Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dudleya albiflora

17. 4. 2016

Dudleya albiflora Rose (1903)

d.-albiflora-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Dudleya albiflora, Punta Norte, Cedros Island

2. Kvetoucí rostlina

..............................................................................

Semena této rostliny jsem před lety objednávala ze zámořské pěstírny bez znalosti, jak vlastně bude v dospělosti vypadat. Zaujala mě hlavně lokalita: Cedros Island v Mexiku, což je čtvrtý největší mexický ostrov, ležící u západního pobřeží poloostrova (a také mexického státu) Baja California. Přesné umístění sběru semen bylo Punta Norte, což je oblast na samém severu ostrova (a také menší hornické městečko, čítající asi 25 budov a ležící přes 3km JV od severního okraje ostrova). Do těchto končin asi mnoho nadšenců nezavítá a o (ne)možnostech sběru semen rostlin ani nemluvím. Druh by měl dále růst na dalších mexických ostrovech Natividad a Espiritu Santo a v centrální a severní části poloostrova Baja California.

Semena opatrně klíčila, do květuschopné dospělosti to dotáhla jen jedna z rostlin a k mému milému překvapení to není jedna z obřích rostlin rodu Dudleya, nýbrž docela pohledná miniatura. Růžice s úzkými špičatými listy (je jich cca 30) má v průměru asi 6-7 cm. Rostlinu máme celý rok na slunečném místě, listy mají proto ojíněný povrch (na přistíněném místě ojínění ztrácí a jsou jen jasně zelené). Časem se mohou objevit odnože a rostlina vytvoří početnou skupinku.

Duben je doba, kdy D. albiflora začíná kvést. Olistěná květní lodyha má asi 20 cm délky (encyklopedie uvádí 4- 45 cm), na konci nese v našem případě asi 20 květů žlutobílé barvy. Květy se otevírají postupně, nyní jsou otevřené asi 4. Pochopitelně se pokusím o samosprášení, zda se vydaří, je ve hvězdách.

Pokud budete chtít více informací o pěstování, ode mě je nedostanete, jednoduše v létě občas zalévám, v zimě skoro vůbec (dalo by se říct, že jen omylem) i za cenu seschnutí nejstarších listů. Všechny rostliny rodu Dudleya máme ve skleníku s africkými a mexickými rostlinami, kde se teploty pohybují v rozmezí 6 – 20° C, i když možná riskujeme, že zrovna teplomilnějším dudleyím bude občas trochu zima. Asi by se neměla potkat voda s déletrvající inverzní zimou. Obsáhlejší povídání o tomto druhu si zvědaví členové SPS mohou najít v loňském Speciálu, kde se Tomáš Bíma podrobně rozepsal o mnoha druzích rodu Dudleya, včetně dnešního Dudleya albiflora. R.

Fotografie 2:

1. + 2. Květenství a květy

d.-albiflora-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář