadařilo se, plíseň zmizela a už se neobjevila. Listové sukulenty mají tu výhodu, že podobné nemilé příhody dokáží brzy napravit, ošklivé listy odrostou a rostlina se zase vyloupne v celé své původní kráse. Kytky to jinak přežily ve zdraví, jedna z nich dokonce koncem jara nakvetla a předvedla několik otevřených růžovožlutých květů (strictiflora znamená s pevnými či tuhými květy). Květenství však nedokvetlo a i samotná kytka pak od středu postupně odhnila, aniž bych pochopila proč. Nijak mi to nevadilo, protože ji nahradila přebytková rostlina a zase tu byla čtveřice rostlin.

A dostáváme se k paradoxu, o kterém jsem psala v úvodním odstavci. Když jsem začala nakukovat do monografie o rostlinách rodu Echeveria a speciálně právě na druh E.strictiflora, zjistila jsem, že podle autora tento druh patří mezi nejobtížněji pěstovatelé druhy celého rodu. Docela mi zatrnulo, protože jsem s rostlinami zacházela jako s ostatními „obyčejnými“ echeveriemi, sem tam jim dala vodu (nijak to se zálivkou nepřeháním) a jinak žádná privilegia – obyčejný propustný substrát, v zimě vody minimálně a v létě čas od času (zřídka) trochu hnojiva, aby kytky úplně nestrádaly. Uvědomila jsem si, že kdybych neměla rostliny z výsevu a pěstovala jen třeba jednu či dvě E.strictiflora, už bych možná žádnou neměla a asi bych ji hodně těžko sháněla u někoho jiného. A to je vlastně výhoda vysévání, nejen to, že si můžete vybrat nejhezčí jedince, ale i to, že máte kytek dostatek třeba k udržení obtížněji pěstovatelného druhu.

Na závěr dlužím několik botanických nezbytností. E.strictiflora je zajímavá svým výskytem, roste nejen v Mexiku (Coahuila, Chihuahua, Nuevo Leon) jako většina severoamerických druhů tohoto rodu, ale i v USA (Texas). Obě populace – mexická i americká - se od sebe liší velikostí listů a právě i červeným lemováním při jejich okrajích (texaské populaci chybí – listy jsou čistě sivé). Dosud se neví, zda jde o dvě formy, či zda časem dojde k ustanovení nové variety, či zda nakonec nejde o dva druhy. To vše ukáže budoucnost, já jen mohu říct, že E.strictiflora patří mezi velmi zajímavé a vzhledné druhy druhy a já slibuju, že si jí už teď budu hlídat, jako oko v hlavě. R.


Summary:

Description and experiences with growing of Echeveria strictiflora from Mexico and USA.


Fotografie 2:

1. E.strictiflora

2. Rostlina s květenstvím (Plant with the inflorescence)

3. Květenství (Inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář