Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria semivestita

7. 2. 2015

Echeveria semivestita Moran (1954)

e.-semivestita-1ss.jpg

Fotografie 1:

1. Echeveria semivestita v. floresiana, Ahuacatlan, s Xilitla, San Luis Potosí, Mexico

2. Květenství

.............................................................................................................................

Přidávám další rostlinu, kterou jsem si nachystala ke psaní už loni v létě, kdy kvetla. Popohnalo mě k tomu to, že nyní vyklíčila z několika semen, které jsem tehdy sebrala. Navíc je to docela vzhledná záležitost, tedy pokud je v kondici a neprojde nějakým neduhem.

Pořídili jsme si ji kdysi při nákupu v jedné německé pěstírně, mimochodem našly se tam tehdy lokalitní rostliny, u kterých by vám sukulentářské srdíčko zaplesalo a je jedno, zda pěstujete echeverie, dudleye, agave, tylekodony či euforbie. Echeveria semivestita v. floresiana tehdy sice moc v kondici nebyla, ale protože pocházela přímo z přírody (Ahuacatlan, San Luis Potosí v Mexiku), neodolali jsme a za nepříliš velký eurový peníz ji nakoupili. Neprohloupili jsme, nepatří mezi příliš náročné druhy, vlastně mi celá ta léta, co ji máme, připadá skoro stejná. V zimě, kdy se nemusí skoro vůbec zalévat, ztratí staré, většinou už nehezké listy, v létě jí zase narostou nové. Nejsou to klasické lžícovité listy, jak je známe od běžnějších druhů echevérií , jsou více dužnaté, protáhle kopinaté, na koncích je nevýrazná špička. Po celé délce je lemuje tmavě červený až hnědý lem. Pro typovou E. semivestita jsou příznačné jemné chloupky na všech částech těla kromě květů. Tyto chloupky jsou viditelným odlišením od variety floresiana (tu máme právě my), která je nemá. Hledala jsem i význam latinského jména „semivestita“. Znamená to částečně porostlá či pokrytá a netroufnu si odhadnout, zda se to vztahuje ke stonku, který se se stářím pomalu prodlužuje a dole vyholuje, či vzhledu listové růžice, která se v růstové sezóně trochu rozvolňuje nebo pokrývce jemných chloupků, zřetelných hlavně při makropohledu.

Vloni nám E. semivestita v. floresiana podruhé vykvetla. Encyklopedie připouští až půlmetrovou květní lodyhu, řídce pokrytou zmenšenými listy (vida, další možnost pro jméno semivestita). Naše měla asi jen 30 cm, na konci s několika růžovými květy s modrozelenými, glaukózními, kališními lístky. Při prvním předchozím kvetení jsem sprášením asi pomohla na svět několika semenům, protože jsem ve vedlejším květináčku nedávno objevila mladou rostlinu tohoto druhu (nejde s žádnou další echeverií zaměnit). Zatím je přízemní, bez stonku, ten se ukáže až s postupem času.

Pokud zatoužíte spatřit divoce rostoucí E. semivestita v její domovině, zajeďte si do Mexika, kde kromě několika lokalit ve zmiňovaném San Luis Potosí najdete tento druh i ve státě Tamaulipas blízko hranic se státem Nuevo Leon. A pokud se vám tak daleko nechce, najděte si stránky, věnované čeledi Crassulaceae na netu a tam bude určitě pár fotografií z přírody. R.

Fotografie 2:

1. Echeveria semivestita v. floresiana

2. Květenství

3. Nová rostlinka E. semivestita v. floresiana v cizím květináči

e.-semivestita-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

velmi uspokojivá

(Eva Egertová, 11. 2. 2015 9:40)

Je taková přírodní, festovní, žádná obchoďáková kráska, moc se mi líbí. Kdyby byl výhledově nějaký semenáček navíc, někde v koutku, zamlouvám. Eva

Pěkná

(Pavel, 8. 2. 2015 22:57)

Ač nejsem příznivcem echeverií, tak tahle má i pro mě určité kouzlo.
A příště zase nějakou cibulovinu :) ... což je tedy spíš vzkaz pro Jirku.