Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorstenia barnimiana

26. 12. 2008

Dorstenia barnimiana Schweinfurth (1862)

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. + 2. + 4. + 5. Dorstenia barnimiana

2. Květenství (Inflorescence)

.............................................................

Článeček o tomto druhu jsem hodně dlouho odkládala,přestože mi už dva roky po sobě vytrvale kvetl. Možná z lenosti, možná i trochu z pověrčivosti. Vždy, když jsem začala přemýšlet o tom, že bych se pokusila něco literárně kloudného "spáchat", o základní D.barnimiana v.barnimiana jsem přišla. Ta poslední, čtvrtá, zatím už skoro rok "drží", snad to tedy zase nezakřiknu, když o tom, jak o této rostlině napsat, začnu zase přemýšlet. Už by mi těch vzácných rostlinek bylo docela líto...

D. barnimiana (někdy také chybně D.bornimiana) patří mezi hlíznaté druhy dorstenií s velice kraťoučkým stonkem (asi do 2cm). Polokulovitá až kuželovitá hlíza do průměru 4cm roste v většinou skrytá pod zemí, její povrch je světlehnědý, zvrásnělý a občas vytváří ztloustlé podzemní oddenky. Listy jsou sezónní, vyrůstají v růžici z temene hlízy. O tvaru se  zmíním až u jednotlivých variet, protože právě tvar a způsob růstu listů je jedním ze znaků, důležitých pro určení. Terčovité květenství se objevuje na začátku srážkového období, nové listy následují těsně v závěsu. Tvar květenství je pro tento druh naprosto jedinečný, terč je na výšku hodně protáhlý a lemuje ho několik bílohnědých, nestejně dlouhých výrůstků - paprsků.

Nebojte se, variety jsou jen dvě: základní barnimiana a tropaelifolia. D.barnimiana v.barnimiana roste od Kamerunu až po Somálsko, dále v Jemenu, na jihu zasahuje až do Konga, Zaire a Tanzánie. Listové čepele různých tvarů (okrouhlé, oválné, srdčité, třílaločné, trojčetné - třídílné, dlanité) jsou srostlé s tenčím řapíkem na spodním okraji, květní stvol je také tenčí a květenství bývá hustější, než u další variety. D.barnimiana v.tropaelifolia (název variety je podle podobného tvaru listů, jako u rodu Tropaeolum - lichořeřišnice) roste opět od Kamerunu po Somálsko a na jih zasahuje až do Ugandy a Keni. Pokud znáte lichořeřišnici, asi tušíte, jaký bude tvar listů - štítovitý, tedy v tomto případě je okrouhlá čepel listu spojená s tlustějším řapíkem zhruba uprostřed spodní strany. I květní stvol je tlustější a samotné květenství ne tak husté, jako u v.barnimiana.

Obě variety rostou v docela slušných nadmořských výškách od 1000 do 2300m.n.m. na lesnatých či travnatých loukách často na mělkých půdách, splavených ze svahů skal.Hlavně základní varieta barnimiana je velmi variabilní, což mohu potvrdit, protože jsem se za svou relativně krátkou sukulentářskou praxi (asi 12 let) setkala se spoustou forem listů v nejrůznějších sbírkách a vždy to byla D.barnimiana (doufám, že už  nevznikly další variety, čemuž bych se kvůli té rozmanitosti nedivila). Obě variety si nejvíc lebedí v mírném přistínění, my je třeba máme v zákrytu ostatních druhů dorstenií. Se substrátem bych moc neexperimentovala, volila bych hodně pemzový, ne- li úplně čistou pemzu. O zálivku si rostlina řekne právě nasazením na květ, o sprášení se můžete pokusit, vyrostou li na rostlině květenství dvě, nejjistější jsou však dvě geneticky odlišné rostliny. Semena je třeba včas zachytit ihned po vystřelení, výsevy bych provedla do sterilního materiálu.

To je vše a já se hned zítra poběžím podívat dolů do skleníku, zda je ta hlízička D.barnimiana, která na začátku týdne naznačovala, že snad nakvete, ještě pořád pevná a zdravá...   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Dorstenia barnimiana from East Africa.

Fotografie 2:

1. Hlíza (Tuber)

2. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

3. List (Leaf)

4. Květenství (Inflorescence)

5. Rostlina v cizí sbírce (Plant from other collection)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář