Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria peruviana

5. 4. 2009

 Echeveria peruviana Meyen (1834)

 Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Kořeny (The roots)

2.+ 3. Echeveria peruviana, Argentina

4. Semenáčky (The sedeedlings)

.........................................................

Jak už to máme ve zvyku, vrháme se do představování našich rostlin v okamžiku, kdy se s nimi něco děje. Povětšinou je to okamžik, kdy nakvétají, nebo už jsou v květu. O E.peruviana jsme mohli psát už mnohokrát, protože jedno květenství střídá druhé. Kytky jsou to natolik vitální, že než dokvetou poslední květy v květenství, už je mezi listy připraveno jiné. Přitom když se o tento jihoamerický druh začnete zajímat, zjistíte, že je to pěkně zamotaná historie.

První rostliny tohoto druhu, které autor popsal v popisu, byly objeveny v 19.století úplně na jihu Peru, na místě, kde už později nikdy nebyly nalezeny. Z jejich popisu vyčteme, že měly oboválné až klínovité listy se špičkou na konci a co se týče květů, barva korunních listů byla purpurová. O pár desítek kilometrů dál na severovýchod od původní lokality Tacna nějaké další rostliny dodnes rostou, mají zelené listy s červenými okraji a korunní listy červené barvy.

Všechny novodobější popisy po r.1970 vycházejí z nálezů v Argentině. Jediný druh rodu Echeveria, který zde roste, se popisu E.peruviana velmi přibližuje, liší se jen variabilitou v barvě korunních listů (žlutá, oranžová, červená). V naší sbírce se sešly rostliny ze 3 lokalit v Argentině a i u nich si můžete všimnout drobných detailů ve vzhledu. Dvě rostliny s obdivuhodně ztloustlými kořeny mají listy krátké, klínovité, barva je sivá – modrozelená s červenými okraji, povrch listů ojíněný a barva petal (korunních listů) je žlutooranžová. Rostliny z druhé lokality jsou málo ojíněné, povrch krátkých, tentokrát kopinatých listů je spíš světle či olivově zelený, vzhled květenství i barva petal je stejná jako u rostlin z předchozí lokality. Rostliny ze třetí lokality dosud nekvetly, ale vzhledem se podobají rostlinám z první lokality. Mírná variabilita je vidět i u potomstva, některé semenáčky jsou zelenější, některé více do modra. I u nich je brzy vidět tloustnutí kořenu, což rostlinám v přírodě umožňuje pevné uchycení na skalních stěnách.

Je zajímavé, jak radikálně se mění vzhled rostlin podle množství vody a světla, které dostávají. Nejvzhledněji a asi i nejpřirozeněji rostliny vypadají, když je vody málo a světla hodně. Rostliny sice zredukují množství starých listů, ale ty nové se zkrátí a zbarví do krásné sivé barvy, čímž vynikne červené lemování na okrajích. Květináče by měly být dostatečně hluboké, aby měly rostliny dostatek místa pro hluboké kořeny, drenáž na dně nikdy není na škodu. Přes zimu dospělé rostliny i semenáčky téměř nezalévám, rostliny jsou proto vzhledné a kompaktní.

Jak jsem zjistila, krásnou a díky tlustým kořenům nevšední E.peruviana dodnes ve sbírkách příliš často nepotkáte. Tato rostlina patří mezi echeverie, které sice jdou množit listovými řízky, ale zakořeňování jde o poznání hůř, než třeba u bezproblémových druhů s lopatkovitým či kopinatým tvarem listů (např. E.shaviana, E.elegans, E.affinis, E.gibbiflora atd.). Naštěstí výsevy probíhají normálně, pokud nenecháte semena příliš zestárnout. Při manipulaci s listy rostlin (zvláště těch ojíněnějších) dávejte pozor, jinak se na ně nesmazatelně zapíšete, a pak budete dlouho čekat, než tyto stopy zmizí spolu s odrůstajícími listy.

Tato neveliká rostlina (růžice starších rostlin mají při dostatečné dávce světla a opatrném přísunu vody okolo 4cm v průměru) se díky svému nepravidelnému, přesto kompaktnímu vzhledu určitě mezi dalšími echeveriemi neztratí a když ještě přidáte proměnlivost forem E.peruviana z různých lokalit, je zaděláno na slušnou minisbírečku rostlin tohoto druhu, tak trochu opředeného záhadou svého dřívějšího a současného výskytu v přírodě. A pokud uslyšíte o nějaké E.peruviana z Bolivie (hornaté země mezi Peru a Argentinou – zeměmi známého výskytu tohoto druhu), či ji tam dokonce uvidíte na vlastní oči, určitě mi dejte vědět, uděláte mi tím velkou radost. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Echeveria peruviana from Argentina.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with the inflorescence)

2. Květy (The flowers)

3. Plod (The fruit)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář