Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dioscorea elephantipes

27. 1. 2008

          Dioscorea elephantipes (L´Heritier) Engler

Obrazek

 

Sloní noha, želví rostlina či hotentotskýObrazek chléb, to jsou všechno jména, která dostala Dioscorea elephantipes od domorodců ve své domovině – Východním Kapsku – provincii Jihoafrické republiky. Všechna jména rostlina dostala díky tomu, že její podzemní kaudex připomínal jak nohu slona, tak želví krunýř a o bochníku chleba už asi ani nemusím mluvit. Už bývalá latinská jména upozorňovala na tuto podobu – např. Testudinaria elephantipes znamená přibližně želví rostlina - Obrazek sloní noha. Podoba je zaviněná rozpadem korkového povrchu starších hlíz na několikaúhelníky ( se 4 – 7 stranami) a právě touhle dekorací si pravděpodobně D.elephantipes vysloužila čestné a časté zastoupení v řadě sukulentních sbírek. Její kaudex už se nezasypává do substrátu, ale naopak se hrdě vystavuje nad jeho povrch, aby se každý mohl pokochat jeho strukturou.

Než se ještě více „rozvášním“ popisováním Obrazekpředností tohoto dnes už klasického kaudexu, mohla bych z encyklopedie E.Eggliho vybrat několik obecných informací o celém rodu, který dostal název podle řeckého vědce a přírodovědce  Pedamose Dioscoridese. Do rodu rostlin, rostoucích hlavně v tropických krajích, patří asi 600 druhů většinou s hlízami, ztloustlými kořeny a Obrazekkaudexy. Hlíza mnoha druhů je jedlá, takže zhruba desetina všech je zemědělsky využívaná. Velký rod se pomocně rozděluje na dvě skupiny: Testudinaria se semeny s nepravidelně narostlou blankou okolo vlastního semena a Dioscorea se semeny dokola okřídlenými.

Vrátím se ke konkrétní D.elephantipes. Její zajímavý kaudex se zkorkovatělým povrchem může dorůst úctyhodných Obrazekrozměrů pneumatiky nákladního automobilu, což můžeme potvrdit, protože se  nedávno o něco menší obrkaudexy objevily v prodeji jedné známé pražské pěstírny. Jeden z oněch kaudexů jsme na vlastní oči viděli ve výsadbě tropického skleníku v Teplicích. Já jsem s D.elephantipes začínala před mnoha lety poněkud skromněji, z katalogu jsme si objednala rostlinu, která měla asi tři centimetry v průměru s krédem „kdo si počká, ten se Obrazekdočká“. Pár let mi rostlina vydržela, až jsem ji jednu sezónu nedopatřením „uvařila“ za sklem balkónových dveří. Teprve až předloni v září jsem neodolala nabídce jednoho našeho klubového kolegy a zakoupila jsem od něj levně dospělou rostlinu se sice napůl dutým, ale už docela slušným deseticentimetrovým kaudexem. 

D.elephantipes je rostlina se zimním růstem, v létě je třeba kaudex držet nasucho někde na světle, tedy spíš ve stínu pod hlavním parapetem. Koncem léta či začátkem podzimuObrazek si rostlina sama řekne, že chce zálivku narašením nového nadzemního výhonu. Ten je přirozeně ovíjivý a hledá si u okolních rostlin či předmětů vhodnou oporu. Až teprve po nějaké době jeho báze mírně zdřevnatí. Starší rostliny mohou mít takových výhonů i vícero, moje D.elephantipes má zatím jen jeden. Na stonku se neobjeví jen oválné světlezelené lesklé listy, ale brzy i několik bočních větví, takže zelená nadzemní hmota začně dost mohutnět. ObrazekZ toho vyplývají i nároky na množství zálivky, které musí být v růstové sezóně dostatečně. Koncem jara by rostlina měla přecházet do vegetačního klidu, aby si přes nejteplejší dny dostatečně odpočinula a vyzrála. Má a o něco menší Jirkova D.elephantipes zatím nekvetly, ale květy jsem viděla v jiné sbírce, jsou nenápadné, zelenožluté a mě osobně ničím nezaujaly. Velmi zajímavý je naopak fakt, že kaudex této rostliny může být údajně použitý v krajním případě jako záchranné jídlo, ale to bych rozhodně u těchto krásných kaudexních rostlin nezkoušela, na to se mi moc líbí J.   R.

Fotografie:

1. Dioscorea elephantipesObrazek

2. Kaudex

3. Povrch kaudexu

4. Nový stonek

5. Rostlina na začátku sezóny

6. Růstový vrchol

7. Listy

8. Ovíjivý stonek

9. Jirkova D.elephantipes

10. Kaudex

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Moja skúsenosť

( František Halama, 9. 6. 2010 16:31)

Dioskoree som vysieval pred cca5 rokmi v počte okolo 60 semien. Pretože semená vyzerali ako semená smreka a viem, že najlešie klíčia smrekové semená ktoré sa zapichnú do substrátu a krídelko trčí nad povrch, urobilsom to isté aj s dioskoreami. Na jar na parapete s teplotami okolo 18 - 20 stupňov celzia vyklíčili asi za 3-4 týždne na cca 80 %. Niečo doklíčilo ešte na jeseň. Vegetovali zhruba do polovice leta. potom uschli a prebrali sa na jeseň v septembri, keď teploty klesli pod 20. Moja skúsenosťje taká, že elefantipesky potrebujú teploty okolo 18 stupňov a polievať tak normálne - žiadna bažina, ale ani púšť. Dobre im robí nočný chlad, v skleníku bolo pár krát len +4 a vegetovali jedna radosť. KeĎ stúpli teploty nad 22, zožltli listy a rastliny sa uložili na odpočinok. Cez leto sú hocikde, kde nepáli slnko a je tam chládok a na jese) keď ustúpia horúčavy vystrčia fialový fúzik a viem, že treba natiahnuť nite a začať polievať. Do dnes mám 12 rastlín, ale padli mi len 3 ostatné som vybártroval, alebo rozdal.

Přesazování

(Jirka, 16. 10. 2009 11:58)

Nejsem zrovna nejkovanější, Radka je také opatrnější s raděním, ale pokusím se. U těchto tzv. "tvrdých kaudexů" s dlouhou pauzou klidu dochází k dokonalému uschnutí jak nadzemních zelených částí, tak i většiny kořenové části. Proto bych volil instinktivně jako nejvhodnější období konec dormance, před začátkem rašení a znovuobnovy jak funkčních kořenů, tak i nadzemní zelené části. Vyndat. očistit zespodu všechno suché a odumřelé, nechat ještě pár dní nasucho a pak začít probouzet. Děkujeme za pochvalu za ročenku a případně se těšíme na sukulento-skalničkový příspěvek pro SPS.J.

přesazování

(Mirek z Tišnova, 15. 10. 2009 9:34)

Dobrý den,
mám jen stručný dotaz. Při rozsáhlejším by asi vyšlo najevo, jak hluboko v poli sukulentářských začátečníků zatím trčím.
Tak tedy, kdy je nejvhodnější "sloní nohu" přesazovat? V době hlbokého vegatičního klidu nebo naopak ve vegetaci?
Děkuji za pochopení, těším se na odpověď a srdečně zdravím pana Jiřího (ročenka už dorazila - díky).

Dioscorea elephantipes

(Igor Moravčík, 31. 7. 2009 13:57)

Na Pražskom "Jarnom sympoziu" (28.3.2009) som neodolal a k môjmu 3-ročnému semenáčku som zakúpil kaudex cca 12 cm. Až keď sa prebrala "moja" nová Dioscorea zo spánku zisťujem, že má oveľa väčšie listy, až mám pochybnosti, či je to tiež druh D. elephantipes. Najprv som si hovoril, že mladý semenáčik môže mať iné listy, ale na Vašich fotkách aj staršie exempláre majú rovnaké listy. Vie sa mi k tomu niekto vyjadriť?

...

(Romča, 27. 1. 2008 18:39)

Brno zdraví Lhotu a děkuje za článek o rostlině, kterou máme v plánu si pořídit-čím dřív,tím líp, takže každá rada a zkušenost se nám hodí...Nevíte jak je to u nich s výsevem? Mějte se krásně a zdravíme i Jirku, Romča a Pája