Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria pulvinata – stará známá či tajemná neznámá

3. 4. 2011

Echeveria pulvinata Rose – stará známá či tajemná neznámá

 e.-pulvinata-1s.jpg

  

Fotografie 1:

1. Echeveria pulvinata

2. Echeveria pulvinata - květenství (inflorescence)

3. E. pulvinata - květ (flower)

.........................................................................................

Dnes přeruším sérii svých cibulovin a pokusím se něco napsat o velmi klasickém sukulentu, a to sice o plstnaté echeverii, kterou více-méně každý sukulentář zná. Jak to však ale bývá, někdy „stará známá“ umí někdy pěkně překvapit. Myslím si, že i já jsem měl tuto rostlinu s atraktivně plyšovými listy a jmenovkou  E. pulvinata skoro úplně od počátků svého sukulentního bláznění. Byly to slušně velké růžice buclatých, jen mírně lžicovitě prohnutých listů poměrně sytě zelené barvy pokryté krátkým plyšem velmi krátkých a hustých chloupků. Tyto listy, pokud byly hodně napité, celkem snadno odpadávaly od stonku a po krátkém čase začaly vytvářet,  i nasucho a bez kontaktu se substrátem, na své bázi nové malé růžice, tak jak už to krasulovité rostliny umí. Starší E. pulvinata tvořily odlistěný, chlupatý červenohnědý stonek, který se někdy i větvil, ale většinou začal poléhat nebo se vyvěšovat, pokud byla kytka na poličce. To pak člověk většinou nevydržel a vlastní kytku zmladil, čili zakrátil a znovu zakořenil.

Když nám před nějakým časem přišla už několikrát zmiňovaná zásilka s echeveriemi z Holandska, byly mezi nimi i „chlupatky“ a mezi těmi i E. pulvinata. A já ji skoro nepoznal. Byla to sice malá listová odnož, ale bylo zřetelné, že jde o jinou rostlinu, než jsem doposud pěstoval. Ale řekl jsem si – dám ji čas a uvidím,co se z ní vyklube. No, moc jsem si jí nehleděl, ani jednou nepřesadil, na léto vždy vyhodil ven pod přístřešek a na zimu uložil mezi ostatní echeverky do skleníku. Výsledek tohoto macešského přístupu vidíte na fotkách, nepřesazená kytka zůstala zakrslejší ale ona „jinakost“ ji zůstala. Listy jsou podstatně sukulentnější, méně placaté a chloupky trochu víc stříbřité. Opravdu nevím, která z těch dvou – česká nebo holandská je správnější, ale je pravda, že v Pilbeamově monografii o tomto rodu je fotografie kytky více podobné té holandské. Je tam i poznámka o vzácnosti výskytu původní formy v současných sbírkách.

Ono se nám to ve sbírkách trochu zamotalo a tím, jak se více prodávají novinky než stálice, původní E. pulvinata vymizela a byla nahrazena dvěma kultivary – cv. Ruby a cv. Frosty. Taky je mám, protože jsou taky báječně chlupaté a jejich kultivarovost jsem nějak „skousnul“. Ale po prostudování výše vedené monografie p. Pilbeama jsem opět na vážkách, ono to zrovna s těmito dvěma sestřičkami vůbec není jisté, že jde vůbec o kultivary ve smyslu umělých kříženců. Například onu „mrazivou“ formu prý našel slavný Alfréd Lau opravdu v přírodě, 30km od typové lokality E. pulvinata a připravuje se po letech popis nové variety pro tuto kytku, které se mezitím už dávno zmocnili obchodníci. Připravované jméno je E. pulvinata var. frigida. Z jiného zdroje jsem (snad dobře) vyčetl, že i s Ruby-formou je to možná velmi podobně, že totiž byla jistá přírodní forma E. pulvinata s výraznějšími červenavými okraji jenom rozselektována a došlechtěna do dnešních (někdy) absurdit.

Aby to nebyl článek „o ničem“, přidám o Echeveria pulvinata pár encyklopedických údajů. Roste v mexickém státě Oaxaca, typová lokalita je Tomellin Canyon, nadmořská výška 900m.n.m. Patří do série Echeveria, kde jsou i ostatní druhy více či méně chlupaté. Typovým druhem této série je E. coccinea a patří sem kromě dnešní E. pulvinata i další větší či menší chlupatice: E. amphoralis, E. carminea, E. harmsii, E. leucotricha, E. macrantha a E. pringlei se svými poddruhy.  Jenom pro zajímavost – další „slavná chlupatka“ - Echeveria setosa – se s těmito vyjmenovanými nekamarádí a patří do série Ciliatae.

Pěstebně není na E. pulvinata nic složitého, snese i dost velký polostín, pak ale vítězí zelenost nad stříbřitostí, lze ji zalévat méně i více, jaká je ctěná libost a jak to má každý rád. Kytka vydrží hodně, ale myslím, že nejvíc je jí dána schopnost odolávat tvrdému slunci a nepravidelné nárazové zálivce. Jenom škoda, dřív nebo později je nutné do ní sáhnout řezem a zmlazovat. Ty vyholené stonky i přes své zajímavé osrstění příliš pohledné nejsou.   J.

Summary:

Description and experiences with growing of Echeveria pulvinata.

Fotografie 2:

1. Echeveria pulvinata cv. Ruby

2. Echeveria pulvinata cv. Frosty - květenství (inflorescence)

3. Echheveria pulvinata cv. Frosty

e.-pulvinata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář