Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria purpusorum

29. 5. 2008

           Echeveria purpusorum A.Berges (1930)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Echeveria purpusorum

2. Stopka květenství (Peduncle)

3. Detail růžice a nového květenství (Detail of rosette and new inflorescence)

...................................................................................................................

Už jsem určitě dřív někde psala, že mou první kaktusářsko-sukulentářskou knihou byla z dnešního pohledu už hodně letitá, kapesní knížka Kaktusy pana Šubíka s pěknými barevnými ilustracemi paní Kaplické. Už jsem rovněž psala, že mi kromě jiných padla do oka jedna z rostlin sukulentní části – Echeveria purpusorum. Její tlusté, zašpičatělé, zelené listy s purpurovým žíháním se nepodobaly ničemu, co jsem v té době znala. Tak nějak jsem doufala, že si právě tuhle rostlinu co nejdříve pořídím, jen na ni někde narazit. Jak hluboce jsem se mýlila…

Po příchodu do kaktusářského spolku jsem začala jezdit na každoroční dvoudenní zájezdy po českých i moravských sbírkách. Byla to pro mě, jako pro pěstitelského eléva, šance podívat se do cizích sbírek v té době už hodně zkušených pěstitelů. Daly se tam také většinou zakoupit za levný peníz nejrůznější přebytky. Ač jsem se rozhlížela, jak jsem chtěla, na žádnou přebytečnou E.purpusorum jsem nikdy nenarazila. Pokud už ji někdo ve sbírce měl, velice si jí vážil a rozhodně se s ní nemínil rozloučit. Dnes už chápu, proč tomu tak bylo, je to totiž rostlina, která jen výjimečně vytváří odnože a špatně (ne- li vůbec) se dá množit na rozdíl od některých dalších rostlin rodu Echeveria zakořeňováním listových řízků.

V Mexiku roste na malém omezeném území poblíž San Luis Atolotitlán ve státě Puebla. Rostlina vytváří kratičké tlusté stonky (výška do 8cm, průměr stonku do 2cm) a růžice do 7cm v průměru. Na ztloustlých zašpičatělých listech světleolivové barvy při dostatečném osvětlení vynikají jemné purpurové skvrnky, slévající se do plošného žíhání. Květenství je nevětvené, s množstvím rovněž žíhaných palistů na stopce. Samotné květy zhruba centimetrové délky jsou výrazně zbarvené, najdete zde jasně červenou, červenooranžovou a na koncích korunních lístků i sytě žlutou barvu. Velice zajímavý je detailní pohled do otevřeného květu – posuďte sami na detailních fotografiích.

Co je vám to však platné, tohle všechno vědět, když ji můžete obdivovat jen v knihách nebo cizích sbírkách…Nakonec jsem však měla štěstí. Poté, co jsem ji pozorovala s květenstvím u pana Tomka, nebo bez květenství v jedné moravské sbírce, jsem se pomalu smiřovala s opakujícím se prohlášením, že je každý rád, že má alespoň jednu. Stala se pro mě jednou z vysněných, avšak nedostupných krásek. Nakonec se na mě štěstí usmálo a já ji zahlídla v několika exemplářích v sukulentní sbírce známého pěstitele nedaleko Karlštejna. Nemusela jsem dlouho prosit a hrdě jsem si nesla vytouženou krasavici domů. Po třech letech se mi odvděčila za péči násadou prvního květenství, načež, aby si to pojistila, vyhnala brzy i druhé. V současnosti se květy postupně pomalu otvírají a poskytují zajímavou podívanou. Přiznám se, že jsem rok nato přikoupila, už ani nevím kde, ještě jednu rostlinu, aby té první nebylo smutno. Ta je znatelně mladší, tudíž na své první květenství ještě čeká.

S pěstováním nejsou žádné problémy, rostlina vydrží bez znatelné újmy na kráse větší sucho, než ostatní druhy rodu Echeveria se slabšími listy. Z toho plyne, že i zimu snáší naprosto bezproblémově bez vody na světle třeba ve skleníku s kaktusy. Substrát volte určitě propustný s příměsí světlého písku a drenáží na dně nádoby. Nádoba stačí o chlup větší, než je průměr listové růžice. I v době vegetace zalévám rostlinu s většími přestávkami, než ostatní sukulenty, aby zůstala pěkně kompaktní a nestala se z ní nevzhledná nacucaná houba (pokud se to může stát).

E.purpusorum v plné parádě se stala jedním z mých splněných snů. Je natolik odlišná od mnou známých dalších druhů rodu Echeveria, že i kdyby byl touto rostlinou najednou zaplavený trh, neztrácí pro mě nádech výjimečnosti a zůstává v mých očích přiřazená k sukulentním klenotům. R.

Summary:

Description and experience with growing of Mexican Echeveria purpusorum from family Crassulaceae.

Fotografie 2:

1. Detail květu (Detail of flower)

2.+ 3. Květenství (Inflorescence)

4. Rostlina s novým květenstvím (Plant with new inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

E. purpusorum

(Michal, 8. 4. 2013 17:43)

Včera jsem ji koupil od pana Honce na jeho brněnské výstavě. Měl jich tam v přepravce minimálně dvacet - jedna hezčí než druhá a většina s vykukujícím květním stvolem (nebo i s dvěma). Říkal, že letos měl hodně vysokou úspěšnost jejího množení z listů. Prý mu zakořenilo tak 80% listů. Někdo holt umí...

Re: E. purpusorum

(Ivet, 25. 9. 2014 15:36)

Krasna rastlina, potvrdzujem velmi uspesne prve mnozenie z listov, u mna skoro 90% .