Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula tecta stále překvapující

19. 9. 2008

Crassula tecta Thunberg (1778) stále překvapující

 Obrazek

  

Fotografie 1:  Crassula tecta z pražské výstavy (C.tecta from the exhibition in Prague)

1. Listy (Leaves)

2. Detail listu (Detail of leaf)

3. Rostlina v květu (Flowering plant)

......................................................

Bylo nebylo, před několika lety jsme na jedné pražské výstavě zakoupili jednu zajímavou rostlinku. Na jmenovce měla napsáno Crassula tecta. V té době díky nepříznivým podmínkám pro pěstování zimních rostlin jsme ve sbírce mnoho rostlinek z rodu Crassula nevlastnili. Vše se od základů změnilo po půl roce úmorné dřiny s potěšitelným výsledkem – celoročně provozovatelným skleníkem pro tyhle obdivuhodné sukulentní poklady a nemyslím tím teď jen právě krasulky. C.tecta z výstavy ochotně nakvetla a zvláštními bambulkami z květů dělala parádu téměř celý podzim. Tehdy jsem si nebyla jistá, zda je název ze jmenovky u rostliny správný, a tak začal hlodat červíček pochybností. Vloni na jaře jsem tedy objednala tento druh od Petra Pavelky a těšila se, jak obě rostliny podrobím zkoumání a porovnávání. Listy obou rostlin byly podobné povrchem, ale už ne tvarem, první rostlina měla listy zašpičatělé, kdežto ta druhá zaoblené. Aby těch pochyb nebylo málo, dostali jsme letos koncem jara další lokalitní C.tecta a ta se oběma rostlinám už nepodobala vůbec, tedy alespoň na první pohled.

Vše se objasnilo až po nakouknutí do monografie Crassula. Autorem je G.D.Rowley a v knize uvedl řadu fotografií rostlin z kultury i z přírody. Stačilo naše rostliny porovnat s obrázky v knize a bylo jasné, že všechny tři rostlinky jsou opravdu jen jeden, zato ale  variabilní druh. Rostliny se prozradily i téměř shodným nastartováním nového květenství, svým tvarem typickým právě pro tento druh. Ale co když bychom si to všechno řekli pěkně popořádku?

Tahle zakrslá rostlinka s několika páry listů roste trsovitě v západokapské oblasti Little Karoo. Kořeny jsou rozptýlené, stonek se ztrácí pod tlustými listy. Ty jsou oválné až oválně kopinaté a na rostlině přetrvávají takřka celý její život. Ono jich totiž až zas tolik nepřiroste, rostlina jich většinou má 4 – 6 párů v jedné centrální růžici. Růžic může být později více, jak vidíte na rostlině z pražské výstavy. Nejzajímavější je pokožka listů, vystupují z ní bílé nebo až růžovozelenkavé hrbolečky, které vyniknou hlavně při pohledu zblízka. Hlavně u naší nejmladší C.tecta si příroda opravdu vyhrála, povrch listů je nádherný (proto jsme také vyžebrali jednu odnož).

Květenství, které se u všech rostlin objevuje právě v těchto týdnech, je chocholičnatá lata, tvořící, jak už jsem řekla, střapaté bambulky, buď jednotlivé, nebo i řídce rozvětvené. Na stopce je jeden pár palistů, další jsem objevila v místě větvení květenství. Trubkovité bílé až krémové květy mají několik málo milimetrů. Otevírají se postupně a podle toho, jak kytka dlouho nakvétá, pravděpodobně vydrží na rostlině ještě dlouhé týdny.

Zalévám tak nějak přiměřeně, v létě víc, protože substrát rychleji vysychá, v zimě podstatně méně, aby rostlina nechytila nějakou hnilobu. Podle tlouštky listů si myslím, že pokud byste váhali, zda rostlinu ještě zalít nebo ne, zvolte druhou možnost, rostlina je určitě zvyklá vydržet delší dobu bez vody bez větší újmy na zdraví. Alespoň tedy my jsme s žádnou ze tří forem rostlin nikdy neměli potíže a to já osobně vodou dost šetřím a když nemusím, tak nezalévám. Substrát určitě dobře propustný, v čisté humózní zemině by si tahle rostlinka, zvyklá na ledasco, určitě dlouho nelibovala. Ztratila by krásný kompaktní tvar a později určitě i kořeny. To samé platí o světle, rostlina potřebuje dostatek světla po celý rok, což jí ničím nezastíněné místo ve skleníku určitě zajišťuje.

Latinská předpona crassi- znamená silno- či tlusto-, z názvu Crassula tedy vychází český termín pro rostliny tohoto rodu – tlustice. Druhový název tecta je z latiny přeložitelný jako zakrytá, pokrytá, potažená. Tento přívlastek se může vztahovat buď k úplně pod listy schovanému stonku C.tecta, nebo k zvláštním bradavičkám, pokrývajícím listy. Vyberte si sami. Tolik k informacím, které nám předkládá Botanický slovník pro pěstitele kaktusů. Podle forem, které se u nás nashromáždily, si myslím, že se jen od tohoto druhu dá sestavit zajímavá kolekce rostlin. Chce to jen trochu námahy a hlavně trpělivost. A když vám všechny formy v pozdní léto kolektivně nakvetou, máte na pár měsíců o parádu postaráno.   R.

Fotografie 2:  Crassula tecta of Petr Pavelka

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Detail květu (Detail of flower)

3. Detail listu (Detail of leaf)

Obrazek

Summary:

Description and experiences with growing of Crassula tecta from Little Karoo in RSA.

Fotografie 3:  Crassula tecta, RSA, Little Karoo, Farm Sorgvliet

1. Crassula tecta

2. Detail listu (Detail of leaf)

3. Nové květenství (New inflorescence)

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář