Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria longissima

27. 12. 2010

Echeveria longissima E. Walther (1938)

e.-lonfissima-1s.jpg

 

  

Fotografie 1:

1. + 2. Echeveria longissima, San Pedro Nopala, Oaxaca, Mexico

.................................................................................................................

 

Nejdelší – tak by se dalo přeložit druhové jméno této pohledné mexické echeverie. Mohlo by vás to částečně odradit, stačí si vzpomenout na dlouhatánské nevzhledné stonky některých druhů rodu Echeveria (u nás ve sbírce třeba E. ballsii, E. nodulosa, E. nuda, E. pringlei), jak se neustále kácí mezi ostatními přisedlými druhy a jsou často spíš ku vzteku než ku radosti. Jméno longissima se však naštěstí nevztahuje k délce stonku – ten u tohoto druhu dosahuje maximálně 5 cm, takže růžice působí přisedlým dojmem. Nejdelší je protentokrát květ na olistěné lodyze, dlouhé do 30 cm; není sice tak obrovitý, jako třeba u E. harmsii, ale nejdelší asi je – měřeno od báze korunního lístku k jeho špičce. Barevně žádná sláva – u konců je lístek nazelenalý, jinak je růžový až oranžový. Naše rostlina měla květ jeden jediný, většinou jich má mít více – 4 až 12. I tak se mi květ podařilo sprášit a nadělat alespoň pár semen.

Vrátím se ale k tomu nejhezčímu, co tenhle druh má. Tím je samotná listová růžice (průměr asi 6 cm). Tmavozelené široké listy mají zvláštní klínovitý tvar a ještě navíc jsou u krajů lemované purpurovým proužkem a purpurová je také na koncové části spodní strany listů. Jak jsem už naznačila, stonek pod listy není vůbec zřetelný. Nevýhodou tohoto druhu je minimální tvorba odnoží (snad jen výjimečně u starších rostlin) a neochota zakořeňování listů, nezbývá, než se snažit o množení generativní.

Echeveria longissima byste podle literatury našli na lokalitách dvou států na jihu Mexika (Oaxaca, Puebla). V blízkosti San Miguel Aztatla (stát Oaxaca) roste odlišná forma tohoto druhu, která byla nakonec popsaná jako varieta aztatlensis. Od základní, robustnější E. longissima se liší celkově kratšími a užšími listy, tím pádem i menším průměrem růžice. Květenství bývá s 1 či 2 květy a koruna květů není tak doširoka otevřená, jako u základního druhu. U této variety literatura uvádí snadnější pěstování i množení díky ochotnějšímu odnožování, protože ji však nevlastním, nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit.

Naše rostlina pochází z jedné německé pěstírny. Lokalita, uvedená na jmenovce - San Pedro Nopala leží na severu státu Oaxaca, v blízkosti hranic se státem Puebla. Nyní doufám, že se po vysetí semen dočkám alespoň nějakého potomstva. U echeverií totiž nikdy nevíte, jestli je ještě za měsíc budete mít - stačí hniloba či jiná pohroma a po jediné rostlině vám zbyde prázdný květináč (proto raději v zimě zalévám minimálně a i v sezóně zálivku nepřeháním). Já osobně bych o prázdných květináčích mohla vyprávět…    R.

Summary:

Description and experiences with growing of Echeveria longissima from Oaxaca (Mexico).

Fotografie 2:

1, + 2. Echeveria longissima - květ (flower)

e.-longissima-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář