Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria ballsii

25. 12. 2013

 

Echeveria ballsii E. Walther (1958)

e.-ballsii-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. + 2. Echeveria ballsii, Mosquero, 20 km W of Bogota, Colombia

....................................................................................................................................

Po pravdě řečeno, nic úžasného na ní není. Ve sbírce echeverií byste si zrovna této určitě nevšimli, protože ničím nevyniká. Tenčí, řídce větvený stonek a nahoře řídká růžice ztloustlých špičatých listů mdle zelené barvy s červenými tóny na okrajích a náznakem kýlu na spodní části. E. ballsii by se dala přirovnat k podobně rostlé E. harmsii, jen listy má lysé. Další podstatný rozdíl najdete v době květu, zatímco E. harmsii má květy hodně výrazné a v květenství nahloučené, E. ballsii má oranžově růžové květy vyskládané víceméně pravidelně za sebou.

Nejpodstatnějším rozdílem je však výskyt rostliny, E. harmsii patří mezi početné severoamerické druhy, E. ballsii pochází z jihoamerické Kolumbie, naše rostlina konkrétně z lokality Mosquera, nacházející se 20 km západně od Bogoty. Přivezli jsme si ji z jedné německé pěstírny a

po celých přibližně 5 let, co ji máme, pravidelně kvete, s dopomocí i plodí, zkrátka se zdá docela spokojená s tím, co ji poskytujeme. Je to zřejmě velice skromný druh zvyklý na nepohodu, kterému stačí k životu málo.

Jirka po mně chtěl krátký článek, což si, myslím, do puntíku splním. Přestože jsem se o této nenápadné, ale právě svými ne- nároky pozoruhodné rostlině chtěla na stránkách ZL zmínit už mnohokrát, vždy ji „přebilo“ něco aktuálnějšího, zajímavějšího či atraktivnějšího. E. ballsii vždy ostrouhala, což dnes alespoň tímto miničlánečkem napravuji a kladu ji pod letošní vánoční stromek. Těch pár nejvytrvalejších příznivců ZL třeba potěší. R.

Fotografie 2:

1. + 2. Květenství a květy

e.-ballsii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář