Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delosperma harazianum

3. 2. 2008

Delosperma harazianum (Deflers) Poppendieck & Ihlenfeld

Obrazek

 

ObrazekPřišel čas po dlouhé době zase sáhnout mezi delospermy, zvlášť když vidím, jak často si čtete článek o zatím jediné delospermě na ZL – D.echinatum. Ta je navíc docela netypickou delospermou, a tak je pravá chvíle ukázat další kousek z naší sbírky. K naší D.harazianum mám něco jako mateřský vztah, protože jsem ji kdysi sama sela ze semínek.

Rozhodnutí je jedna věc, vlastní popis věc druhá. V této chvíli pro měObrazek nastal nelehký úkol najít v dostupné literatuře či na netu nějaké upotřebitelné informace. Zprvu se totiž ukázalo, že toho nikde moc není, ale stačilo pečlivě probrat nabídku vyhledávačů a nakonec se přeci jen něco našlo.

D.harazianum pochází z jižní části Jemenu. Listy jsou masité, šedozelené, čárkovité, zašpičatělé a jejich povrch je drobně papilózní. Růžice listů zůstává přízemní, až v okamžiku květu se objeví nevysoká stopka a mezi Obrazeklisty se objeví střapaté květy světlefialové barvy s přechodem do bílé směrem ke středu, jejich průměr je asi 1,5cm. Nad tím vším koukají žluté prašníky. To vše by z ní asi nějak výjimečnou rostlinu nedělalo, ale v okamžiku, kdy se jí podíváme „pod sukni“, zjistíme, že pod růžicí je ukrytý krátký, tlustý, dřevnatý kořen, který z D.harazianum dělá vhodný rostlinný kousek pro obdivovatele a tvůrce sukulentních bonsají. Přiznám se, žeObrazek mně se podobné kytky líbí i bez povysazování, prostě je beru jako pěkný sukulentní druh, který až budu chtít, mohu nakonec i naaranžovat do nějaké vhodné misky, aby vše dohromady nakonec ulahodilo oku bonsajových „fajnšmekrů“. Cítím ale, že rostlině je nejlíp tak, jak roste teď a odhalením kořene jí trošku ztížím podmínky k životu. Ale je to stejně začarovaný kruh, jako třeba s koňmi a nebezpečnými dostihy: bez možnosti na nich jezdit by asi nikdo koně nechoval a záměrně nemnožil. Často se ale nemohu zbavit botanického pohledu na sukulentní rostlinu a trochu podceňuji její estetické „využití“. Pak však přijde okamžik, kdy uvidím nějakou pracně vytvořenou Obrazeksukulentní bonsaj, naprosto mě to dostane a musím jen obdivovat šikovné ruce, které si s podobným výtvorem daly tolik práce.

Ale už bych asi měla skončit podobné rozpolcené úvahy a raději se vrátím k naší D.harazianum. Pěstování je velice snadné, v létě více zálivky, aby jí příliš neodsychaly listy, v zimě podle podmínek jen udržovací zálivku někde na světle. Nezapomeňte na propustný substrát a dobrou drenáž na dně nádoby, aby kořen nezahníval v přemokřelém substrátu.

D.harazianum vděčně kvete a je samosprašná, takže si můžete „vyrobit“ dostatek semen a na semenáčcích si třeba vyzkoušet lecjaké bonsajistické triky.

Ještě bych zapomněla na jeden poznatek. D.harazianum najdete spolu s dalšími delospermami velmi často na stránkách o rostlinách s přírodními halucinogeními látkami. Mohu vám slíbit, že naší D.harazianum si cením natolik, že jí nikdy nepoužijiObrazek tak, abych si tyto účinky ověřila na vlastní kůži J.    R.

Fotografie:

1. Delosperma harazianum s pootevřenými květy

2. Rostlina bez květů

3. Detail listu

4. Plně otevřené květy

5. Zaschlý semeník

6. Kořen rostliny

7. Výsev

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

D. harazianum

(Chaloupkazahradnik, 5. 12. 2010 12:12)

Dobrý den.

Tato Delosperma má poměrně nízkou toleranci vůči mrazu. Ze svojich zkušeností mohu potvrdit, že vydrží na sucho kolem -5 Ć. Takže do skalky ano,ale na podzim vyjmout a umístit na světlé, chladné místo a minimalizovat zálivku.
Mrazuvzdorných Delosperem je však moře. Stačí si vybrat a správně zasadit.
Hodně zdaru.

D.harazianum

(Dušan Galovič, 13. 3. 2009 21:24)

Dobrý večer,môžete mi prosím Vás povedať,či uvedená Delosperma harazianum neznesie mráz,myslím tým či prežije a či je vhodná do skalky.