Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula tomentosa

16. 3. 2009

Crassula tomentosa Thunb.

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Crassula tomentosa

2. Květenství (Inflorescence)

3. Detail listů (Detail of leaves)

.............................................

Sameťáček. Tak by se dala zjednodušeně nazvat krasulka, kterou jsem dnes vybrala k představení. Když jsem ji před několika lety uviděla u jednoho středočeského pěstitele, tak dlouho jsem dělala psí oči, až jsem ji dostala. Do roka mi vykvetla, jako správná monokarpická rostlina přišla o původní růžici listů a vytvořila několik dalších. Dnes už jich má docela slušný počet a říká si o omlazení – rozlámání na prvočinitele… Tehdy jsem netušila, že už vlastně jednu C.tomentosa ve sbírce mám. Asi před 7 lety mi z Moravy došly v balíku nejrůznější lokalitní krasulky, se kterými jsem se z počátku trochu potýkala a není divu, protože okno v paneláku není pro růžicovité rostlinky úplně ideální prostor k pěstování. Rostlina začne brzy naklánět listy za světlem a původní kompaktnost se trochu vytrácí. Naopak velmi dobře krasulkám dělá suchý panelákový vzduch, voda, která se případně dostane na listy brzy uschne a netvoří se tak ošklivé rezaté skvrnky, kterých se většinou nevyvarujeme v uzavřených sklenících. Mezi došlými druhy byl i jeden se zvláštními holými listy, olemovanými sklovitými brvami. Dnes už vím, že je to varieta C.tomentosa. Název variety glabrifolia je zavádějící, listy jsou sice na povrchu hladké, ale když nepočítám sklovité chlupy na okrajích, i na povrchu listů bývá několik řídkých chlupů. Listové růžice jsou o něco menší, než u základní v.tomentosa a kytka se liší i omezeným výskytem – roste na severu oblasti Little Karoo.

Základní druh C.tomentosa má listy široce oboválné, vytvářející růžici, podle množství světla kompaktnější či rozvolněnější. Listy jsou porostlé kratšími či delšími chlupy. Moje forma C.tometosa má chloupky jemné a husté, takže dělá čest svému jménu: tomentosa – sametová.

Latovité květenství do 15cm výšky se objevuje v tuto dobu na vrcholech růžic, tvoří jej několik pater drobných, krémově bílých, trubkovitých květů, proložených palisty. C.tomentosa v.tomentosa nakvetla téměř přesně, jako její příbuzná C.tomentosa v.glabrifolia, kterou už dnes máme ze dvou lokalit. Dlužím vám ještě výskyt základní C.tometosa v přírodě – je to jih Namibie a oblast v provinciích Severní a Západní Kapsko.

Ještě mě zaujala jedna poznámka v Rowleyho monografii, věnované rodu Crassula. Některé formy C.tomentosa mohou vypadat jako podobný druh C.ciliata, která má také brvy na listech. C.ciliata je však mnohem zřídkavěji se vyskytující druh ve sbírkách, je krátkověká a vytváří rozvolněnější stonky.

Jsem ráda, že jsem si zase trošku uspořádala skupinku krasulek, kde se v těchto dnech ukazuje jedno květenství za druhým a květy čekají s otevřením jen na trochu teplejší dny. I to je přínos myšlenky o rostlinkách něco napsat, člověk pak nelituje práce, kterou si dá s dourčením některých bezejmenných kytek… R.

Summary:

Description and experiences with growing of Crassula tomentosa from Namibia and RSA.

Fotografie 2:

1. Crassula tomentosa v.glabrifolia

2. Detail listů (Detail of leaves)

3.. Rostlina s květenstvími (Plant with inflorescences)

4. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář