Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cyphostemma lanigerum

22. 9. 2007

Cyphostemma lanigerum Descoings


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Mladý list (Young leaf)

2. Pachykaul (Thick stem)

3. Cyphostemma lanigerum

...............................................


Abych zase trochu zatočil osudím s loterií kytek pro ZL a nepřihříval si jen svou cibulovou polévku (i když tu já nejradši, ale aby se čtenářům nepřejedla), sáhnu pro“ změnu“ do svých milovaných cyfostem. Oblibuji je spolu s cisusy, a koneckonců nemám nic ani proti kulturní révě vinné ze stejné čeledi.

Tato méně obvyklá kytka pochází z dob mých dávných nákupů na brněnské výstavě K+S, konkrétně z roku 2002. Zakoupil jsem ji jako malý semenáč lákavého Cissus lanigera, což jak jsem později zjistil je synonymum pro kytku z názvu článku. Tenkrát nebylo po jeho budoucím kaudexu ani vidu ani slechu, byla to cisusovitá bylina jak vyšitá ale navíc CHLUPATÁ! Na to jsem taky trochu vyšinutý…..

Zařadil jsem ji mezi ostatní popínavky a upřímně - nějak zvlášť jsem si jí nevšímal. V létě rostla a zkoušela se pnout po svém okolí, na podzim zatáhla a šla do chladu. Některý rok zaschla méně, některý více, vždy však na jaře spolehlivě obrážela. Škoda byla, že se zatím nijak nevětvila (taky ji neřežu a nechávám to na přírodě), ale jednou na jaře jsem si všiml, že ten cisus zaschl nějak hlouběji, až na 5-6cm špalík. A to jsem si říkal – je zle, zase to jedna hajsavá chudinka se mnou nevydržela. Avšak ovšem nikoliv. Naposledy jsem zkusmo zalil, špalík se napil, nějak ztloustl a opět jako každý rok spolehlivě obrazil. A kaudex byl na světě. Hned jsem přesazoval do většího, důstojnějšího květináče, za což mi teď už cyfostema poděkovala bujnějším růstem a větším objemem zelené hmoty. A poprvé se objevily i květy, klasická révovité droboť ve žluté barvě s náznaky červenavé, celé květenství je také chlupaté neboli „vlnaté“, jak už latinské jméno napovídá.

Od té doby patří moje Cyphostemma lanigerum plnohodnotně k ostatním pohledným zástupcům rodu v mé sbírce a pomalu si dál tloustne. Na závěr pár poznatků z pěstování: tím, že pocházi se samotného jihu Afriky (JAR, Namibie, Zimbabwe), není nijak choulostivá na chladnější pěstování (zimování), líbí se jí na plném slunci a nyní i v průvanu našeho tunelu. Substrát zcela klasický, bez pemzy, s dostatkem písku.

Jak už je mým zvykem – něco na konec: Opět i tuto rostlinu uměli černouškové využívat při své domorodé medicíně a teprve novodobá věda opatrně zkoumá, co by z toho mohlo být i pro moderní farmacii .. J.


Summary:

Description and experiences with growing of south-african Cyphostemma lanigerum from family Vitaceae.


Fotografie 2:

1. Květenství (Inflorescence)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Pavouk (Spider)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poděkování

(Radka, 24. 9. 2007 21:02)

Díky za kladné ohlasy, je fajn, že nás všichni čtete.Jak vidím, Jirkovi se daří šířit nadšení pro cyfostemy. Kdyby je nepěstoval on, asi bych si taky nějakou pořídila ;-). Přeju všem pravidelným i náhodným čtenářům pěkné dny. Radka

odozva

(siska41, 24. 9. 2007 20:52)

clanky,ktore nachadzam na vasej stranke,si poctivo vsetky precitam.Moje komentare zatial mozu byt len z pozicie zaciatocnika,aj ked sa mi podarilo urcit niektore rastlinky v nasej botanickej zahrade... :o)))...co sa tyka pestovania,tak len skusam a riadim sa citom,ale aj clankami,ktore najdem tu.Preto som si aj kupila v Brne svoju prvu cyphostemmu,je to juttae a mam z nej velikansku radost,je nadherna a tiez to bolo rozhodnutie na zaklade vasich clankov.Takze,som stastna,ze pisete,obaja,prinasate mi vela radosti a vela odpovedi na moje vnutorne otazky....dakujem...krasne pozdravy z Bratislavy...Katka

Poděkování

(Radka, 24. 9. 2007 9:17)

To si piště, že komentáře potěší, zvlášť Jirku :-).Je to pořád fajn pocit, takhle představovat kytky z naší sbírky a pokud bychom měli podobnými články pomoct jedinému člověku, který si podobné kytky pořídil či pořídí (a trošku si s nimi neví rady), bylo by to úplně super. Ale však už ten pocit asi taky znáte :-).

Pěkný

(Pepa, 23. 9. 2007 23:27)

kousek...za pár let bude mít excelentní kaudex,už teď má slušně našlápnuto..:-)
Děkuji za článek,vždy si Vás rád přečtu!
P.S. Jen si tak říkám - kde jsou ty spousty pěstitelů těchto a podobných rostlin (myslím tím skleníkáře),nebo jen obyčejných nadšenců co se jim prostě jen líbí? Myslím,že nějaká odezva potěší každého...:-)