Jdi na obsah Jdi na menu
 


Crassula perfoliata

1. 11. 2008

Crassula perfoliata Linné

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Květy C.perfoliata v.coccinea (Flowers of C.perfoliata var.coccinea)

2. Crassula perfoliata v.coccinea

3. Odnože u báze (Offsets)

............................................................................................................

Už podle jména autora popisu této rostliny pravděpodobně odhadnete, že druh C.perfoliata je známý už stovky let. Je tedy pochopitelné, že za takto dlouhou dobu se vyrojilo několik variet této rostliny, které se odlišují oblastí rozšíření, tvarem a velikostí listů a také barvou květů (když to hodně zestručním). To byl hlavní kámen úrazu, proč jsem se představení tohoto druhu nějakou dobu vyhýbala, přestože kvetla už v půlce letošního léta. Zkrátka jsem se snažila, abych vám mohla představit ještě některou z dalších variet pro srovnání s tou, kterou máme už víc než 2 roky ve sbírce.

Rostlinu jsme dostali jako řízek z lokalitní rostliny, a to hned ve dvou formách. Jedna měla listy hodně dlouhé a ta druhá kratší a širší. Řízky jsme zasadili a postavili mezi tehdy skromné stádečko našich krasulek. Bez problémů zakořenily a my jsme je nechali jejich osudu. Občas se stěhovaly z místa na místo, podle toho, o kolik zase povyrostly. Vždy stály vedle sebe, a tak rozdíl mezi oběma formami byl naprosto očividný. Začátkem letošního léta jsem si všimla, že se ve spleti vyšších krasulek něco děje. Právě u formy s dlouhými listy jsem objevila první pokroucené květenství. Květy ještě nebyly otevřené, proto jsem se snažila květenství vysvobodit z pod listů, aby mělo dostatek místa předvést se v plné kráse. Za pár týdnů se podařilo, začaly se otevírat první červené květy. Tím, že jich bylo hodně, vydržela tato ozdoba na rostlině docela dlouhou dobu. Právě květy mě však donutily, něco si o této u nás zatím bezejmenné rostlině najít. Nemusela jsem hledat dlouho a našla jsem název – Crassula perfoliata, což znamená tlustice s prorostlými listy. Trochu mě zdrželo hledání správné variety, ale tu už není zas až tak důležité znát.

C. perfoliata má tedy 4 variety: základní v.perfoliata roste ve Východním Kapsku v Jihoafrické republice jako vzpřímený, rozvětvený keř, vysoký kus přes jeden metr. Stonek se stářím dole dřevnatí, jinak je zelený a tuhý s přisedlými zelenými listy délky až 10cm. Lehce srpovité kopinaté listy mají u báze naznačené prohloubení, jejich okraje jsou hranaté směrem nahoru a tupé směrem dolů. Květenstvím je chocholičnatá lata, bílé květy sladce voní. Tato varieta bývá občas uváděná pod synonymy C.perfoliata v.albiflora či C.pallida.

Varieta heterotricha, občas uváděná pod synonymem Crassula heterotricha má oproti předchozí širší areál rozšíření, roste kromě Východního Kapska také v provincii Mpumalanga a i severněji na jihovýchodu afrického kontinentu. Našli byste ji na savanách, v křovinách nebo i v suchých říčních údolích mezi skalami (ne, že bych ji tam viděla na vlastní oči, ale tak se to píše v encyklopedii). Od základní variety se liší menším vzrůstem (do 40cm), jinak je vše jako u v.perfoliata: listy jsou kopinaté , na vrchní straně u báze prohloubené, květy jsou bílé.

C.perfoliata v.minor, jinak taky nesprávně C.falcata či C.perfoliata v.falcata roste v suchých říčních údolích Východního Kapska. Tato varieta se již více odlišuje od v.perfoliata celkovým drobnějším růstem, srpovitými modrošedými listy a variabilní barvou květů, od korálově červené, po růžovou nebo výjimečně i bílou. Právě v.minor má několik našich známých, přikládám tedy porovnávací foto rostliny ze sbírky Václava Procházky (s jeho dobrozdáním).

Naše poměrně velkolepá krasula je poslední varieta C.perfoliatav.coccinea, opět z Východního Kapska. Prozradila se právě červenou barvou květů a tím nám dala na vybranou mezi v.minor, která je však naprosto typická a v.coccinea, což znamená šarlatově červená. Listy mají být trojúhelníkovitě kopinaté, s prohlubní na vrchní straně (to také odpovídá). Květenství vidíte na fotografii.

Kromě této rostliny máme i další stejného druhu, menší, s kratšími a u báze širšími listy, ta však dosud nekvetla, tudíž si netroufám určit, která je to varieta, jen určitě vím, že to není v.minor.

Tato vzrostlá krasula v zimě téměř vůbec nepotřebuje vodu, v létě zalévám tak jednou za 14 dní. Substrát propustný, nádoba stačí nevelká. Jak už jsem psala někde na začátku, rostlina se snadno množí listovými či stonkovými řízky, nebo si můžete uloupnout odnože.

Opět se potvrdilo, že práce s hledáním názvu neznámé sbírkové rostliny se vyplatí, protože se při ní dozvíte další, do té doby netušené souvislosti. Já osobně si pak takových rostlin maličko víc vážím, už jen pro tu práci, kterou si člověk dá s jejím nakonec snad úspěšným určováním. R.

Summary:

Determination and experiences with growing south- African Crassula perfoliata and its varietes.

Fotografie 2:

1.+ 2. Další forma C.perfoliata (Next form of C.perfoliata)

3. C.perfoliata v.minor ze sbírky V.Procházky (C.perfoliata v.minor from collection of V.Procházka)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zlepšováček

(Radka, 2. 11. 2008 22:58)

Existuje také jedno (z mého pohledu trochu krátkozraké) řešení. Někteří pěstitelé jmenovky zásadně nepíší (názvy si jen pamatují) a tudíž nemusejí nikdy nic přepisovat. I já jsem to tak ve svých sukulentních počátcích dělala a pochopitelně jsem zapomněla všechny lokality, které by se mi teď hodily. Tudíž je na Vás, jakou cestu si vyberete. Hlavně pozor na pána a paní s těmi cizími jmény od A...(Alzheimer a Amnesia či jak se to jmenovali...):-)

že by omyl ?

(typky, 2. 11. 2008 18:58)

Obr.č.3 vypada jako Rochea(Crasula)falcata,ale i internet říká že zase budu přepisovat jmenovku.
Přeji hodně zdaru.