Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyphostemma simulans

26. 5. 2007

                   Cyphostemma simulans  Wild & Drummond

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Cyphostemma simulans

2. Pachykaul (Pachycaul)

3. Chlupatý list (Hairy leaf)

...............................................

Přesto, že nejsem jednostranný kaudexomil, zachvěje se někdy moje sukulentní srdce při pohledu na ztepilý habitus zvláště povedeného sukulentu. A pokud se mi nějaký takový krasavec dostane do sbírky, dlouho to netrvá a začne dostávat bratříčky stejného rodu. To je i případ rodu Cyphostemma, kde po „klasických“ druzích juttae a bainesii, které díky početné nabídce pronikají do většiny sbírek, začaly u mě přibývat i cyfostemy další.

Dnes bych chtěl napsat pár řádek o vzhledné kytce z tohoto rodu, která je méně běžná, zásluhou výsevu jednoho východočeského pěstitele však sehnatelná. Jde o Cyphostemma simulans z Jihoafrické republiky, dle internetu rostoucí v oblasti Swazilandu, kde ji místní domorodci dokonce využívají jako zeleninu k jídlu.

Moje rostlina je semenáč, pravděpodobně 6-iletý. Přestože mu nedopřávám ani  hnojivo ani velký květináč, dokázala si vytvořit základ pachykaulu kolem 5cm v průměru. Na stonku i větvích je zřetelné „článkování“ – internodia 1-3cm dlouhá. Kytka se přirozeně větví, čemuž je vhodné napomoci řezáním. To je možné provádět po celou dobu vegetace, kytky spolehlivě pod místem řezu obráží. Naprosto báječná vlastnost řízků je, že poměrně rychle začnou vytvářet svůj nový ztloustlý pachykaul a zdá se , že několikaletí řízkovanci budou k nerozeznání od semenáčů.

Kromě vlastní robustní „kostry“ kytky s tmavě hnědou pokožkou jsou ozdobou této cyfostemy tmavé listy s lesklou horní stranou, chlupatou jen v mládí a trvale lehce chlupatou spodní stranou. Nejčastější počet listenů na řapíku je 5, řapík je také mírně ochlupený.  Okraje listů jsou vykrajované do špiček , u starších listů se vytváří na spodní straně kuličky nějakých výpotků. Zatím jsem nepozoroval žádné úponky sloužící k přichytávání na ostatní vegetaci, které některé jiné cyfostemy mají jako památku po příbuzných cisusech a ostatních kamarádech z čeledi Vitaceae.

Pěstování kytky je velmi bezproblémové, snese i extrémní stanoviště, nárazovou zálivku, netrpí nějakými škůdci, v zimě spořádaně odpočívá v bezlistém stavu a na jaře spolehlivě obráží. Pokud na ni někde narazíte, vřele ji doporučuji k nákupnímu hříchu.           J.

Summary:

Desription and experiences of  pachycaul plant Cyphostemma simulans from family Vitaceae.

Fotografie 2:

1. C.simulans

2. Mladý list (Young leaf)

3. Stonkový řízek (Cutting)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Cyphostemma simulans s úponkami

(Igor Moravík, 18. 10. 2010 8:49)

Moje semenáče (zdroj semien Juhoafrická rep. -www.kpr.sk) tvoria úponky a sú hrubšie, než u C.laza.

díky za reakci

(jirka, 27. 5. 2007 11:33)

Ono cyfostemy obecně jsou ve své domovině dost mohutné a vzrůstné rostliny, z čehož lze odvodit že je lze v době růstu i hodně zalévat.Pokud je tedy vaším cílem velká kytka, určitě ji lze ve velkém květináči intenzivnější zálivkou a hnojením rychle hnát do velikosti.Samozřejmě něco jiného je malá kytka nebo řízek, tam je častější zálivka vhodná,ale u větších kytek bych dělal větší pauzy. Ona si ta kytka umí o vodu i říct pokleslým napětím v listech.

pochvala

(breptonik, 27. 5. 2007 8:22)

mov hezka rostlinka, i prez to ze je sukulentni , dopravate ji vice vlhka?