Jdi na obsah Jdi na menu
 


Delosperma floribundum

10. 9. 2012

 

Delosperma floribundum L.Bolus

delosperma-floribundum-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Delosperma floribundum

2. Suchá otevřená tobolka

3. Nerozpikýrované semenáčky

...........................................................

Tentokrát byla fronta adeptů na článek obzvláště dlouhá. Inu konec léta – každá kytka dohání co se dá, navíc je super počasí, které svědčí všem sukulentům ve skleníku, venku pod stříškami i těm úplně „navolno“. Ale tak nějak to bylo zamotané – ceropegie (a další asklépky) jsme si na chvíli zakázali, cibuloviny (byť sebekrásnější) nikoho moc nebaví, o aloích už píšou (a dobře) jiní, o vitáckách máme speciál, krasulky teď zrovna chvíli mají pauzu a tak pořád dál…a dál…až z toho „pro dnes“ vylezla navečer obyčejná delosperma.

Delosperma floribundum (neboli květnatá) je i v našich krajích poměrně častá a frekventovaná položka v nabídkách zahradníků i sukulentářů-obchodníků a je proto i často pěstovaná. Má velký ozdobný potenciál díky svým velkým květům a jejich velkému počtu. Je to klasická polštářová silně odnožující delosperma s nemalou mrazuodolností. Přesto se ale vyplatí vedle nikdy nekončících experimentů se zimováním na skalkách mít někde v bezpečí pár rostlin jako rezervu pro případné znovuobnovení populace po špatné zimě.

V přírodě se má tato delosperma vyskytovat v provincii Free State v Jihoafrické republice na pláních v okolí města Kroonstad. Tam roste ve velkých koloniích na písčitém podloží, kteréžto lokality umí v době svého kvetení proměnit v růžovofialové pláně. Keříčky v hustém zápoji jsou kolem 10cm vysoké a květy dosahují průměru až 3cm s bílým středem a fialovými vnějšími lístky. Shodou náhod a okolností nám přesně v tomto čase kvete (kromě dalších) i Trichodiadema rogersii a docela mi vyrazila dech naprostá podobnost jejích květů s květy D. floribundum. Dovolte mi parafrázi -když dva dělají totéž, může to být (někdy) nakonec totéž. Prostě delošky a trichošky svoje blízké příbuzenství v tomto případě nijak nezapírají.

Ještě k té mrazuvzdornosti – zrovna po té poslední zimě nám mnoho žijících rostlin D. floribundum nezůstalo, ale nebylo to vymrznutím, ale spíš (hloupým) přesušením. Jinak při správném režimu přípravy na mrazy je dobré nechat všechny nadzemní části postupně odeschnout, ovšem s tím, že musí zůstat aktivní čekající pupeny blízko povrchu substrátu. Ty ale nesmí uschnout, proto je vhodné, pokud je to v bezmrazých dnech možné, nějakou minimální udržovací zálivku dodat. Totéž platí i pro rostliny umístěné v bezmrazém prostředí, i ty dokážou po několika měsících bez kapky vody uschnout na neprobuditelný troud. Velkým požehnáním ale naštěstí je snadná tvorba semen a tak opakované výsevy nakonec zajistí kýžené zachování tohoto druhu i po neúspěšných zimách. J.

Fotografie 2:

1. Kvcět Delosperma floribundum

2. Květ Trichodiadema rogersii

delosperma-floribundum-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář