Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia tenuiradiata

25. 5. 2013

 

Dorstenia tenuiradiata Mildbraed (1934)

d.-tenuiradiata-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Dorstenia tenuiradiata

2. Terčovité květenství s okrajovými paprsky

...........................................................................................

Jako loukotě od žebřiňáku, asi tak vám mohou připadat terčovitá květenství D. tenuiradiata. Jednotlivé loukotě mají sice nestejnou délku, ale celé dohromady to může stará dřevěná kola připomínat. Mohu se trochu pochlubit, že jsem na vlastní oči viděla kvést naprostou většinu druhů dorstenií, pěstovaných v sukulentních sbírkách a právě Dorstenia tenuiradiata má vzhledem k velikosti vnitřního terče (průměr do 1cm) nejdelší okrajové paprsky a s paprsky souvisí i její latinské jméno: tenuiradiata znamená úzce paprsčitá. Jinak ničím dalším nikterak neohromí, ze všeho nejvíc svým vzhledem totiž připomíná obyčejnou D. hildebrandtii .

D. tenuiradiata pochází (jak jinak) z východní Afriky (přesně z JV Tanzánie), kde roste na vlhčích místech ukrytá v křovinách nebo někde mezi skalami ve vyšších polohách od 700 do 1600 m. n. m.. U nás ve sbírce je zašoupnutá co nejvíc pod policemi, takže sluneční paprsky se k ní dostanou jen ráno či večer. Dostává také o něco více vody než ostatní příbuzné, nemá totiž žádnou viditelnou zásobárnu na horší časy.

Rostlina je to docela statná, stonky dovedou dorůst až do 1 m, takže některé se mohou časem prohýbat do stran. Samotný sukulentní stonek má asi 1 cm v průměru, nesukulentní eliptické listy bývají v horní části jednotlivých větví.

Pokud by se vám z přiložených fotografií zdálo (po právu), že naše D. tenuiradiata není právě nějaká extra krasavice, je to hlavně tím, že se jedná o stonkový řízek, který jsme před lety dostali od jednoho šikovného českobudějovického sukulentáře (hlavně aloáře). Řízek jsem dlouho trápila v pemze v malém květináčku, až loni jsem rostlině dopřála více prostoru v normálním sázecím substrátu (pemza – písek – kompostovka). Pemza byla zpočátku dobrá na to, aby řízek ve sterilním prostředí vytvořil nový kořenový systém, který už by později neměl problémy se substrátem s hlinitými příměsemi. Na zimu jsme rostlinu spolu s dalšími východoafričany stáhli do bytu na okenní police, kde i v zimě dostávala tu a tam trochu vody. A teď koncem jara nastal obvyklý scénář – když jsem na rostlině objevila květenství, přinutilo mě to kouknout se do encyklopedie na nějaké informace.

Tuším, že tímto sukulentem mnoho lidí neohromím, ale D. tenuiradiata berte jako další střípek do naší skládačky rodu jménem Dorstenia. R.

Fotografie 2:

1. Jiný pohled na řízek D. tenuiradiata

2. Květenství

d.-tenuiradiata-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář