Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia sp. ES2302 aneb záhadná neznámá

21. 6. 2011

Dorstenia sp. ES2302 aneb záhadná neznámá

dorstenia-sp.-1s.jpg

   

Fotografie 1:

1.+ 3. Dorstenia sp. ES2302 - listy (leaves)

2. Dorstenia sp. ES2302 - rhizomy (rhizomes)

..............................................................................

 

Vzpomínám si dobře, jak jsem si tuto zvláštní dorstenii kupovala u Petra Pavelky. Nikdo mi k tomuto druhu neměl co říci, jediným údajem bylo sběrové číslo Ernsta Speckse. Rostlina je to tak nějak svá: pod zemí tlusté rhizomy, ze kterých po přísunu vody vyrazí khaki zelené listy s dlouhými řapíky. Během vegetace vyžaduje (jako spousta dalších dorstenií) docela dost vody, okamžitě na jejím vzhledu poznáte, když má vody málo. Zkrátka, na některé sukulenty ve sbírce můžete se zálivkou zapomenout a na jejich vzhledu to ani nepoznáte, tato dorstenie ale okamžitě svěsí listy.

Celou dobu, co ji mám, se tu a tam pídím po jejím jménu, zatím však bez výsledku. Když jsem ji vloni viděla nakvetlou u jednoho českobudějovického sukulentáře, padlo jméno D. socotrana, ale asi jde o omyl. Popis D. socotrana je hodně odlišný: hlízka asi 1 cm v průměru, malinké květenství s více paprsky . Jak sami vidíte, moc to neodpovídá. Mimochodem, úzké terčovité květenství na jeho  rostlině mohlo mít skoro 10 cm na výšku (bez radiálních paprsků, které délce ještě přidaly), což je nejvíc ze všech dorstenií, co znám.

Předloni jsem naše 2 rostliny přesazovala, za což se mi odvděčily až letos a jedna z nich v tuto dobu kvete. Květenství sice není tak velkolepé, jako to jihočeské, ale pořád to stačí na to, aby bylo nepřehlédnutelné.

Asi trochu tušíte, že už ze mě víc  "nevymáčknete", přidám tedy jen postřeh, že se rostlina dá snadno množit rhizomovými řízky, v zimě zůstává zatažená ve skleníku (ovšem v blízkosti radiátoru). Kdyby vám náhodou připomínala nějakou pojmenovanou rostlinu, kterou jste někde viděli, či ji dokonce máte doma, určitě se mi ozvěte, já už hledání jména tak trochu vzdala.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of unknown Dorstenia sp. ES2302.

Fotografie 2:

1. Dorstenia sp. ES2302 - květenství (inflorescence)

2. Dorstenia sp. ES2302

dorstenia-sp.-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář