Jdi na obsah Jdi na menu
 


Echeveria affinis - další čokoládová kráska v pořadí

5. 9. 2009

Echeveria affinis Walter (1958) – další čokoládová kráska v pořadí

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Echeveria affinis

2. Listy (The leaves)

3. Nové květenství (New inflorescence)

............................................................


Pokud máte rádi čokoládu jako já, doporučuji vám moc si neprohlížet doprovodné obrázky k tomuto článečku. Jen byste si nadělali chutě. Echeveria affinis, tedy pokud se pěstuje na plném slunci, by byla k nerozeznání od nejrůznějších dalších pochoutek v nějakém stylovém obchůdku s čokoládou. Dokážu si představit, jak trhám jeden čokoládový lístek po druhém a nechám si je rozplynout na jazyku…

E. affinis bohužel pro mlsaly a naštěstí pro pěstitele z čokolády není, normálně si roste v Mexiku (ve státech Durango a Sinaloa), nebo v poslední době docela hojně i v našich sbírkách. Její početné zastoupení je dáno ochotným odnožováním, tedy možností ji vegetativně dělit a další šikovnou schopností, vlastní mnoha dalším echeveriím, a to vytvářet nové plnohodnotné rostliny z jediného odlomeného listu. Dospělá rostlina má do 10cm v průměru (literatura připouští až 22cm), stonek je obvykle asi 5cm vysoký. Široce obkopinaté, mírně prohnuté listy se sklovitou špičkou na konci měří asi 5cm, vnitřní mají nazelenalou barvu, vnější jsou temně černofialové, ovšem jen pokud rostlinu pěstujete na plném slunci a ne někde pod stolem.

Nové květenství na asi 15cm vysoké růžové lodyze s mnoha drobnějšími listy nese několik světlezelených poupat. 3-5 větví květenství se rozprostře do všech stran, což bývá podobné jen u nemnoha dalších druhů rodu Echeveria (a bývá více zastoupené u dalších mexických rodů čeledi Crassulaceae ( např. Pachyphytum, Sedum, Graptopetalum). Další zvláštností E.affinis je kontrast černofialových kališních listů a korálověčervené barvy korunních listů květů. Rostlina je samosprašná, pro vznik drobných semen stačí jednoduchý mechanický úkon a z každého květu je jedna plná tobolka.

Výše zmiňované popisy se tak úplně nehodí na formu E.affinis z oblasti kolem Cerro Surotato, kde rostou rostliny s vyšším stonkem, zelenějšími listy a podstatně delším květenstvím. Existuje také umělý hybrid E.affinis a E.shaviana, nazývaný Black Prince (Černý princ), který je většího vzrůstu a má více hnědou barvu.

Samotná původní E.affinis patří mezi nejméně náročné druhy rodu Echeveria a k její záhubě byste museli učinit opravdu fatální chyby. Aby byla spokojená, stačí dodržet několik základních pěstitelských pravidel: přiměřená zálivka v letní růstové sezóně (1x za 1-2 týdny) a téměř žádná v zimě (docílíme tím pozastavení nezdravého růstu při nedostatku světla). Zbytečně nezaléváme do růžice a když už se voda mezi listy dostane, raději ji druhý den vyfoukneme ven (v doslovném smyslu slova). Substrát stačí obyčejný propustný, nádoba přiměřená. Zopakuji, že určitě je dobré dopřát maximum světla. Semena vyséváme co nejdříve, protože s přibývajícími měsíci stáří ztrácejí klíčivost. Pokud vám „affiniska“ padla do oka, stejně jako nám, až ji zahlédnete u někoho ve sbírce, poproste slušně o odnož či správně odlomený list a stanete se tak šťastným majitelem další čokoládové krásky v pořadí… R.


Summary:

Description and experiences with growing of  Echeveria affinis from Mexico.


Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (The plant with inflorescence)

2. Květenství (The inflorescence)

3. Květ (The flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Květenství

(L.R., 11. 12. 2020 17:58)

Chtěla bych se zeptat ohledně květenství této rostliny. Rostlina má květ i teď v prosinci. Mám květ odstřihnout nebo nechat být? Děkuji L.R.

Běžnější druh

(Jirka, 11. 5. 2013 21:36)

Tato echeverie patří v našich končinách k těm běžnějším. Začíná sezóna kaktusových výstav, kde se prodávají i sukulenty. Ne všude, ale občas se na některé tento druh prodává.

hezky

(andrea, 11. 5. 2013 21:02)

kde by sa dal sehnat?

E. affinis

(Miroslav Knap, 28. 4. 2013 9:55)

Tuto rostlinku pěstuji mnoho let. Rostlinka je to velice pěkná, snadno roste a ochotně kvete. Protože se velice dobře množí, tak mnoho mých známých ji má ode mne doma. Protože nezabírá mnoho místa, tak majitele nevystěhuje z bytu a po návratu z dovolené se nemusí obávat že najde uschlý pahýl.